Özellikle yazılımda çok iş var
Türkiye bilişim sektörünün yayınladığı iş ilanı sayılarından, Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz’un da belirttiği gibi, gelen istihdam talebini takip etmek mümkün. Genel olarak bilişim sektörüne baktığımızda, 2014 yılı boyunca bir önceki yıla göre yüzde 11 artış görülüyor. Böylece bilişim, geçtiğimiz yıl en çok istihdam yaratan 5’inci sektör konumuna ulaşıyor. Bilişim sektörünün alt sektörlerine baktığımızda ise bilişim yüzde 68, yazılım yüzde 11, internet yüzde 8 ile bu sektörün ilanlarının çoğunluğunu oluşturuyor. Bu alt sektörleri sırasıyla makine ve ekipmanlar, bilişim danışmanlığı, tüketici ürünleri ve servisler takip ediyor. “2015’in ilk 3 ayında ise bilişimin 3’üncü sıraya yükseldiğini görüyoruz” diyen Yusuf Azoz, sektörde istihdama, ihtiyaç ve beklentilere dair sorularımızı şöyle yanıtladı:
Sektörde tercih edilen adayların temel özellikleri neler? Üniversite diploması yanında başka neler bekleniyor?
Bilişim ve internet gibi hızlı büyüyen alanlarda, insan kaynağının özel sektörün ihtiyacını karşılamakta yavaş kaldığını görüyoruz. ‘Az bulunan pozisyonlar’ dediğimizde, örneğin şu an sosyal medya, arama motoru optimizasyonu ve e-ticaret alanlarında giderek daha fazla uzmana ihtiyaç duyuluyor. Henüz bu alanlarda birkaç sertifika programı dışında resmi bir eğitim olmadığı için, kendini yetiştiren bu uzmanlar oldukça az bulunuyor. İnternet alanında talep edilen uzmanlıkları teknik, içerik ve reklam – pazarlama olarak üç kategoride değerlendirebiliriz. Web programcısı, web hosting uzmanı, web master, web arayüz geliştirme uzmanı teknik tarafta en çok aranan uzmanlar. Web tasarımcısı, içerik yöneticisi veya editör, yayın yöneticisi, portal yöneticisi de sektörün en çok aradığı uzmanlar. Web reklam uzmanı, dijital pazarlama uzmanı gibi pozisyonlar da pazarlama tarafında yoğun talep ediliyor.
En çok hangi bilişim başlıklarında eleman arayışı var?
Bilişim, yazılım ve internet alt sektörleri bu sektörün ilanlarının çoğunluğunu oluşturuyor. En çok ilan çıkılan pozisyonlar içinde ilk sırayı yazılım uzmanı ve yazılım geliştirme uzmanı alıyor. Bilişim alanında yapılan yatırımlar, beraberinde diğer alanlarda da istihdamın artışını getiriyor. Örneğin; satış ve muhasebe pozisyonlarını en çok ilan yayınlanan pozisyonlar arasında görüyoruz. Diğer yandan, sektördeki kalifiye eleman açığı nedeniyle firmaların stajyer alımına ağırlık verdiğini de gözlemliyoruz.
Bilişim başlığında eleman arayan şirketler ağırlıklı hangi illerden?
Diğer sektörlerde olduğu gibi İstanbul, bilişim sektöründe eleman arayışının en fazla olduğu il. İstanbul’u Ankara, İzmir ve Bursa takip ediyor. Geçtiğimiz yıla göre İzmir’de yüzde 15 ve Bursa’da yüzde 11’lik artışlar dikkat çekiyor. Özellikle bu illerde bilişim sektöründeki istihdam olanaklarının arttığını söyleyebiliriz.
Peki ya şirketler ağırlıklı olarak hangi sektörlerden?
Hemen hemen her sektörde bilişim alanında çalışan istihdam edildiğini söylemek mümkün. Elbette bilişim sektöründe faaliyet gösteren şirketler listenin başında. Telekomünikasyon, finans-ekonomi ve hizmet sektörlerinde şirketler en çok istihdam edenler arasında.
İş fırsatları burada
Daha parlak koşullarda iş sağlayan alanlar, her sektörde olduğu gibi bilişimde de hep en son teknolojiyle ve en son trendlerle ilgili olanlar. İşte Yusuf Azoz’un paylaştığı örnekler:
- Yazılım tarafında son yazılım dillerine hakim olan veya bulut bilişim gibi alanlarda ortaya çıkan yeni mimarileri bilen çalışanlar, kurumlar için çok cazip. Java, C+, C# yazılımcıları, SharePoint mimarisi uzmanları yoğun bir şekilde talep ediliyor.
- Akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla mobil alanda uzmanlara talep artmaya devam edecek. Mobil yazılım, içerik geliştirme ve pazarlama pozisyonlarının değeri artıyor.
- E-ticaret uzmanlığının giderek bir meslek haline geldiği, bu mesleğe talebin arttığı görülüyor. Bu alanda sadece teknik değil, perakende ve satın alma tarafında bilgi birikimi olan uzmanlara da ihtiyaç duyuluyor.
- Dijital pazarlama giderek yükseliyor. İnternet ve reklam sektörünün kesiştiği bu alanda kazanılacak her tür bilgi, istihdam anlamında iyi bir yatırım demek.
- Sosyal medya ayrı bir mecra haline geldi ve bu mecradaki bilgi birikimi çok değerli. Sosyal medya uzmanlığı, birkaç yıl içinde çoğu kurumun bünyesinde istihdam etmek isteyeceği bir pozisyon olma yolunda ilerliyor.
- Arama motoru optimizasyonu (SEO) ve IPTV entegrasyonu, önümüzdeki dönemde önemi artacak alanlar. IPTV entegrasyon mühendisi, arama motoru pazarlama uzmanı gibi pozisyonlara giderek daha sık rastlanıyor.
- Oyun alanında da hareketlilik var. Son yıllarda önemli yatırımlarla hız kazanan yerli oyun pazarının yanı sıra eğitimde ve pazarlamada “gamification” olarak adlandırılan oyun uygulamalarının yaygınlaşması, bu alanda yazılım, içerik, tasarım ve pazarlama uzmanlarını ön plana çıkarıyor.