Özgün içerik, her platformda hedefini bulur
Hem içerik hem yeni kategoriler hem de videoda iddialı olmayı hedefleyen Onedio, yeni projelerle gelişimini sürdürüyor.
“2012’den bu yana Onedio inanılmaz bir mesafe kat etti. Şirketimiz özgün içerikler üreterek sektörün sayılı oyuncularından biri oldu” diyerek sözlerine başlayan Onedio COO’su Ayça Özgen’e göre, doğru yönetim kadrosu, ekibin uyumu, doğru strateji ve yatırımların uygulanması ile Onedio bugünkü konumuna ulaştı. Özgen’in tabiriyle böylece çalışanların yetkinliği artarken, özgün içerikler üretip, bunu topluma yayma fırsatı değerlendirildi. 2021’in yeniliklerini oyun ve e-alışveriş başlıklarında gerçekleştirdiklerini vurgulayan Ayça Özgen, sorularımızı yanıtladı:
Dijital medyada reklam algısı nasıl bir dönüşüm içinde?
Bildiğiniz ve gözlemlediğiniz gibi, reklam pastası gittikçe dijitale kaymaya başladı. İnsanların, özellikle de gençlerin dijital medyaya ve reklamlara yöneldiği aşikar. Pandeminin de etkisiyle ticaretin önemli bir bölümü dijital reklamlar üzerinden ilerliyor. Bu da Onedio gibi özgün içerik üreten bir medya şirketi için fırsat demek. Biz de bu fırsatı regülasyonlar çerçevesinde olabildiğince kullanıyor, içerik üretimimizi özgür bırakıyoruz.
Gerek takipçiler gerek içerik yazarları Onedio’da başka neler görmek istiyor, size hangi taleplere dönüş yapıyorlar?
Günlük 3.5 milyondan fazla ziyaretçisi olan bir mecradan bahsediyoruz. Yani, Türkiye’deki internet popülasyonun yüzde 65’inden fazlasına her gün dokunuyoruz. Ancak şunu söyleyebilirim, takipçilerimizin önemli bir bölümü videolarımızı takip ediyor. Bu da video içeriğin gelecekte ne kadar önemli bir mertebeye ulaşacağının sinyali. Bunun yanı sıra sosyal medyadaki gündem haberlerini kullanıcılarla anlık buluşturabiliyor olmak Onedio’nun alametifarikası iken son zamanlarda kullanıcılarımızın finans, alışveriş, oyun, haber, aktüel yazarlarımızın köşe yazıları da ilgi görmekte.
Peki oyun odaklı çalışmalarınız neler olacak?
Onedio kurulduğu günden bu yana genç hedef kitlenin ilgisini çekebilecek içerikleri üretmeyi başarabilmiş bir mecra. Aynı zamanda 18-24 yaş gurubunun en sık ziyaret ettiği bir mecra olarak oyun, mobil oyun ve e-spor dikeyine ciddi yatırım yaptığımız bir dönemdeyiz. Mart ayında Onedio Gaming kategorimizin lansmanını gerçekleştirdik. Ek olarak, gaming kategorimizde oyun alanında uzman ajansların başında gelen Gaming in Turkey işbirliği ile oyun dünyasının yeni sosyal içerik platformu Onedio Gaming’i hayata geçirdik. Burası, oyun dünyasıyla ilgili en güncel gelişmeleri aktardığımız bir platform.
Gelir modelinizi nasıl geliştirmeyi hedefliyorsunuz?
Onedio Türkiye’nin en önemli yeni nesil dijital medya şirketlerinden biri olmasına rağmen aynı zamanda teknoloji üretebilen bir şirket. Son kullanıcının ilgisini çekecek, satın alma motivasyonu olan eğlence ve yarışma odaklı içerikler barındıran uygulamalar geliştirerek gelirlerimizi artırmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda Mayıs ayında “live streaming shopping” deneyimi sunan pazaryeri entegrasyonumuz Vidyodan’nın lansmanını yaparak e-ticaret sektörüne de adım attık.
Vidyodan nasıl bir yapı sunuyor, farkı ne?
Kullanıcıların canlı yayınlar aracılığıyla satıcılarla direkt iletişim kurarak ürünleri yakından inceleyebilecekleri ve soru sorabilecekleri bir online alışveriş platformu olan Vidyodan; satıcıları, influencer’ları ve tüketicileri bir araya getiriyor. Cep telefonlarına ücretsiz indirebilen Vidyodan uygulaması; kıyafetten gıdaya, kişisel bakım ve makyaj ürünlerinden elektronik eşyaya kadar geniş bir yelpazede sunduğu ürünleri canlı yayında inceleyerek satıcıya soru sormayı mümkün kılıyor. Uygulamada hem global hem butik ve yerel markalar var. Kullanıcılar da satıcıyla direkt temas kurarak ürünün özelliklerini daha yakından görme fırsatını yakalıyor, hatta alışverişini de uygulama üzerinde yapabiliyor. Bu yeni nesil alışveriş deneyimini “V-ticaret” olarak tanımlıyoruz. Tüm markalar, Vidyodan satış ağına katılmak için başvuru yapabilir ve gerekli prosedürleri tamamlayan markalar, yerli ve yabancı yüzlerce markanın bir arada yer alacağı Vidyodan dünyasında kendi ödeme altyapısı hazır şekilde canlı yayınlarını yaparak ürünlerini anında tanıtma ve satış yapma şansını bulur. Çünkü insanlar almak istedikleri ürünleri canlı yayınlarda izliyor, alışverişe öyle karar veriyorlar. Bu alışveriş modeli de küresel bazda hızla yayılıyor. Alıcıların istedikleri ürünleri satın almadan önce canlı yayında görmesini, merak ettikleri soruların cevaplarını direkt satıcıdan almasını, kimlerden ürün aldığını görmesini sağlayan v-ticaret platformu Vidyodan ile satıcıların birebir kendilerini ve mekanlarını görmek, alınan ürünlere göz atmak mümkün.
Başka ne gibi yenilikler gündeminizde?
Hem içerik hem yeni kategorilerde hem de videoda iddialı olacağız. Mesela Onedio Yazarlar projemizi 2021 yılında geliştirip kullanıcılarımızı arttırmayı planlıyoruz. Ayrıca içeriklerimizin her zamanki gibi belli bir kalitede tutup reklamlarla desteklemeyi planlayarak pazarda büyümeyi hedefliyoruz. Pandemi ile beraber artan alışveriş trendini görmezden gelemeyerek Onedio.com altında yer verdiğimiz Vitrin kategorimize olan kullanıcı ilgisi de artıyor. Alışveriş dikeyimizi büyütmek önceliklerimizin başında. Yeni girişimimiz olan Vidyodan projemizi de pazarda kalıcı bir pozisyona yerleştirmek için elimizden geleni yapacağız.