Panasonic canlı yayın ürünlerini IBC 2018’de tanıttı
Panasonic Business yayıncılık dünyasına, canlı etkinliklere ve kurumsal kullanıcılara yönelik yenilikçi ürün ve teknoloji yelpazesini IBC 2018’de tanıttı.
“Canlı yayın. Spor. Eğlence.” sloganıyla yola çıkan Japon üretici, stüdyo, ENG ve uzak kamera sistemleri ürün grubunun en son ürünlerinin yanı sıra, robot ve iletim sistemlerinden izleme sistemlerine kadar geniş bir yelpazedeki tamamlayıcı 3. taraf çözüm ağını da tüketicilerle buluşturdu.
Panasonic Avrupa Orta Doğu ve Afrika bölgesi Profesyonel Video Sistemleri İş Birimi Direktörü Andre Meterian konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı: “Panasonic olarak iş akışlarını iyileştirerek ve müşterilerimizin maliyetlerini azaltarak canlı yayın alanında sürekli yenilik sağlamayı hedefliyoruz. Üçüncü taraflarla ilişkilerimizi güçlendirerek çeşitli robot sistemlerine kolaylıkla entegre edilebilen çözümlere ihtiyaç duyanlara yönelik hizmetler de sunduk. Bu yenilik, stüdyo çekimlerinden canlı etkinliklere ve kurumsal kullanıma kadar sektörün tamamını etkiliyor.”
Panasonic, uzak kamera ürün grubunda kapsamlı ve profesyonel PTZ kamera serisinin en son üyesi AW-UE150’nin de tanıtımını gerçekleştirdi. Markanın bu yeni amiral gemisi, sınıfında 4K 50p video kayıt seçeneği ve 75,1 derecelik geniş görüntüleme açısının yanı sıra 20x optik yakınlaştırma ve 32x akıllı yakınlaştırma özelliklerine sahip ilk model olma özelliğini taşıyor. Tüm bunların yanı sıra ayrıca büyük bir 1 Tipi MOS sensör, 12G-SDI, HDMI, optik fiber, IP bağlantısı seçeneği ve eş zamanlı olarak tek bir 4K görüntüden birkaç adet Full HD çekim yapılmasına olanak tanıyan yeni kırpma özelliği yer alıyor.
Kamera, dokunmatik ekranlı yeni bir uzaktan kumandayla (AW-RP150) birlikte Avrupa’da ilk kez görücüye çıktı. Menü ayarları ve monitör olarak kullanmak için büyük bir LCD ekrana sahip olan kumanda, geniş kullanım olanaklarına ve tüm kontrol işlemlerinin tek elle yönetilmesine olanak tanıyan bir kumanda koluna sahip.
Panasonic, değiştirici ürün yelpazesinin en üst düzey üyesi olan ve hem 4K hem de HD prodüksiyon gereklerine yönelik olarak tasarlanan güçlü ve esnek bir değiştirici olan AV-HS7300 modelini de tüketicilerine tanıttı. Bu modelde büyük ölçekli programları destekleyen 72 giriş ve 42 çıkış bulunuyor. Ergonomik olarak tasarlanan panelleriyle daha işlevsel hale getirilen değiştirici, sınıfının lideri dahili 4K işleme özelliğinin yanı sıra, güçlü bir sistemin parçası olarak dengeli işleme kolaylığı da sağlıyor.
Panasonic; France Televisions, Mediapro ve Streamteam gibi Avrupalı önemli yayın ve prodüksiyon şirketleri sayesinde stüdyo kamerası ürün grubunda pazar payını artırdığını da duyurdu. Stüdyo kamerası ürün grubunu 2012 yılında yeniden üretmeye başlayan Panasonic, o tarihten bu yana Avrupa’da yüzde 17, hedeflediği canlı ve orta seviye stüdyo kamerası pazarında ise yüzde 40 oranında bir pazar payına ulaştı. Panasonic, kazandığı ivmeyi sürdürmek amacıyla AK-UC4000 modeli için yüksek hızlı (2x, 3x ve 4x) üretici yazılımı güncelleme seçenekleri geliştirdiğini duyurdu. 2018’in Mart ayında tüketiciyle buluşan stüdyo kamerası, artık kamera başlığındaki ve kamera kontrol ünitesindeki 12G-SDI çıkışlar aracılığıyla 4K çıkış sağlama özelliğine sahip. 4,4K sensörü ve gerek gerçek 4K çözünürlüğü gerekse yüksek hassasiyete sahip görüntüler üretilmesini mümkün kılan 2/3 tipi B4 lens montaj düzeneği sayesinde eş zamanlı olarak hem HDR hem de SDR modlarında çalışabiliyor. Bunlara ek olarak piyasaya yeni sürülen AK-MSU1200 ana kontrol ünitesi, kullanıcıların tüm kameraları merkezi tek bir noktadan eşleştirmesine ve çalıştırmasına olanak tanıyan kompakt bir kumanda barındırıyor.
Panasonic, ENG sektörü için ise AJ-PX5100 model koduna sahip yepyeni bir P2 B4 omuz kamerasını piyasaya sürdü. 2/3 tipi bir 2,2M 3MOS sensörü barındıran ve yüksek hassasiyet ile HDR (HLG) desteği sağlayan AJ-PX5100, olağanüstü görüntü kalitesi sunuyor. AVC-Intra200/100/50 ve AVC-LongG25/50 gibi kodek seçenekleri barındıran kamera, AVC-Proxy ile çift kodekli kayıt özelliği sunuyor. Kamera, çift P2 ve mikro P2 yuvalarıyla sunduğu depolama seçenekleri sayesinde verimli ve güvenilir bir kayıt cihazı niteliği taşıyor. Birden fazla arayüz, akış özellikleri, özel ROP uygulamasıyla P2 Cast iş akışı ve AK-HRP200 kontrol cihazıyla entegrasyon olanağı gibi özellikleri, kameranın yüksek hızlı ağ iş akışlarına yönelik sektörel ihtiyaçları karşılamasını sağlıyor.
Panasonic, sayısı hızla artan üçüncü taraf entegrasyonlarının en sonuncusu olan ve “Studio-in-a-box” çözümünün dağıtımını gerçekleştirecek olan Quicklink ile yapılan anlaşmanın da duyurusunu yaptı. Tümleşik bir Panasonic uzak kamera ile birlikte sunulan taşınabilir kutu çözümü, ENG sektörünü hedef alıyor. Tümü merkez stüdyo tarafından tamamen uzaktan kumanda edilmek ve yönetilmek kaydıyla yayın kaynaklarının çeşitli konumlardan anında sunulmasını sağlıyor.
Panasonic, fuardaki standında yeni ve son teknoloji ürünü 8K Region Of Interest (ROI – İlgili Bölge) teknolojisini sergiledi. Bu teknoloji, tek bir 8K kamera kullanarak bir görüntü kanvası oluşturuyor ve bu kanvas içerisinden eş zamanlı olarak dört adede kadar ayrı Full HD görsel alınabiliyor. Sistem, canlı etkinliklerde operasyonel giderleri ve sürecin karmaşıklık düzeyini önemli ölçüde azaltıyor. Ayrıca kameralara ayrılan alanları ek oturma alanına dönüştürüp sahada ihtiyaç duyulan kamera sayısını azaltarak sağlanan geliri de artırıyor.
Fuarda öne çıkan bir başka teknoloji de IP yayın standartları doğrultusunda (ST2110) sistem entegrasyonuna olanak tanıyan ve 8K MoIP (IP üzerinden medya) adı verilen yeni nesil IP tabanlı işletim sistemi oldu. Teknoloji; ölçeklendirilebilirliği, uzaktan çalıştırmayı ve standart IP protokolleriyle kaynak paylaşımını destekliyor. Panasonic, IBC’de hem bir IP/SDI Ağ Geçidi olarak sergilenen yeni bir IP medya işlemcisini de piyasaya sürdü. Bu medya işlemcisi, aynı zamanda gerek daha geleneksel değiştirici kontrol paneli işletimine gerekse 2ME değiştirici kullanımına olanak tanıyan ölçeklenebilir bir değiştirici ana ünitesi olarak çalışıyor.
Panasonic son olarak “CineLive” yapılandırması olarak adlandırılan canlı eğlence prodüksiyonuna yönelik geniş sensörlü sinema görünümü ile ilgili güncel bilgileri de sektörle paylaştı. EVA1 şu anda CyanView RCP’yi kullanan kablolu uzaktan kumanda özelliğini de barındırıyor. Aynı zamanda VariCam LT’ye yönelik 4K DTS aktarım ve kontrol sistemi de Panasonic standında yer alıyor.
Japon üretici buna ek olarak IR kesme filtresinin kilidi tek bir dokunuşla açılıp temiz bir filtreyle değiştirildikten sonra EVA1’in şu anda kızılötesi görüntüler de çekebildiğini de duyurdu. Bu teknik, Japon görüntü yönetmeni Yuji Nukui tarafından çekilen “palette” isimli fantastik kısa film ile sergilendi. Görüntü yönetmeni konuyla ilgili düşüncelerini şöyle ifade etti: “Panasonic AU-EVA1’i kullanıyorum çünkü menü, IP Kesme filtresinin tek bir düğmeye basarak açılıp kapanmasına imkan tanıyor. Bu, piyasada bu özelliğe sahip tek kamera ve prodüksiyon maliyetlerinin azalmasına katkıda bulundu.”ce >5klm FY17 Q3. 4K & dijital kamera hariç).