Panasonic Electric Work Türkiye IT Genel Müdürü Hasan Arslan: “DANIŞMANLIK YETKİNLİĞİ VE GÜVEN ÖNEMLİ”
“Panasonic Türkiye’de yaklaşık 3 yıldır çalışıyorum. Bundan önce ben de perakende ve birkaç sektörde daha çalıştım. Öncesinde danışmanlık var ve bunun büyük faydası oldu.
Panasonic olarak dünyanın her tarafında varız. Bizim veriler biraz dağınık olması nedeniyle, İş sürekliliğinden yola çıktık. Hem BT yönetimi hem de Japonyayı ikna etme tarafında ana stratejimiz oldu. Bulutu Microsoft tarafında kullanıyoruz. 15 kişilik ana kadromuz arasında geçmişten gelen arkadaşlar var. İş süreçlerinde kurumsal hafızayı takip edecek bir know-how’da insanları kadromuzda tutmakta zorlanıyoruz bu nedenle analist ekipleri in house ,development ekiplerimizi iş ortaklarımızda tutmamaya karar verdim, stratejimiz bu. Bunları daha çok hizmet olarak satın almak istiyorum. İş sürecine hakim, ilgili departmanlar arasında köprü olacak ve bütün iş sürecine hakim olacak, hem CRM tarafında hem ERP tarafında bütün taraflarda bilgiyi elinde tutan arkadaşlara yatırım yapmaya karar verdik. Bunlar için de bir iş çözümleri departmanı kurduk.
Teknoloji şirketlerinden beklentim şu olabiliyor. Yedeklenen verinin simülasyonu yapılabilir mi?, bir felaket kurtarma senaryosu gibi hep beraber gidelim, hep beraber dönelim, belki böyle simülasyonlar yapılır. Bazı şirketler hacklandılar artık medyadan takip edilebilir seviyede olaylar oldu ve hala olmakta, insanlar bunu gördükçe ‘acaba başımıza gelir mi?’ diye korkmaya başladılar. Üstteki patronlar da artık bunları anlıyorlar. Bir oltalama e-postasının ne olduğunu bağlı olduğumuz Ceo bile biliyor artık. Buradan yola çıkarsak benim beklentim, bu tarz senaryolar yapılması çoğaltılması ile farkındalıklar yaratılabilir, ikincisi de doğru müşteriye doğru ürün konusu. Biz bütünleşik bir çözüm aldık.
O zaman da ne oluyor, dünyadaki büyük şirketler her şeyi yapmaya başlıyorlar ve entegre çözüm avantajı ile öne geçiyorlar , fakat bu ürünlerin kurulumunu yapacak iş ortaklarının yetkinlikleri , çözümlerin önüne geçebiliyor, burada ürün kadar teknik elemanların proje tecrübesi çok önemli ve sizin gibi şirketler ileride yetkin kadrolarını koruyarak, global rekabet koşullarında ayakta kalmanız gerekiyor ki bizim gibi müşterilerinizin hizmet alma konusunda iş sürekliliği riski oluşmasın..
İş ortaklarımızda bulunan yetkin eleman maaşları çok yüksek ve bu maliyetler bizim gibi hizmet satın alan firmalara gider olarak yansıyor..
Bütünleşik çözümler de yaptığımız yatırımların eksik veya fazla olup olmadığını teyit edecek danışmanlık ve akıl hocalığı bizim gibi kurumsal firmalar için önemli. O tarafta kurumsal firmalar ile teknoloji sağlayan iş ortakları arasında bir güven ilişkisi kurulmalı.”