Pandemi, adımlara hız kattı
Mikro Yazılım, müşterilerinin pandemi dönemiyle çeşitlenen ihtiyaçlarına yanıt verecek ürün geliştirme süreçlerine hız verdi.
KOBİ’ler dijitalleşmede istenilen oranların gerisinde konumlanırken, Türkiye’de ticari yazılım kullanım oranı da yüzde 25’lerdeydi. Dijitalleşmeyi zorunlu kılan tek süreç ise e-Fatura zorunluluğuydu. KOBİ’ler kapsama girdikçe, bu yatırımlara öncelik verir hale geldi. “Türkiye’de her 4 şirketten 3’ü her hangi bir yazılım kullanmadan iptidai bir şekilde şirketlerini yönetmeye çalışıyordu” örneğini paylaşan Mikro Yazılım Genel Müdürü Alpaslan Tomuş’un vurguladığı gibi koronavirüs dönemi bu süreçlerin yeterli olmadığını da gösterdi. “Senelerdir bu konuda KOBİ’leri bilgilendirmek için çaba sarf ediyorduk. İşletmeler bugün, her zamankinden daha fazla ticari yazılım kullanma ve dijitalleşmelerine öncelik vermek durumundalar” yorumunu yapan Alpaslan Tomuş’a göre, dijitalleşmek günümüz dünyasında bir lüks değil, temel bir ihtiyaç. Hazırladıkları ‘COVID-19 KOBİ Rehberi’ ile KOBİ’lerin ne yapmaları gerektiği ile ilgili onlara canlı veri sağladıklarını belirten Alpaslan Tomuş, 2020 yılını ve kurumsal önceliklerini şöyle değerlendirdi:
“Temel hedeflerimizde ve ürün planlarımızda değişim olmadı. Aksine, planlarımızı daha hızlı şekilde hayata sokuyoruz. Kiralama modeline 2 yıl önce geçtiğimiz için bu konuda nispeten şanslı konumdayız. Bu süreçte verdiğimiz hizmet kalitesini en üst seviyeye çıkartarak, bir yazılım servis şirketinin olması gerektiği gibi, elimizden geleni yapacağız. Yeni satın alma ve birleşmeler de her zaman gündemimizde. Zirve Yazılım, Mikro Yazılım ve Paraşüt ortak stratejimize baktığımızda, ticari yazılım segmentinin tümüne, her partisine uçtan uca çözümler sağlayan bir şirket konumundayız. Stratejimiz bu yapıların birbiriyle daha etkin haberleşmesini sağlamak. Bugün Zirve ve Paraşüt tamamen entegre çalışmakta. Uzaktan çalışabilme ve iş yapabilme ihtiyacına çözümler sağlamayı sürdürüyoruz.”
Ürün değil, deneyim sunumu öncelik
Bundan 2 yıl önce yazılım kiralama modeline geçen Mikro Yazılım, böylece koronavirüs sürecinden minimum seviyede etkilendi. “Bir yazılım servis şirketi olduğumuz için gelirlerimizin büyük bir kesimini sürekli gelirlerden elde ediyoruz. Mart başında şirketimizde bir ‘Covid 19 Acil Eylem Takımı’ oluşturduk ve olası senaryoları, almamız gereken aksiyonları belirledik” bilgisini veren Alpaslan Tomuş, müşterilerinin tüm ihtiyaçlarına yanıt verecek ürün geliştirme süreçlerine hız verdiklerinin altını çizdi. Uzaktan çalışabilecek sistemlere sahip olmak ise bu ihtiyaç listesinde öne çıktı. “Normalde Haziran ayında çıkarmayı planladığımız, Mikro’nun 30 yıldır kullanılan geleneksel programlarının internet üzerinden kullanılan versiyonu olan Run Cloud ürünümüzü Nisan başı itibariyle devreye aldık. Run Cloud sadece bir ticari yazılım değil. Firmaların eDönüşüm alanında ihtiyaç duydukları, eFatura, eArşiv, eMutabakat gibi hizmetleri de 1 yıllık kullanım ihtiyacını karşılayacak kontörle birlikte sunan bir hizmet” bilgisini veren Alpaslan Tomuş, devam etti:
“Küçük işletmelerin ihtiyaçlarına yanıt veren MikroX ürünümüzde müşteri deneyimimizi iyileştirme ve e-Dönüşüm aktivasyonunun ücretsiz anahtar teslim şeklinde yapıldığı modeli hızlıca hayata soktuk. Müşterilerimizin yıllık hizmet yenilemelerinin içerisine ücretsiz kontör paketleri ekleyerek, bu dönemde yanlarında olmayı hedefledik. Müşterilerimizin büyük çoğunluğu işlerini evden sürdürecekleri için 5 yıldır iş ortaklarımızı eğitmek için kullandığımız ve içinde 400 saatlik eğitim içeriği olan eğitim ve sertifikasyon programımız Akademikro’yu herkesin kullanımına açtık. Sadece müşterilerimiz değil, Mikro Yazılım, Türkiye 70 üniversite ile de işbirliği içerisinde. Ürünlerimiz üniversitelerin ilgili bölümlerinde ders olarak okutuluyor. Bu üniversitelerdeki öğrencilere de Akademikro’yu açtık. Bir ‘COVID 19 KOBİ Rehberi’ yaptık. Amacımız; bu süreçte oluşan kanuni değişiklik ve KOBİ’lere sunulan imkanların detaylı bir şekilde paylaşıldığı bir referans noktası olmak. Bu süreçte hükümetin sunduğu destekler ve KOBİ’lerin bunlardan nasıl yararlanabileceklerine ilişkin tüm detayları buradan bulabilirler. KOBİ’lerin evden çalışma kültürüne ayak uydurabilmelerini sağlamak adına “Evden Çalışma’nın İp Uçları” yazı dizisini hayata soktuk. Mikro Yazılım’ı kullanan 100 bini aşkın KOBİ var ve müşterilerimizin video paylaşımlarından oluşan bir video paylaşım dizisine de başladık. Mikro Yazılım kullanan KOBİ’ler bu yazı dizisinde bu süreçte nasıl değişim yaşadıkları, işlerini nasıl sürdürdüklerini ve diğer KOBİ’lere tavsiyelerini paylaşıyorlar.”