Pandemi döneminde öne çıkan teknoloji IoT
2010’lu yılların başından bu yana, Kamu ve Özel Sektör, Dijital Dönüşüm yolculuğunda, belli bir zaman aralığı ve hedefler koyarak, aşama aşama ilerlemekteydi. Covid-19 pandemisi, bu süreci inanılmaz bir hızla, planladığımızdan çok önce, hayatımızın tam ortasına yerleştirdi. Bütün sektörler pandemi ile birlikte, iş modellerini büyük ölçüde, hatta kökten değiştiren etkiler ile yeni baştan yapılanma ihtiyacı ile karşı karşıya kaldı.
IoT (nesnelerin interneti), bu dönüşümde ön plana çıkan teknolojiler arasında yer almaktadır. Yazının devamında IoT’nin ne olduğu ve hangi sektörlerde ne amaçlarla kullanıldığı, Cisco’nun IoT tabanlı çözümleri ve IoT’nin pandemi sürecinde önem kazanmasının nedenleri hakkında bilgiler bulabilirsiniz.
Nesnelerin İnterneti (IoT), internet üzerinden diğer cihazlara ve sistemlere bağlanmak ve veri alışverişi yapmak amacıyla sensörler, yazılımlar ve diğer teknolojilere gömülü olan fiziksel nesnelerin ağını tanımlar. Bu cihazlar, sıradan ev eşyalarından sofistike endüstriyel aletlere kadar çeşitlilik gösterebilir. Bugün 7 milyardan fazla birbirine bağlı IoT cihazı vardır. Uzmanlar bu sayının 2020’ye kadar 10 milyara ve 2025’e kadar 22 milyara kadar çıkabileceğini tahmin ediyorlar.
IoT kullanılan sektörler ve bu sektörlerdeki IoT uygulamaları
2020 yılının en inovatif Endüstriyel IoT çözümüne sahip teknoloji şirketi olarak seçilen Cisco’nun, farklı sektörler için ürettiği IoT entegrasyonlu cihazları bulunmaktadır. Kısaca hangi sektörler için hangi faydaları ürettiğine ve Covid-19 pandemisi ile daha fazla önem kazanan uygulamalara birlikte bakalım:
Kamu Hizmetleri
Tüm nesnelerin birbiri ile bağlantılı olmasını sağlayan yeni teknolojiler ve dijital dönüşüm hareketi, merkezi ve yerel yönetimlerin kamu hizmetlerini daha verimli, etkili ve ulaşılabilir sunma hedefi ile birlikte Kamu Hizmetleri’nde IoT yatırımlarında büyüyen bir grafik oluşturmuştur.
Kamu Hizmetleri’nde IoT teknolojilerinin kullanım alanlarına dair bazı örnekler aşağıda özetlenmektedir.
- Uzaktan İzleme
Uzaktan izleme teknolojisi, nesne tanıma ve hareket algılama teknolojilerinin de gelişmesiyle Kamu’da da kullanılmaya başlanmıştır. Karantinadaki insanların takibi alanındaki kullanımı örneklerden birisidir. Cisco’nun Computer Vision yazılımı da aşağıdaki çözümlere IoT teknolojisini entegre etmiştir:
Nesnelerin takibi: Pandemi ile birlikte IoT’nin günlük hayattaki kullanımı da gözle görülür şekilde arttı. Türkiye’deki adı “Hayat Eve Sığar” olan sağlık takip uygulamaları, bir çok ülkede kullanılmaya başlandı. Bu uygulamalar ile toplanan veriler sağlık çalışanlarının vaka takibi yapmasını kolaylaştırarak durumu acil olan hastalara yoğunlaşabilmelerini sağladı.
Uzmanlar bu uygulamalar sayesinde vaka ve bulaş takibini çok daha efektif bir şekilde yapma imkanı buldular. Ayrıca, hastalıktan etkilenen insanların karantina takip süreçlerinde de IoT’nin konum bildirme teknolojisiyle hazırlanan takip uygulamaları ön plana çıktı.
Maske Takip: Covid-19’un yayılma hızını azaltmak için tüm ülkeler maske kullanımını zorunlu hale getirmiştir. Özellikle alışveriş merkezleri, devlet kurumları ve iş yerleri gibi kapalı alanlarda faaliyet gösteren kurumlar maskesiz müşteri veya ziyaretçi kabul etmemeye başlamışlardır. Bu noktada, bu tip kurumlar, insanların kapıdan girerken maske takıp takmadıklarını kameralara yerleştirilen IoT tabanlı maske detektörleriyle denetlemeye başlamışlardır.
- Kamu İhtiyaçları ve Belediye Hizmetleri
Kamu ihtiyaçları çerçevesinde şekillenen hizmetlerin geliştirilmesi, iyileştirilmesi ve optimize edilmesi çerçevesinde IoT teknolojilerinden yararlanılan bazı alanlar aşağıda belirtilmiştir.
Trafo merkezi otomasyonu: IoT tabanlı cihazlar ile ızgaralar korunmakta, uzaktan arıza teşhisi ve bakım için gerekli ekiplerle iletişime geçilmesi sağlanmaktadır.
Trafo merkezi güvenliği: Cisco’nun IoT destekli sensörleriyle trafo merkezlerinin güvenliği sağlanabilmekte, siber saldırılara karşı koruma önlemleri güçlendirilmektedir.
Dağıtım otomasyonu: Şebeke üzerinden trafo merkezlerine ve sayaçlara akıllı, güvenilir dağıtım ile maliyetleri azaltmak mümkündür.
Alan ağları: Sokak aydınlatması gibi geniş alanlara sağlanan hizmetlerde dağıtım ve iş gücü otomasyonunda kullanılır.
LORA WAN: Verilerin uzak mesafeye güvenilir ve düşük güç tüketimiyle aktarılmasını sağlayan yeni nesil bir altyapıdır. Özellikle akıllı şehir uygulamalarında ön plana çıkmaktadır.
Mobil iş gücü: Filo çözümleri, çalışanların hareket takibi ve kablosuz teknolojilerle üretkenliği ve hizmet memnuniyetini artırmak için kullanılır.
- Şehir ve Toplum Planlaması
Ağ yapı optimizasyonu: Cisco DNA gibi ürünlerle geleneksel ağ yapılarının yetersiz kalmasını engelleyerek şehirlerdeki ağ yapılarını optimize edilebilir.
Acil durum yönetimi: Şehirde yaşanabilecek deprem, yangın veya su baskını gibi doğal afetler sırasında koordinasyon ve olaya müdahale süreçlerinde kullanılabilecek ekipmanlar da IoT ile kontrolü ve denetimi kolaylaşmış hale gelecektir
- Ulaşım
Havacılık: Havayolu şirketleri, IoT ile check-in ve bagaj kontrolü süreçlerini optimize edebilirler.
Denizcilik: Liman trafiği yönetimi, kargo yönlendirmesi ve denizcilikte güvenliği sağlayan IoT teknolojileri vardır.
Toplu taşıma: IoT’nin, filoların konum takibi, kalkış/varış sürelerinin hesaplanması ve yolculara kesintisiz Wi-Fi hizmeti sunulması gibi uygulamaları bulunmaktadır.
Karayolları: Yolculara dinamik olarak yönlendirme bilgilerinin sağlanması, trafik sıkışıklığının ve kaza riskinin azaltılmasına yönelik IoT uygulamaları da vardır.
Demiryolu: Süreç optimizasyonu, bakım takibi ve istasyonlarda Wi-Fi hizmeti gibi IoT uygulamaları da bulunmaktadır.
Sağlık
Covid-19 pandemi dönemi, Kamu sağlığını hayatımızın en önemli unsuru haline getirmiştir. Bu alanda IoT teknolojilerinden yararlanılan çözümlerden kısaca bahsetmek istiyoruz.
Erken Teşhis: Hızlı yayılan bir virüs olan Covid-19, hastanelerde yoğunluklara sebep olmuş, hastalıktan etkilendiği düşünülen insanlara hizmet vermek yoğunluktan ötürü sağlık çalışanları için de zor hale gelmiştir. Bu durumla baş edebilmek için yine sağlık takip uygulamalarına sohbet robotları veya kullanıcıların sürekli olarak sağlık durumları hakkında bilgilerini güncelleyebileceği ara yüzler eklendi. Bu robotlar ve ara yüzlerden toplanan veriler ile vaka teşhisi ve uzaktan tedavi yapılmaya başlandı.
Dezenfektasyon: Pandemi, tüm insanlara temizlik ve hijyen düzenlerini gözden geçirtti. Ellerimizi daha sık yıkamaya, çevre ve yaşadığımız ortamların temizliğini çok daha titiz ve sık yapmaya başladık. Bu noktada IoT teknolojisi de önemini bir kez daha gösterdi. Çin, İtalya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde TMiRob , UVD ve Xenex Dezenfeksiyon Hizmetleri gibi şirketler tarafından üretilen IoT destekli dezenfektasyon çözümleri kullanılmaya başlanmıştır.
Tedarik: Covid-19’a yakalanan hastaların belirli bir süre diğer insanlarla temastan kaçınması gerekmektedir. Bu noktada IoT teknolojisi, çok yaygın olmasa da insansız hava araçları ile Covid-19’a yakalanmış hastalara ilaç, yiyecek ve hijyenik malzemeler tedarik etmekte kullanılmıştır. Ayrıca, karantinadaki bireylere kaldıkları hastanede balkonlar arası uçan bir insansız hava aracı ile düzenli olarak ateş ölçümü yapılmış, tıbbi malzemeler ve yemek dağıtımı da bu yolla yapılmıştır.
Hastane: Pandeminin merkezi olan Çin’in Wuhan eyaletinde açılan Wuhan Wuchang Akıllı Saha Hastanesi, IoT’nin bir çok kullanım alanını sağlık sektöründe bir arada görmemizi sağladı. Hastaların ateş, nabız ve kan-oksijen değerlerinin ölçümleri düzenli bir şekilde kollarına takılan IoT teknolojisi kullanan bileklikler tarafından yapılırken, temizlikten sorumlu robotlar da hastaneyi dezenfekte etmek için tıbbi atıkları atık toplama merkezlerine taşıyor, hastanedeki virüsle temas etmiş olma ihtimali olan yüzeyleri steril hale getiriyorlardı. Vaka sayılarının azalmasıyla birlikte Wuhan Wuchang Akıllı Saha Hastanesi çalışmalarına bir süreliğine ara vermiştir.
Eğitim
Cisco’nun, özellikle Covid-19 pandemisinden sonra çok sayıda ülkede uygulanmaya başlanan, “hibrit eğitim” sistemi için geliştirmiş olduğu IoT tabanlı çözümler vardır. Bu IoT çözümleri, uzaktan öğrenmede maksimum verimi, kampüsü akıllı kampüse dönüştürmeyi ve güvenli bir kampüs ortamı sağlamayı amaçlar.
Cisco Webex: Covid-19 ile birlikte, eğitim kurumları dersleri çevrimiçi bir şekilde video konferans uygulamaları aracılığıyla yapmaya başlamışlardır. Cisco Webex de kolay arayüzü, güvenli ve sağlam altyapısı sayesinde kesintisiz bir konferans deneyimi sağlayan, eğitim kurumları tarafından sıkça tercih edilen bir video konferans uygulamasıdır. Ayrıca IoT tabanlı birçok çözümü de destekler niteliktedir.
Cisco Webex öğrenme sürecini “canlı” ders süresinin ötesine taşımayı sağlamaktadır. Öğrenciler akıllı telefonlarından, tabletlerinden veya bilgisayarlarından video aracılığıyla sınıflarına katılabilmekte ve gruplar halinde veya bireysel projeler üzerinde çalışabilmektedirler. Öğretmenler sınıflarında dikkat dağıtıcı ögeleri engelleyecek şekilde tam kontrole sahipken, istenen LMS platformuyla olan entegrasyon sayesinde ise sınıflarıyla ilgili aksiyonları rahatlıkla alabilmektedirler.
Öğrenciler ve öğretmenler Cisco Webex sayesinde dersi interaktif bir şekilde işleyebilir, gerektiğinde aynı sınıf içerisinde alt gruplara ayrılabilir ve aynı anda paylaşılan dosyalar üzerinde eş-zamanlı değişiklikler yapabilirler. Cisco Webex’in eğitim için oluşturduğu bu sistemler sayesinde öğretmenlere verilen yetkilerle öğretmenler kolayca devamsızlık takibi yapabilir, ders saatlerini ayarlayabilir ve yüksek ses ve görüntü kalitesiyle teknik sorunlarla uğraşmadan ders işlemeye odaklanabilirler.
Üretim
IoT kullanarak üretimde verimliliği ve otomasyonu arttırmak mümkündür. Özellikle fabrikalarda birbirleriyle haberleşebilen, farklı kullanım alanları bulunan cihazların kullanılmaya başlanması “akıllı fabrikalar” terimini beraberinde getirmiştir. Akıllı fabrikalarda IoT entegrasyonlu makinalar birbirleriyle iletişim halinde kalarak en az sayıda çalışanla maksimum üretim kapasitesine ulaşan otonom fabrikalar oluşturmuşlardır.
Covid-19 pandemi döneminde ise, fabrikalarda kalabalık işçi gruplarının çalışması işçilerin sağlığı açısından tehlikeli hale gelmiş, fabrikalar kendi kendine çalışabilen, ve minimum işçi sayısıyla maksimum verimi elde etmeye yönelik donanımlara yatırımı arttırmışlardır. Bu noktada, Cisco’nun IoT çözümleri fabrikalardaki üretim sistemlerinin dijital dönüşümlerine katkıda bulunmuş, fabrikaların insan gücüne ihtiyacına en aza indirmeyi amaçlamıştır.
IoT’nin üretimdeki kullanım alanları
Fabrika ağı: Cisco’nun IoT tabanlı ürünleri ile fabrika içindeki makineler birbirleriyle bağlantılı olarak çalışabilir hale gelebilirler. Fabrikalar bu ürünlerle, bir süreç bittikten sonra başlaması gereken başka bir sürecin otomasyonunu sağlayarak, üretimde verimliliği arttırmaktadır.
Endüstriyel güvenlik: IoT teknolojisi, üretim tesislerinin operasyonlarının güvenliğini sağlar; olası bir teknik arıza halinde ilgili birimi anında bilgilendirerek olaya erken müdahale edilmesini, arızaya sebep olan nedenin araştırılıp tekrarlanmaması için gerekli önemlerin alınmasını ve arızadan ötürü kaynaklanabilecek hasarları en aza indirmeyi amaçlar. Hatta kestirimci bakım ile, arızalanması muhtemel makine ve sistemler önceden tahmin edilerek, bakım yapılması, böylelikle oluşacak kayıpların kaynağından önlenmesi sağlanır.
Kontrol ve görüntüleme: IoT ile fabrikadaki makinelerin hangilerinin çalışıyor olduğunun, hangilerinin boşta olduğunun ve hangilerinin ne kadar üretimi ne kadar zamanda yaptıkları gibi verileri anında toplamak mümkündür. Uzmanlar bu verileri inceleyerek üretim planlaması, tedarik zinciri ve satış tahminleme modelleri geliştirerek üretimde verimliliği artırmayı hedeflemektedir.
Uzaktan izleme ve takip sistemleri: Üretim tesisleri ve lojistik alanlarında ekipman, malzeme, ürün ve çalışanlar gibi lokasyon bazlı izlenmesi kritik olan hareketli unsurların takibi, anında tespit ve yönlendirilmesini sağlayan altyapı ve platformlar, iş sürekliliğini sağlayan ve verimliliği arttıran çözümlerdir.
Evden Çalışma
Pandemiyle beraber evlere kapanmamızdan bu yana, iş ve eğitim süreçlerimiz de bambaşka bir boyuta evrildi. Evden çalışan ve eğitimine devam eden pek çoğumuz için haliyle iş birliği ve iletişim araçları oldukça önem kazandı. Cisco Webex, sanal deneyimlerin yeni norm olduğu bu zamanda uzaktan iletişim için tercih edilen en popüler platformlardan biri oldu.
Artık küçük gruplar arası toplantılardan genel kurullara ve hatta iş görüşmelerine kadar pek çok alanda şirketler Webex’i kullanmayı tercih ediyor. Yüksek kaliteli video, çeşitli iş yüklerinin (anlık mesajlaşma, beyaz tahta kullanımı, not alma, anket yapma, grup panelleri) aynı ara yüz üzerinden verimli şekilde yapılabilmesi Webex’i öne geçiren detaylardan bazıları. Tüm trafiğin şifrelenmiş bir şekilde iletilmesi, kişisel verilerin korunması, özelleştirilebilen gizlilik ayarları ile Webex güvenlik konusunda da lider olduğunu kanıtlıyor.
Güvenlik
IoT, siber güvenlik için de oldukça önemli bir teknolojidir. Herhangi bir sanal tehlikeye karşı şirketler Cisco’nun Cyber Vision gibi ürünlerini sistemlerine entegre ederek IoT’nin siber güvenlik özelliğinden de faydalanmaya başlamışlardır. Cisco Cyber Vision, bir takım ağ sensörlerini ve donanımsal sensörleri kullanarak yazılımsal arayüzü sayesinde kullanıcılara kapsamlı envanter takibi, dinamik iletişim ağı, kontrol sisteminde değişiklikler yapma ve anomali tespiti gibi özellikler sunar.
Perakende Sektörü
Covid-19 pandemisi, perakende sektörünün değer ve tedarik zincirini de önemli ölçüde farklılaştırmıştır. Hem fiziksel mağaza içi deneyimler, hem de artan e-ticaret ile birlikte gündeme gelen yeni ihtiyaçlar, IoT teknolojileri kullanımını arttırmaktadır.
Daha önceki bölümlerde bahsettiğimiz, uzaktan izleme ve takip sistemleri, sosyal mesafe ve maske takibi gibi uygulamalar, sektörün farklı ihtiyaçları çerçevesinde kullanılmaktadır.
IoT teknolojisi kullanılarak Uygulamaları 3 ana başlık altında inceliyoruz:
- Geleneksel perakende uygulamaları:
- Ağ mimarisi optimizasyonu ile perakende satış kanalları arasında bağlantıların kurulması
- IT süreçlerinin basitleştirilmesi ve bulut tabanlı sistemlere taşınması
- Konum analizi ile ürün takibi
- Satış tecrübesini iyileştirmeye yönelik çalışmalar yapmak üzere müşterilerden alışveriş süreçleriyle ilgili veri toplama
- Mağaza içinde müşteri takibi, yoğunluk analizi, navigasyon desteği gibi uygulamalar
- Kamera ve görüntü işleme teknolojileri ile rafta ürün durumu analizi, eksik malların yerine konulması talimatı üretme
- Çalışanların takibi ve iş optimizasyonu
- E-ticaret: UİB’in Ağustos 2020 raporuna göre e-ticaret hacmi yılın ilk 6 ayında, pandeminin de etkisiyle, geçen yılın aynı dönemine göre %64 artışla 56 milyar liradan 92 milyar liraya ulaşmıştır. Bunun %91’i (83,3 milyar ₺) yurt içi harcamalardan, yüzde 5’i (4,5 milyar ₺) Türkiye’nin diğer ülkelerden alımları, %4’ü de diğer ülkelerin Türkiye’den alımlarını kapsamaktadır. Bu rakamlardaki artışın sebebi evlerinde kalmaya başlayan insanların e-ticaret sitelerinden alış veriş yapma sıklıklarını artırmış olmalarıdır. IoT tabanlı yazılımlar ve cihazlar, e-ticaret firmalarının stok takibi yapmalarını ve ürünün müşteriye ulaşıncaya kadar geçtiği süreçleri analiz ederek daha iyi bir müşteri deneyimi sunmalarını sağlamıştır.
- Lojistik: E-ticaretin ön plana çıkması lojistik sektörünün de gelişmesini sağlamıştır. İnternetten satın alınan ürünlerin teslimatının en hızlı ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi için e-ticaret firmaları pandemi öncesine göre çok daha fazla gelişme kaydetmiştir. Bu gelişmelerde IoT teknolojilerinin ürün lokasyon bilgilerini anı anına toplama, saklama ve raporlama gibi özellikleri etkili olmuştur. IoT ile e-ticaret firmaları daha kolay stok takibi yapmaya başlamış ve ürünün müşteriye teslimat aşamasına gelinceye kadar geçtiği süreçlerde oluşabilecek hatalara erken müdahale etme fırsatı bulmuşlardır.
Cisco İnovasyon Merkezi İstanbul’daki IoT (tabanlı hazır çözümler
LORA Çözümü
IoT çözümleri, verilerin uzak mesafeye güvenilir ve düşük güç tüketimiyle aktarılmasını önemli bir ihtiyaç haline getirmektedir. Mevcut hücresel ve Wi-Fi teknolojileri uzun mesafede veri iletimi ya da bu iletimin sürekliliği gibi ihtiyaçları karşılamakta zorlanmakta ya da bu ihtiyaçları karşılarken kompleks bir altyapı, donanım ve operasyonel maliyetleri beraberinde getirmektedir.
Airmind ile birlikte geliştirdiğimiz Lora çözümü ile mesafe sınırlaması, haberleşme maliyetleri, yüksek enerji kullanımı gibi zorlukların üstesinden gelinmesi mümkün olmaktadır. Bu teknoloji sayesinde konumlandırılan sayaç veya sensörler ile mevcut alanlarla ilgili periyodik alınan datalar kullanılarak hem süreçler daha iyi yönetilmekte hem de yüksek oranda enerji tasarrufu sağlanmaktadır.
LORA teknolojisi akıllı şehirlerin ayrılmaz bir parçasıdır. Başta belediye ve kamuya açık alanlar olmak üzere geniş kampüsler, kurumsal alanlar, limanlar gibi birçok sahada yaygın kullanımı bulunmaktadır.
Cisco İnovasyon Merkezi’nde deneyimlenebilecek çözümün demosu, sahadaki sayaç verilerinin gerçek zamanlı okunması, iletilmesi ve gerekli durumlarda uzaktan müdahale edilmesini sağlamaktadır.
Akıllı Hastane Çözümü
Cisco, IoT teknolojileri ve altyapıları ile, kablosuz ağ teknolojisi tabanlı; demirbaş yönetimi, gerçek zamanlı konum takibi, stok ve envanter yönetimi ve iş analitiği çözümleri geliştirmeyi ve akıllı hastaneler yaratmayı hedeflemektedir. Bu çözümler sayesinde; sağlık kuruluşlarında operasyonel süreçlerin izlenebilirliği ve verimliliği artacak, süreçler hızlanacak, kaynakların âtıl kullanım oranları azalacaktır. Günümüzde hızla büyüyen sağlık sektöründe, yüksek teknolojiden faydalanılan süreçler giderek daha önemli bir yer tutmaktadır. Yerli teknolojik şirketleriyle iş birliği yapılarak geliştirilen çözümlerin amacı, gerek hastane yönetimi gerekse hastane kullanıcıları için büyük katma değer yaratmaktır. Borda Teknoloji ile birlikte geliştirdiğimiz İş Talep Yönetimi çözümü, hastane çalışanlarının gerçek zamanlı konum ve iş yükü takibini yaparak iş taleplerinin en uygun personele en hızlı şekilde atanmasını sağlamaktadır. Manuel süreçler minimuma indirilerek iş akışlarının optimize hale getirilmesi ile verimlilik arttırılmaktadır.
Ülke genelindeki ekipmanların/demirbaşların anlık konum ve kullanım durumu takibi sayesinde hasta tedavisinde ihtiyaç duyulan ekipmana anında ulaşabilmek mümkün olabilmektedir. Özellikle Covid-19 gibi kriz dönemlerinde bu ve benzer çözümler, kısıtlı kaynakları daha verimli kullanılabilir hale getirerek hayat kurtarıcı olma özellikleriyle büyük önem kazanmaktadır.
Yeni Nesil Cisco Webex
Webex’in içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde aylık aktif katılımcı sayısının dünya çapında beş yüz milyona çıktığını görüyoruz. Webex, bu yükselen talebe paralel olarak mart ayından bu yana çeşitli inovasyonlarla kendini güçlendirmektedir. Yapay zekâ ve makine öğrenimi yardımıyla yüz tanıma özellikleri, toplantı sırasında konuşulanların yazılı olarak otomatik dökümü, dijital asistanla konuşarak toplantı notlarına eklemeler yapmak bunlardan sadece birkaçıdır.
Yakın zamana baktığımızda, Aralık 2020’de gerçeklesen WebexOne etkinliğimizde duyurduğumuz üzere, yüz yüze etkileşimden daha iyi sanal deneyimler sunmak ve ortak çalışmayı herkes için daha kolay kılmak için yatırımlarımız sürmektedir. Yakın zamanda kullanıcılara sunulacak özelliklerden bazıları; farklı toplantı şablon seçenekleri, farklı dil desteği ile eş zamanlı çeviri ve altyazı, gerçek zamanlı mimik algılama, 25.000 kişiye kadar ölçeklenebilir etkinlik platformu, toplantı içinde gelişmiş video yerleşim seçenekleri ve Cisco’nun geniş video portfolyosuna ilave olarak gelen, uzaktan çalışmayı ve ofise dönüşü destekleyecek yeni cihazlar olarak öne çıkmaktadır.
Cisco İnovasyon Merkezi, Cisco Webex platformu üzerinde, çözüm ortakları ile birlikte geliştirdiği ek çözümlerle, platformu daha değerli hale getirmektedir.
Giyilebilir Teknoloji ile Uzaktan Uzman Desteği
Covid-19 pandemi döneminde en çok önem kazanan alanlardan birisi de uzaktan erişim teknolojileri olmuştur. Üretim süreçlerinde uzmanlık görüşü ya da bakım-onarım ile ilgili yönlendirmeler alınması gereken durumlarda, üretimin aksamaması için, uzaktan destek almayı sağlayan altyapılar ön plana çıkmıştır.
Webex platformunda çalışan Realwear’in akıllı gözlüğü sayesinde, dünyanın farklı bir ülkesindeki bir uzmandan anlık video paylaşımı ile eller serbest bir şekilde uzman desteği alınabilmektedir. Böylece, seyahat masraflarının düştüğü, uzmanların zamanlarının verimli kullanıldığı ve pandemi sebebi ile sınırlanan ziyaretlerin yaratacağı olumsuzlukların azaldığı gözlemlenmektedir.
İzlenebilirlik
Günümüzde her sektörün en büyük ihtiyacı ürünlerinin, kritik ekipmanlarının, çalışanlarının nerede olduğu verisine gerçek zamanlı ulaşabilmektir. Bu veriler, farklı şekillerde kullanılabilmektedir. Ürünlerin, yarı mamullerin paketleme malzemelerinin ve kritik ekipmanların takibi ile tüm sektörlerde verimliliğin artması sağlanmaktadır. Endüstriyel ve zorlu çalışma ortamlarında, iş sağlığı güvenliği için izlenebilirlik teknolojileri ön plana çıkmaktadır. Çalışanların takibi ile ısı haritaları çıkarılmakta, iş gücü verimliliğinin arttırılması için tesis/mağaza/ofis planlarının optimize edilmesi için çözümler geliştirilmektedir. Müşteri takibi ile müşteri odaklı pazarlama aktiviteleri, ısı haritaları ile ciro artırmaya yönelik ürünlerin mağaza içi konumları düzenlenebilmektedir.
Covid-19 döneminde çok önemli hale gelen sosyal mesafe kontrolü ve alarm sistemi uygulaması izlenebilirlik teknolojisi sayesinde hayata geçirilebilmektedir. Bu alanlarda geliştirdiğimiz çözümlerin PoC’leri, farklı senaryolar çerçevesinde İnovasyon Merkezimizde deneyimlenmeye hazırdır.
Akıllı Raf Çözümü
Vispera ile Cisco teknolojileri üzerinde entegre ettiğimiz akıllı raf takip ve denetim sistemi, görüntü işleme teknolojisinin gücünü gösteren çözümlerimizden birisi olarak, İnovasyon Merkezimizde yer almaktadır. Özellikle Covid-19 döneminde, fiziksel olarak mağaza içinde bulunulması gereken zamanları azaltan bir çözüm olmasıu itibarı ile güvenlik ve verimlilik artışı sağlamaktadır.
Bu alanda gelişmiş özelliklere sahip Cisco Meraki kamera ailesi ve sunucu tarafında yeni nesil depolama özellikleriyle öne çıkan Hyperflex teknolojisinin GPU desteği kullanımaktadır.
Vispera’nın perakendede gerçek zamanlı performans takibi için geliştirdiği Shelfsight ürünü ise derin öğrenme ile çalışan görüntü işleme teknolojisi sayesinde; ürünlerin, fiyat etiketlerinin ve promosyon materyallerin otomatik olarak işlenmesini sağlamaktadır.
Cisco İnovasyon Merkezi’nde demosu bulunan çözüm, ürünlerin rafta bulunurluğunu anlık takip ederek ve raf yenileme aksiyonlarını doğru zamanda alarak, perakende sektöründeki firmaların rekabet gücünü pekiştirmektedir. Aynı zamanda ürün stoklarını rafta taşıyan firmalar için stokta kalmayan ürünlerinin de otomatik siparişe dönüşmesi, firmaların tedarik zincirinde bir adım önde olmalarını desteklemektedir.
*Ceyda Kasımoğlu/
*Verda Emiroğlu/
*Yasemin Ersöz
*Cisco İnovasyon Merkezi Takımı