Pandemi ile hizmetler ön plana çıktı
Kurum ve şirketler, yaşadıkları teknoloji altyapısı, bütçe kısıtlaması gibi birtakım zorlukları, HPE GreenLake hizmet modelinden faydalanarak atlatıyor.
Tüm dünyayı sarsan salgın süreci ile birlikte çevik davranabilen kurumlar, teknoloji altyapıları sayesinde yeni iş modellerini rahatlıkla hayata geçirdiler. Teknoloji altyapısı dolayısıyla hızla davranamayan şirketler ise zorlu bir dönem geçirdiler ve geçirmeye devam ediyorlar. İşte böyle bir süreçte, şirketler HPE GreenLake gibi hizmet modellerine yönelmeye başladılar. HPE CERTA bölgesi GreenLake Hizmetlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Greg Smith ve HPE Türkiye Pointnext Servisleri Ülke Direktörü Murat Baysal, konuyla ilgili sorularımızı yanıtladılar:
- Pandemi, iş ve teknoloji yaklaşımlarını nasıl değiştirdi, geliştirdi? GreenLake modeli kurumların ve şirketlerin ihtiyaçlarına nasıl cevap verdi?
Greg Smith: COVID salgını, kurumlara yeni zorluklar getirdi ve bütçeleri üzerindeki baskıyı artırdı. Birçok kurum geleneksel altyapılarını satın almak ve hayata geçirmek için daha esnek bir yol arayışına girdi. Pek çok endüstride müşteriler daha az harcama yoluna giderken, uygulanan kısıtlamalar havacılık endüstrisi gibi pazarların nakit akışı üzerinde olumsuz etkilere neden oldu. Bu yüzden kurumlar harcamalarını önemli ölçüde azaltma ve kontrol altına alma ihtiyacıyla karşı karşıya kaldılar. Diğer yandan bazı endüstriler, örneğin e-perakende sektörü, işlerinin hızlı büyümesiyle yatırım yapmaya zorlandı. Tüm bu durumlarda ortak ihtiyaç BT altyapısının daha esnek bir şekilde kullanılabilir hale getirilmesi gerekliliğiydi. HPE GreenLake, müşterilerine kullandıkça öde esnekliği sunarak ve işin gerektirdiği şekilde BT kaynaklarını artırıp azaltabilmelerini sağlayarak bu farklı ihtiyaçların karşılanmasına yardımcı oldu.
- HPE Türkiye bu süreçte müşterilerini nasıl destekliyor?
Murat Baysal: İnsanların çalışma ve yaşam şeklini geliştirmeyi amaçlayan bir şirket olarak, pandeminin zorluklarıyla mücadele eden müşterilerimizi desteklemek ve kurumların bu daha önce benzeri görülmemiş duruma uyum sağlamalarına yardımcı olmak için çözümler üretiyoruz. HPE Pointnext Teknoloji Hizmetleri organizasyonu ve iş ortakları ekosistemimiz, müşterilerimizin işlerinin aksamaması, operasyonlarının sürekliliğinin ve güvenliğinin sağlanması için her zaman sahadaydı. Müşterilerimizin iş operasyonlarını sürdürmek için gerekli faaliyetleri gerçekleştiren HPE teknik uzmanları 7 gün 24 saat hizmet veriyor. Parça bulunabilirliğine dair olası sorunların önüne geçmek için yedek parça stoğumuzu yeniledik. Nisan 2020’de, HPE Finansal Hizmetler (HPEFS) aracılığıyla özellikle nakit akışı veya likidite sorunları dahil olmak üzere pandemiden kaynaklanan zorluklarda müşterilere yardımcı olmak için globalde 2 milyar ABD dolarından fazla finansman ayırdığımızı duyurduk. Bu kapsamda May Tohum gibi müşterilerimizi HPEFS programlarına dahil ettik ve operasyonlarını devam ettirebilmeleri için finansal esneklik sağladık. HPE GreenLake çözümleri sayesinde, likiditeyi koruyarak ve operasyonel riskleri azaltarak müşterilerimiz için iş esnekliği sağlamayı başardık. Kullandıkça öde modeliyle müşterilerimizin harcamaları kullanımlarına bağlı olarak değişiyor. BT harcamalarında ihtiyatlı davranmalarını sağlayıp, aşırı tedarik maliyetini ortadan kaldırarak müşterilerimize yalnızca mevcut operasyonlarına devam etmelerine yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda ekonomi yeniden canlandığında ihtiyaç duyacakları fonları korumalarına da yardımcı oluyoruz. Kriz yönetiminden yeni normale geçerken, müşterilerimizin güvenli bir çalışma ortamının gereksinimlerini karşılayan bir çözüm setini planlamalarına ve uygulamalarına da yardımcı oluyoruz.
- HPE GreenLake şirketlere çevik bir yapı sunarken, müşterilerinize (üretim ve lojistik açısından) ürün tedariğinde de benzer çevikliği gösterebildiniz mi?
Greg Smith: Mevcut HPE GreenLake müşterileri için bu hizmetin en önemli avantajlarından biri, ihtiyaçlarının üzerine yine kendi ortamlarında yapılandırılan “yedek kapasite” özelliğidir. Bu, müşterilerin altyapı kullanımlarını kullanım başına ödeme modelinin izin verdiği ölçüde esnetmelerine olanak tanır. Buna ek olarak HPE GreenLake müşterileri, görevi müşterinin hizmeti nasıl kullandığını veya kullanmaya niyetlendiğini anlamak olan HPE hizmet ekibiyle yakın çalışarak, iş gereksinimlerinin her koşulda destekleneceğini ve yeterli altyapı kaynaklarına ulaşabileceklerini bilmenin ayrıcalığını yaşar. COVID-19 salgını sırasında dahili tedarik onay süreçlerine sahip olan birçok müşteri, uzaktan çalışma ve bireysel onay mercilerine erişimdeki zorluklar nedeniyle ciddi sorunlar yaşadı. HPE GreenLake, bu zorlu tedarik süreçlerine olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Kısa vadeli büyüme fırsatı ve daha sürdürülebilir büyüme sağlayan ön hazırlık, sadece bir değişiklik talebiyle yeni altyapının eklenmesini sağlayan hizmet anlaşmasıyla karşılanıyor.
- Türkiye’deki müşterilerin HPE GreenLake modeline yaklaşımına ilişkin düşünceleriniz nelerdir?
Murat Baysal: Pandemi, müşterilerimizin BT yatırımları için büyük ve hızlı bir düşünce değişikliğine neden oldu. Nakit akışını yönetmek en önemli öncelik haline geldi. HPE GreenLake modeliyle, kuruluşların sermaye tasarrufu yapmasına, nakit akışını yönetmesine ve BT harcamalarını iş sonuçlarıyla uyumlu hale getirmesine olanak tanıyoruz. Biz sadece kurumların kullandıkları hizmetler için ödeme yapmalarını sağlıyoruz. Bu dönemde hizmet olarak sunulan şirket içi BT çözümlerine olan talep önemli ölçüde arttı. Müşterilerimiz başlangıçta bu yaklaşımı ve kısa vadeli sonuçlarını değerlendiriyorlar. Ayrıntılara girdikçe, HPE GreenLake’in işlerine ne gibi ek faydalar sağlayacağını düşünmeye başlıyorlar. Bunlardan en kritik olanı talebin önünde kapasiteye sahip olmak ve büyümeye hazırlanmak. Ekonomi yeniden normale döndüğünde her şirket pazara ilk giren olmak ister. Bu yolculuk sırasında BT darboğazı yaşamamak için artık tercih edilen yaklaşım kullanım başına ödeme modeli.
- GreenLake bulut hizmetleriyle sonuçlanan ne tür ihtiyaçlar karşılandı? Bu hizmetlerin içeriği ve faydaları hakkında bizi bilgilendirir misiniz? Hangi ölçekte hangi sektör ve şirketler bu hizmetlerden faydalanabilir?
Greg Smith: HPE GreenLake Bulut Hizmetleri, küresel ölçekte 4 milyar ABD dolarının üzerinde toplam sözleşme değeri, 700’den fazla GreenLake iş ortağı ve farklı boyutlarda 1.000’den fazla müşteriyle hızlı bir şekilde büyüyor. İçinde bulunduğumuz dönemde müşterilerin gereksinimleri ve satın alma davranışları değişiyor. Değişen ihtiyaçları karşılamak için HPE, geçtiğimiz yazın başında Discover Sanal Etkinliğinde HPE GreenLake Bulut Hizmetlerini duyurdu. HPE GreenLake Bulut Hizmetleri başlangıçta hizmet olarak konteynerden hizmet olarak veri korumasına, hizmet olarak yönetilen bulut aracılığıyla veri korumasına kadar değişen 15 farklı iş yüküyle piyasaya sürüldü. Basit ve gelişmiş bir deneyime odaklanan müşteriler, HPE GreenLake Portalı aracılığıyla ihtiyaç duydukları iş yüklerini sipariş edebiliyorlar ve ölçeklendirebiliyorlar. Devam eden BT operasyonlarına ve süreçlerine HPE GreenLake Central platformundan erişebiliyorlar. Bu platform, müşterinin özel veya hibrit sitelerinde eriştiği kullanım, maliyet performansı, uyumluluk ve daha fazlasını izleyebileceği toplu bir görünüm sağlıyor.
HPE GreenLake Bulut Hizmetleri, KOBİ ölçeğindeki işletmelerden büyük çok uluslu şirketlere kadar dijital dönüşüm gerçekleştiren tüm kuruluşlara hizmet vermek için tasarlandı.
SAP HANA gibi işbirlikleri artarak devam ediyor
Greg Smith: HPE geçtiğimiz aylarda pazara HPE GreenLake SAP HANA Enterprise Cloud’un müşteri sürümünü tutarlı, otomatikleştirilmiş bir bulut deneyimi ve esnek abonelik tabanlı hizmet olarak sunmak için SAP ile ortaklık yapacağını duyurdu. Buna ek olarak HPE GreenLake Bulut Hizmetlerinin piyasaya sürülmesiyle standart iş yükleri, Microsoft, Veeam ve VMWare gibi geleneksel iş ortakları ve Qumulo gibi yeni iş ortaklarıyla yakın işbirliği gerektiriyor. HPE, HPE GreenLake Bulut Hizmeti portföyündeki iş yüklerinin sayısını artırmaya devam edecek ve gelecekte detaylarını sizlerle paylaşacağımız birçok işbirliğini hayata geçirecek.
5G HPE laboratuvarlarında canlı test ediliyor
Murat Baysal: Bizim stratejimiz, verilerden değer elde etmek üzere iş yükleri optimize edilmiş, hizmet olarak sunulan, uç merkezli ve bulut destekli çözümlerle kurumları hızlandırmaktır. Akıllı uçlar oluşturmak ve bulut bağlantılı kişiselleştirilmiş ve otomatikleştirilmiş akıllı uç deneyimleri sunmak için gereken teknolojilere yatırım yapıyoruz. Bu amaçla HPE, telekomünikasyon şirketlerinin ve iş ortaklarının 5G ağ çözümlerini doğrulayıp, entegre edebileceği bir test ve geliştirme ortamı olan HPE 5G Lab’ı tanıttı. Telekomünikasyon şirketleri, HPE 5G Laboratuvarını kullanarak canlı test ortamında en son 5G yeniliklerini uygulamalı olarak test edip 5G’nin uyarlanmasını hızlandırarak, yeni gelir fırsatlarına daha çabuk ulaşabilecek. HPE 5G Laboratuvarı Affirmed Networks, Casa Systems, Intel, Metaswitch, Openet ve Red Hat gibi önde gelen endüstri liderlerinin desteğiyle hayata geçirildi
HPE’nin büyüyen 5G portföyü çekirdek ağda, uçlarda ve kurumlarda 5G’nin gerçek potansiyelini ortaya çıkarıyor. HPE 5G Laboratuvarı, telekomünikasyon şirketlerini, çözüm sağlayıcılarını, teknolojilerini tek bir çözüm olarak test etmek, belgelemek ve doğrulamak için bir araya gelmeye teşvik ediyor.
HPE GreenLake ile telekom şirketleri, hizmet olarak tüketim modeline uygun, önceden kurgulanmış bir yazılım ve donanım paketiyle uçtan uca 5G çekirdek ağına sahip olabiliyor. Operatörler HPE 5G çekirdek yığınını, HPE GreenLake ile en az yatırımla 5G için amaca yönelik, öngörülemeyen kapasite artışına ve gelecekteki 5G evrimine hazır, ölçeklenebilir, açık bir platforma kavuşturuyor.