Pandemi, inovasyon için de fırsat
Merhaba,
Yağmurunu çamurunu doğalgaz faturasını geçtim, sırf koronavirüs ile ne kadar zorlu bir kışın bizi beklediği aşikar. İyisi mi, maskelerimizi takalım, kalabalıklara karışmayalım, el yıkama alışkanlığımızla yola devam edelim. Bu haftaya pek güzel bir haberle başlıyorum. İş insanı, hayvansever İpek Kıraç’ın şehirlerimizin doğal parçası olan sokak hayvanlarıyla uyum, sevgi ve güven içinde yaşayacağımız örnek mahalleler oluşturma hayaliyle başlattığı SemtPati projesi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun desteğiyle İstanbul’un mahallelerinde yaygınlaşacakmış. Uygulama ile sokak köpeklerinin sağlık ve bakım ihtiyaçlarının etkin yönetimi ve yerel yönetimlerin sokak hayvanlarına yönelik veriye dayalı karar alması desteklenecek. Tüm proje akıllı şehir yaklaşımı ile KoçSistem’le birlikte geliştirilen SemtPati mobil uygulaması üzerine inşa edilmiş. Hatta SemtPati mobil uygulamasıyla mahallelerinde ortak yaşam kültürünü geliştirmeyi hedefleyen tüm hayvanseverlere ve yerel yönetimlere yol göstermek için ‘SemtPati Rehberi’ hazırlanmış. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “SemtPati kent yaşamını iyileştirmek ve güzelleştirmek adına atılmış değerli bir akıllı kent uygulaması. İnşallah 6 ay içinde bunu bütün İstanbul’a yaymak istiyoruz” demiş. SemtPati mobil uygulaması gönüllüler ve belediye arasında koordinasyon sağlayacak ve uygulama da Apple Store ve Google Play üzerinden indirilebiliyor. Mobilimde yerini aldı bile…
Örnek olmasını dilediğim bir haberim daha var sana. Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) ve TAB Gıda işbirliği ve Dila Kurdoğlu’nun gönüllü girişimiyle TAB Gıda restoranlarından e-atık olarak çıkan yazıcılar, geri dönüşüme kazandırılarak elde edilen gelir öğrencilerin eğitimi için bağışlanmış. TÜBİSAD verilerine göre Türkiye’de evsel kaynaklı yıllık e-atık miktarı yaklaşık 92 bin ton civarında. Genellikle çöpe atılan ya da evde saklanan e-atıkları ekonomiye kazandırarak çevreye ve ekonomiye katkı sağlamak mümkün. Aslında TÜBİSAD, 2015’ten beri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aldığı yetkiyle atık elektrikli ve elektronik eşyaların yetkilendirilmiş kuruluşu unvanıyla elektronik atıkların barkodlu toplanması çalışmalarını Türkiye genelinde yürütüyor. Bu kapsamda şirketlerin topladıkları e-atıklar, özel lisanslı araçlarla kapıdan teslim alınıyor. En yakın elektronik atık toplama noktası www.aeeenereye.com adresinden ve 0850 360 2 333 (AEEE) çağrı merkezinden öğrenilebiliyor. Biz bilelim, çevremizi de bilgilendirelim.
Bu devirde eğitim, hele de kodlama odaklı yetkinlik gelişimi şart malum. Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği işbirliğiyle hayata geçirilen “Yarını Kodlayanlar” projesi çocuklara dijital dünyanın lisanı kodlamayı öğreterek sosyal fayda sağlamaya devam ediyor. Ağustos 2016’dan bu yana Türkiye genelinde 100 bini aşkın çocuğa ulaşan “Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında önümüzdeki bir yılda 70 bin çocuğa daha kodlama eğitimi verilmesi hedef. Türkiye Vodafone Vakfı, yeni dönemde projeyi tüm Türkiye’de yaygınlaştırırken, farklı dijital eğitim başlıklarıyla çocukların dijital yetkinliklerini artırmayı sürdürecek. Salgın nedeniyle eğitimlerin tamamen dijital ortamda yapılacağı yeni dönemde, 7-10 yaş grubuna Scratch ve Tinkercad, 11-14 yaş grubuna Scratch ve Microbit, 14-17 yaş grubuna ise yapay zeka eğitimleri verilecek. Yeni dönemde hackathon ve ideathon gibi etkinlikler tamamen online olacak. Projede bu yıl ilk kez aile buluşmaları da düzenlenecek. Sabancı Vakfı, Hibe Programları kapsamında destek verdiği sivil toplum kuruluşlarını bu yıl online olarak gerçekleştirdiği “Ekim Zamanı” toplantısında bir araya getirmiş. Türkiye’de STK’lara 14 yıldır kesintisiz hibe desteği veren Sabancı Vakfı, bugüne kadar 173 projeye, 28,5 milyon TL’nin üzerinde hibe vermiş. STK’lara hibe desteğinin yanı sıra bilgi ve tecrübe desteği de cabası. Hibe Programı kapsamında desteklenen projelerin öykülerinin yer aldığı ve bu yıl ilk kez dijital olarak da hazırlanan ‘Ekim Zamanı Hibe Programı Öyküleri’ kitabına ise www.sabancivakfi.org/ekimzamani2020 adresinden ulaşabiliriz.
Böylece başarılı haberlerde sıra. Online hizmet sektörü şirketi Armut.com, küresel pandemiye rağmen yurtdışı yatırımlara devam ediyor. Ekim itibariye global markası HomeRun ile Polonya, Çekya ve Macaristan olmak üzere üç yeni ülkede daha faaliyetlerine başlayan Armut, halihazırda yatırımlarının bulunduğu Romanya, Mısır ve Suudi Arabistan’da da pazar lideri. Türkiye’den yurtdışına teknoloji ihracı işte budur.
Enerjisa Enerji arıza, bakım ve onarım çalışmalarındaki kritik iş kazalarının önüne geçmek için geliştirdiği ve dünyada bir ilk olan Görüntülü Teyit Sistemiyle iş kazası sayısını yüzde 40 azaltmış. Görüntülü Teyit Sistemi, Sabancı Holding tarafından düzenlenen ve Enerjisa Enerji’nin 2 farklı kategoride ödüle layık görüldüğü 11. Altın Yaka Ödül Töreni’nde Dijitalleşme kategorisinde 1’inciliği elde etmiş. Telecoms World Awards 2020’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise Akıllı Şehirler kategorisinde İBB WİFİ hizmeti ile birinci olmuş. 16 milyon insanın yaşadığı, üstüne her yıl yaklaşık 10 milyon ziyaretçi de ağırlayan İstanbul, bu proje ile birlikte yüksek kapasiteli İBB WİFİ ağına erişim hizmeti sağlıyor.
Bu haftaki kitabım, gazetede okumaktan keyif aldığım gibi, fi tarihinde üniversitede derslerine girmekten de gurur duyduğum bir ismin, Umur Talu’nun “Senin Adın Corona Olsun” kitabı. Kitap tarih boyunca salgınları anlatırken, koronavirüs sürecini de ele alıyor. Ama Umur hocanın tarzıyla…
Haftaya yine buradayım,