Pandemi süreci, büyüme olarak yansıdı
BThaber tarafından gerçekleştirilen “Türkiye’nin İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması – Bilişim 500” için başvuru süreci 12 Mayıs’a kadar uzatıldı. Şimdiye kadar gerçekleşen başvurular incelendiğinde, her 10 şirketten 8’inin 2020 gibi zorlu bir yılda büyüdüğü görülüyor. En yüksek büyümeyi kaydeden şirketler IoT ve dijital dönüşüm projeleri gerçekleştirenler.
“Yarının Unicornları Bugün Bilişim 500’de!” mottosuyla, bu yıl 22. defa gerçekleşecek Bilişim 500 araştırmasına başvurular 12 Mayıs 2021 tarihine kadar uzatıldı. Bilişim sektöründe kaydedilen gelişmeleri en net şekilde ortaya koyan araştırmaya yapılan ilk başvuruları analiz ettiklerini kaydeden M2S Araştırma Pazarlama Genel Müdürü Özlem Unan, sürpriz şirketlerin bu yıl öne çıkabileceği ve ortalama büyümenin de yüzde 44 olarak gerçekleştiğini belirtti. Yapılan ilk analiz neticesinde ortaya çıkan bir diğer önemli veriyse; başvuran her 10 şirketten 8’inin büyüme kaydetme başarısı göstermiş olması.
En yüksek büyüme oranı yüzde 500
Bilişim 500’e başvurular tüm hızıyla devam ederken, Özlem Unan’ın verdiği bilgilere göre; erken başvurular incelendiğinde, 2020 gibi zorlu bir yılda büyüme kaydetmeyi ve rakiplerine göre öne çıkmayı başarmış şirketlerin, küresel salgının yarattığı ihtiyaçlara çözümler sunabilen şirketler olduğu görülüyor. İlk başvurular analiz edildiğinde, IoT ve dijital dönüşüm projelerini başarıyla gerçekleştiren şirketler, en yüksek büyümeyi de kaydeden şirketler olarak kendini gösteriyor. Özlem Unan’ın dikkat çektiği bir diğer önemli konu ise yüzde 500’ün üzerinde kaydedilen büyüme rakamları. Bu rakam, şimdiye kadar gelen başvurular arasında en yüksek oransal büyümeye de işaret ediyor.
Sürpriz şirketler de var
Ortalama büyümenin yüzde 44 olarak ortaya konduğu bu ilk analizler, bir önemli çıktıya da ortaya koyuyor. Buna göre 76 yeni şirket bu yıl sıralamada yer alacak. Özlem Unan, “Başvuru tarihinin uzatılmasıyla bu rakamın daha da artması bekleniyor” derken, söz konusu ilk verilerin Bilişim 500’de sürpriz şirketlerin sahne alacağına işaret ettiğini de vurguluyor.
Araştırma sonuçları 4 Ağustos’ta açıklanacak
Araştırmaya başvuran şirketler arasında yapılan yatırımcı anketinin sonuçlarına göre, her 10 şirketten 2 tanesi yurtdışına hizmet veya ürün ihracatı gerçekleştiriyor. Üstelik bu şirketlerin yüzde 66’sı Türkiye’de yazılım ve teknoloji geliştiren şirketler. En çok ihracat yapılan bölge ise yüzde 48 ile Avrupa olurken, Avrupa’yı Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler takip ediyor.
BThaber adına M2S Araştırma şirketi tarafından gerçekleştirilen araştırmaya başvurular 12 Mayıs’a kadar Bilişim 500 web sitesi üzerinden yapılabilecek. Türk bilişim sektörünün ciroları itibariyle en büyük 500 şirketini detaylı bir şekilde belirleyecek olan araştırmanın sonuçları ise 4 Ağustos’ta düzenlenecek bir tören ile açıklanacak.