Papa sahteciliğe savaş açtı
Papa Françesko, yalan ve sahte haberle mücadele için çağrı yaptı: “Bizim, barış isteyen gazeteciliğe ihtiyacımız var. Şekerli pamuk helva gibi bir gazeteciliğe değil. Gerçekleri anlatan, yalana karşı duran, klişe sloganlara itibar etmeyen, sansasyonel başlıklar kullanmayan bir gazeteciliğe … Halk için, halk tarafından yaratılmış, bir gazeteciliğe…”
Papa bu sözleri, 13 Mayıs 2018’de Vatikan’da yapılacak olan Dünya Sosyal İletişim Günü mesajı olarak dünyaya iletecek. 50 yıl önce, 1967’de Papa Altıncı Paul’ün fikri olarak başlayan bu etkinlik, sadece Katolik aleminin değil, bütün insanlığın ortak paydalarına hitap eden bir sosyal sorumluluk projesi olarak ilerliyor. Papa Françesko, şimdiye kadarki papalar arasında medyayı en etkin kullananı olarak 2018 İletişim Günü temasının “Sahte Habercilik ve Barış İçin Gazetecilik” olmasına karar verdi. Gerekçesi de açıklandı: “Gazeteciliğin saygınlığını ve onların, gerçeğin iletişimini yapmalarındaki kişisel sorumluluklarını yeniden hatırlamak için.”
Papa, “Gerçek, Seni Özgürleştirir” başlığıyla olarak basılan bildirisinde lafını esirgemiyor: “Sahte haber etkin çünkü gerçek haberi taklit eder. Sahte habere inanmak mümkündür, ne de olsa insanların dikkatini çeker. Onların ortak önyargılarına, kaygı, haset, öfke ve sıkıntılarına çanak tutar.”
Papa, habercilikte sahtecilikle mücadele için atılan her adımı kutsuyor, önemsiyor. Bu konuda alınan hukuki ve diğer önlemlerin işe yaramasını umuyor. Tam da bu noktada sahte habercilikle Şeytan arasında benzetme yapmış: “Şeytan da aynı sinsi ve kurnaz yöntemlerle, insanları baştan çıkartarak kalplerine sızar, gerçek olmayan fikirler geliştirmelerine sebep olur. Eğer insanlar tamah etmezse, ama dinlemeyi kabul ederse, samimi bir diyalogla gerçeğin ortaya çıkmasını sağlar. Eğer sahte haberlerin yayılmasını, insanların sorumluluk duyguları önleyecekse, bu durumda haberciler, gazeteciler, gerçek haberin koruyucusu olacaktır. Günümüzde bu iş, artık her hangi bir iş değil, bir misyondur.”
Papa’nın sahte haberler, gerçeğin manipülasyonu, yalan-dolan konusundaki bu cesur ve uzun vaazı sıra dışı bir durum değil. Şimdiki ve diğer papalar da iletişimin önemini vurgulayan girişimler yaptılar. Örneğin, Mehmet Ali Ağca’nın öldürmeye çalıştığı Papa İkinci Jean Paul, 1978’den 2005’e kadarki döneminde internetin “doğuşuna” tanıklık etmiş, ve onu etkin bir şekilde kullanmaya başlamıştı. O kadar ki, 2002’de, internetin “daha iyi çalışması” için (!) iki aziz atadı: Aziz Titus Brandsma, Nazilere rağmen Almanya’da basın ve ifade özgürlüğü için çok uğraşmış bir din adamıydı. 1942’de idam edilmiş. Ölümünden sonra azizlik mertebesine çıkartılmış. İkinci aziz ise bir kadın. Azize Isidora of Sevilla, tarihteki ilk ansiklopediyi yazan kişi. İkisi de iletişim konusunda öncüydü.
2004’te ise, İtalyan din adamı Giacomo Alberione (1884-1971) , İtalya’da internet üzerinden yapılan halk oylamasında “İnternet’in Azizi” seçildi. Ülkece tanınmış bir katolik yayınevinin kurucusuydu. Papa Françesko ise kendi Facebook, Twitter, Instagram hesaplarından dünyaya hitap ediyor.