ParamTech, Avrupa’daki güçlü büyüme ivmesini sürdürecek
Param Group CTO ve ParamTech CEO’su Bahadır Aktan: “ParamTech’in önceliği Avrupa pazarı. Bu pazardaki varlığımızı daha da güçlendirmek istiyoruz. Avrupa’da belirli bir noktaya ulaşıp, ardından diğer pazarlara açılmayı planlıyoruz.”
Ayhan Sevgi
Finansal teknoloji dünyası temelde insanların ve şirketlerin finansal konularda çözemediği ya da zorlandığı problemlere daha kolay, daha hızlı, daha yenilikçi çözümler getirme iddiası ile oluşmuş bir alan. Eskiden bankalar finansal çözümlerin tek kaynağıyken, günümüzde gelişen koşullar, ticaretin hızı ve müşteri beklentileri bu durumu çok farklı bir noktaya getirdi. Artık insanlar ve şirketler, finansal ihtiyaçlarını karşılamak için yalnızca geleneksel bankacılık hizmetlerine bağlı kalmak zorunda değil.” Bu ifadeleri kullanan Param CTO’su ve ParamTech CEO’su Bahadır Aktan, değişimi şöyle açıklıyor: “Artık daha özelleştirilmiş bir ticaret, daha özelleştirilmiş bir deneyim yaşamak, daha özelleştirilmiş çözümler sahibi olmak isteniyor. Bu açıdan bakınca fintek alanı büyüyor ve daha da büyüyecek.” Aktan’a göre, finansal teknoloji alanının büyümesinin nedeni sektörün ve ticaretin genişlemesi, teknolojinin hayatın her alanına girmesi ve bu teknolojinin beklenmedik alanlarda kullanılması. Bu durum hem dünya genelinde hem de Türkiye’de finansal teknolojinin daha da büyüyeceğini gösteriyor. “Türkiye’ye baktığımızda, küresel pazarda olduğu gibi, bu büyümede finansal teknoloji şirketlerinin ayrışmaya başladığını görüyoruz” şeklinde değerlendirmede bulunan Bahadır Aktan, sorularımızı yanıtladı:
Bu dönüşümde Param nasıl konumlanıyor?
Param, kendi grup şirketi ParamTech ile tüm teknolojisini sıfır bağımlılıkla kendi bünyesinde geliştirerek Türkiye’de farklı bir konuma sahip oldu. Bu sayede özelleştirme ve esneklik ihtiyaçlarına çok hızlı yanıt verebiliyoruz. Büyük şirketlerin taleplerini aylar yerine günler içinde hayata geçirebiliyoruz. Günler içinde özelleştirip esnek davranabildiğimiz için Param’ın büyümesi de katlanarak devam ediyor. Nitekim sektöre ve pazara esnek, hızlı adapte olabilen ve çok daha özelleştirilebilir çözümler sunuyoruz.
Param bir şirketler grubu markası. Her bir grup şirketimizle birlikte fintek ekosisteminin farklı kademelerinde yer alıyoruz. Param şapkasıyla Sanal POS, Fiziki POS, Cep POS’la tahsilat çözümleri sunuyoruz. Kart hizmetlerimiz, para transferleri gibi elektronik para çözümlerimiz var. ‘Şimdi Al, Sonra Öde’ modeli ile ülkemizi ilk kez tanıştıran Kredim markamızla online alışverişin yanı sıra QR kod ile dijital alışveriş kredisi sağlıyoruz. Finrota markamız, online tahsilat ve açık bankacılık alanlarında hizmet veriyor. 2023 yılında bünyemize kattığımız Univera; şirketlere satış, servis ve lojistik alanlarında dijital dönüşüm çözümleri sunarken, Univis; donanım satışı, teknik servis ve bilişim destek hizmetleriyle firmaların üretim ve operasyon süreçlerini kolaylaştırıyor.
Yani 360 derece kapsam sunuyorsunuz
Evet, doğru. Param Grubu olarak, finansal teknolojilerin sunduğu tüm imkanları kullanarak müşterilerimize uçtan uca çözümler sunuyoruz. Bir şirkete gittiğimizde sadece Sanal POS, Fiziki POS, Cep POS gibi ödeme çözümleri değil, aynı zamanda açık bankacılık, ön ödemeli kart, bilişim destek hizmetleri, satış otomasyonu, nakit akış platformu gibi farklı alanlarda ihtiyaç duyabilecekleri çözümleri de sunuyoruz. Hatta o şirketin bu çözümleri kullanırken karşılaşabileceği entegrasyon veya altyapı sorunlarını da ParamTech aracılığıyla çözüyoruz. 360 derece kapsam dediğimizde, tüm marka ve ürünlerimizi bir arada uyumlu bir şekilde çalıştırarak müşterilerimize bütünleşik bir finansal deneyim sunmayı kastediyoruz. Bu yüzden artık Param’ı sadece bir fintek şirketi olarak değil, “bütünleşik finansal sağlayıcı” olarak tanımlıyoruz.
Bu yapıyı yurtdışına nasıl taşıyorsunuz?
Param’ın Türkiye’deki konumlandırması ve sektörün ihtiyaçlarına cevap verebilme başarımız doğrultusunda, bu yapıyı Avrupa’ya taşıyoruz. 2023 yılında Çekya merkezli “Şimdi Al Sonra Öde” (BNPL) modeliyle hizmet veren Twisto’yu satın aldık. İngiltere’de para transferleri ve ödeme şirketi olarak hizmet veren Param UK şirketimiz bulunuyor. Şu anda Hollanda’da da yapılanmamızı geliştiriyoruz. Türkiye’de kurduğumuz bütünleşik finans sağlayıcılığı modelini ve arkasındaki ParamTech ile geliştirdiğimiz güçlü teknoloji altyapısını Avrupa pazarına genişletiyoruz ve Avrupa’da büyüyeceğiz.
Bu tabloda ParamTech nasıl konumlanıyor?
İstanbul, Ankara ve İzmir ofislerinde çalışan bir şirketiz. Geçen sene Anadolu’daki yetenekleri Avrupa’ya kazandırma odaklı bir sorumluluk projesi başlattık. Anadolu’nun farklı noktalarında yaşayan, teknolojiyi bilen, mühendislik okumuş gençler var. Fakat oralarda iş imkanları kısıtlı. Bizim de Avrupa’ya açılan ve alanında Türkiye’nin en gelişmiş, en kapsamlı teknolojisini ürettiğimiz şirketimiz var. Bu bakış açısıyla ParamTech, tüm Anadolu’da yeteneklere olanak sağlayan bir şirket haline geldi.
Param’ın tüm teknolojik ürünlerini ve altyapısını, 350 kişilik donanımlı teknoloji ekibini aynı çatı altında buluşturduğumuz ParamTech tarafından sağlıyoruz. Grup şirketlerimizden; Kredim, Univera ve Finrota’nın tüm teknoloji çalışmalarını yürütüyoruz. Bilgi güvenliği, operasyon, altyapı ve ürün geliştirme gibi alanlarda sunduğumuz özelleştirilebilir hizmetlerle, Param markalarının ihtiyaçlarına en uygun çözümleri sunuyoruz. Operasyonu kendi veri merkezimizle yürütüyoruz. 7/24 görevde olan, bilgi güvenliği de dahil olmak üzere izleme ve takip ekiplerimiz var. Dolayısıyla bu dört şirketin tüm hizmetini içeride verdiği ve bu hizmetlerin de ürünleştirilip grup dışındaki şirketlere sağlandığı bir yapı var. Param’dan hizmet alan ve teknoloji hizmeti ihtiyacı duyan şirketlere bu hizmeti verirken, yurt dışında da operasyonlarını yürüten bir şirket haline geldik. Türkiye’nin en yenilikçi teknoloji şirketi olarak Avrupa pazarındaki büyüme hedeflerimiz doğrultusunda Amazon Web Services (AWS) ile stratejik bir iş birliğine imza attık. Bu iş birliği neticesinde Avrupa’nın en büyük finteklerinden biri olan Twisto’nun cloud dönüşümünü tamamladık. Ankara Hacettepe’de çalışan mühendisler, AWS Türkiye ile birlikte Avrupa’nın göbeğindeki bir finansal teknoloji şirketinin bulut dönüşümünü başarmış oldu. Bu başarıları daha da artırmak istiyoruz.Çeviklik, öngörü, ilerleme kabiliyeti ve bunu yaparken de daha az ve daha küçük ekiplerle yapabilme yeteneği önemli. Türkiye’nin en büyük elektronik ticari şirketleri bizimle çalışıyor. Bazı ticari konulardan dolayı bankalarla da çalışmak zorundalar. Ürünlerimizin çok hızlı ve çevik olması lazım ki biz o elektronik ticaret şirketlerine gidip hizmet verebilelim.
Bir tarafta da e-ticarette Black Friday gibi dönemsel ihtiyaçlar ve bunların gereklilikleri var, değil mi?
Daralan ekonomiyle birlikte bütün şirketler ödemelerini ve iadelerini çok daha hassas bir denklemde yönetmek istiyor. Dolayısıyla o şirketin nakit akışı için ihtiyaç duyduğu çözümleri sunabildiğimiz için tercih ediliyoruz. Rakiplerimiz de bizi güçlendiriyor.
Onlara diyoruz ki “ParamTech, Param’da gördüğünüz bütün teknolojileri size sağlayabilir”. Yani ParamTech’in teknolojisi ile Param’la rekabet edebilirsiniz. Sonuçta Param grubunun şirketleri ParamTech’in müşterisi ve ParamTech de grup dışında birçok hizmeti veriyor. Birçok fintech’in alt yapısını ParamTech sağlıyor, Türkiye’nin ilk dijital bankasının ödeme altyapısını sunuyor. ParamTech, önceliği doğrultusunda Param Grubu’nun dışına çıkarak teknolojilerini tüm sektöre sunuyor. Param Grubu’nun 100.000’e yakın B2B müşterisinin de teknoloji ihtiyaçlarını karşılıyor. Dolayısıyla ParamTech olarak Param Grubu’nun müşterilerine teknoloji hizmeti de veriyoruz. “Sadece finansal değil, tüm teknoloji ihtiyaçlarınızı da çözeriz” diyerek kapsamlı bir hizmet sunuyoruz. İki büyük holdingin tüm teknoloji altyapısını üstleniyoruz. Teknolojiyi hizmet olarak sunarak, ihtiyaç duydukları ürünleri geliştiriyor, operasyon, izleme ve takip süreçlerini biz yapıyoruz. Nitekim bu holdingler, ürün geliştirme, operasyon, altyapı, helpdesk ve bilgi güvenliği gibi tüm teknoloji alanlarını ParamTech’e bırakmış durumdalar.
Param’ın da ParamTech’in de yurtdışı hedefleri paralel şekilde ilerliyor. Her iki yapının da hedefi Avrupa’ya açılmak. İsterim ki Avrupa’daki şirketlerimiz de ParamTech’ten hizmet alsınlar, ParamTech de Türkiye’deki bilgi birikimini ve tecrübeyi yurt dışına taşısın, biz de bu kolektif bilgi gücü ile daha hızlı ilerleyelim. Dolayısıyla bu ortak hedefler şirketlerimizde gelişimi destekliyor. ParamTech bağımsız bir şirket olsa da, hedefimiz bu gücün Param tarafından kullanılması ve ParamTech’in de Param’ın Avrupa hayaline yetişebilmesi. Bu iki hedefi buluşturursak, sinerjimiz bambaşka bir seviyeye ulaşır.
Yani önceliğiniz Avrupa.
Evet, hem Param’ın hem de ParamTech’in önceliği Avrupa pazarı. Avrupa’da faaliyet gösteren şirketlerimiz var. Avrupa pazarındaki varlığımızı daha da güçlendirmek istiyoruz. Param olarak ilk etapta Avrupa’da büyümeyi hedefliyoruz. ParamTech’in de bu hedef doğrultusunda Avrupa’da ilerlemesi bizim için büyük önem taşıyor. Avrupa pazarında çok fazla fırsat ve talep var. ParamTech olarak, Param Grubu dışındaki şirketlerle de Avrupa’da anlaşmalar yapıyoruz. İlk etapta Avrupa’da belirli bir noktaya ulaşıp ardından Amerika, Orta Doğu ve Türki Cumhuriyetler gibi diğer pazarlara açılmayı planlıyoruz.
Türkiye finans teknolojileriyle Avrupa’da söz sahibi bir ülke. Şimdi FinTech’ler de geldi. Türkiye’deki bu dinamik nereden kaynaklanıyor?
4-6 Haziran arasında Hollanda’nın Amsterdam şehrinde gerçekleşen dünyanın en prestijli fintek fuarı olan Money 20/20’deydik. Bu organizasyonda Türkiye’nin gücünü bir kez daha gördük. Türkiye olarak finansal teknoloji alanında Avrupa’ya çok ciddi bir etki yarattığımız açık. Finansal teknoloji dünyasında gerçekten yön veriyoruz ve büyük fark yaratıyoruz. Bu alandaki gücümüzün farkındaydık ama Twisto’yla neler yapabileceğimizi daha net gördük. Sonuçta farklı sektörlerde ve farklı yerlerde Türkiye’den gidip bir iş yapmanın önünde bazı engeller olabiliyor. Biz burada yarattığımız değerin o bariyerleri aştığını gördük. Bu da motivasyonumuzu daha da artırdı. Bu gücü bankalar da Avrupa’ya açılırken kullanabiliyor. Türk bankaları da Avrupa’da varlık gösteriyor ve çeşitli ihtiyaçlara çözüm sunuyor. İngiltere’de, Hollanda’da, Almanya’da faaliyet gösteren ve fark yaratan çok sayıda Türk bankası var. Bizim alanımız ise daha hızlı, çevik ve özelleştirilmiş çözümlerle fark yaratmak. Bankalar da bu alanda bizimle iş birliği yapabilirler.
Yeni teknolojiler de gelecek. Bunları siz mi geliştireceksiniz yoksa Univera örneğinde olduğu gibi radarınıza Türkiye’de veya yurt dışında yeni şirketler girecek mi?
Param Grubu’nun temel stratejisi agresif büyümedir. Bu doğrultuda hem Türkiye’de hem de yurt dışında radarımızda olan şirketlerle sürekli temas halindeyiz ve yakında sizlere güzel haberlerimiz olacak. Bütünleşik finans sağlayıcısı olarak hizmetlerimizi sürdürebileceğimiz ve genişletebileceğimiz, önemli ürün ve teknoloji hizmetleri sunan şirketlerle ortaklık ve satın alma olasılıklarını her zaman değerlendiriyoruz. ParamTech, yeni teknolojileri kendisi de geliştirme kapasitesine sahiptir ve sahaya sürebilir. Ancak, daha hızlı büyüme fırsatı varsa, satın alma ve ortaklıklar da yapabiliriz.
İş ortaklarınızda beklentiler oluyor mu?
ParamTech olarak, şu anda yaklaşık 10 firma ile partnerlik yapıyoruz. Bu firmalar da benzer şekilde büyümeye çalışıyor ve kendi ürün ve hizmetlerini sunuyor. Satın almadığımız veya ortaklık kurmadığımız şirketlerle iş birlikleri kurarak, ParamTech ile birlikte bu pazarda ilerlemelerine yardımcı oluyoruz. Örneğin, Ankara’daki bir bilgi güvenliği şirketiyle kurduğumuz ortaklık, onların yeni müşterilere ulaşmasını ve pazarda ilerlemesini sağladı. ParamTech’in bir şirkete, ürüne veya hizmete güvenmesi esastır. Zira biz bu iş birliğine Param’ın ve ParamTech’in ismini veriyoruz. İşimizin temeli güven üzerine kurulu olduğundan, güvenilir olduğuna inandığımız şirketlerle ortaklık yapıyoruz ve bu iş birlikleri aracılığıyla hem Türkiye’de hem de Avrupa’da onların büyümelerine destek oluyoruz. Böylece, geniş bir ekosistem oluşturmuş oluyoruz.