PARANIN ADI DEĞİŞİYOR, DÜZENLEMELER YETİŞME ÇABASINDA
Bilişim Zirvesi ‘17’de ikinci gün, Emirgan 2 Salonu’nda “Dijital Finans Platformu” ile başladı. “Yeni Nesil Bankacılık” sunumu ile açılışı yapan Medyasoft İş Geliştirme Müdürü Volkan Taner, küresel markaların kendini yenilemesi ışığında finans sektöründeki değişime odaklandı. Kullanıcı deneyiminin önemi ile tüm işlemleri müşterilerin perspektifine göre yeniden şekillendirmenin önemine işaret eden Volkan Taner, mobil internet kullanımının masaüstü bankacılığın çok önüne geçmiş durumda olduğunu hatırlattı. Giyilebilir teknolojilerin, bankacılığa girmeye başladığını belirten Volkan Taner, şöyle devam etti:
“Güvenliğin artırılması konusunda trendler de mevcut. Chatbot, bankacılık uygulamalarında da karşımıza çıkacak. Özellikle finansal risk modellemelerinin yapay zeka üzerinden tanımlanması söz konusu olabiliyor. Artık raporlama yerine, büyük verinin gücünü kullanarak öngörülerde bulunmak önemli. Özellikle dolandırıcılık tarafında bankalar, büyük veriden oldukça fazla yararlanıyor. Dünyada 2018 trendlerine baktığımızda, bankaların dijital varlıklarını 3. parti firmalara açması ve böylelikle daha fazla müşteriye ulaşabilmesi imkanı oluşturulabiliyor. Birçok banka Blockchain ile ilgili çalışmalar yapmaya başladı. Biyometrik tanıma da yeni nesil trendler arasında. Açık kaynak kodlu veri tabanı veya yazılımların dünyada kullanım giderek artıyor ve Türkiye'de de bunun artacağını düşünüyoruz.”
Sigorta sektöründe değer zinciri değişiyor
Ata Finans Grubu CDO'su Sarp Demiray, “Finans Dünyasında Erken Dönüşüm” başlıklı sunumuyla Fintech ekosistemindeki ciddi ivmeye işaret etti. Küresel bazda hızla yayılan bu gelişimlerin finans alanındaki yansımalarını paylaşan Sarp Demiray, “Ödeme sistemlerindeki en büyük gelişme daha fazla müşteri deneyimi ve satış tarafındaki akışlarla ilgili oluyor. 2020 yılına kadar toplam ödemeler içinde mobilin payının ağırlık kazanması bekleniyor ve mobil ödemelerle ilgili entegrasyon hızlı şekilde artıyor” dedi. Uygulama içi ödemelerin ağırlık kazanması ile ödemeyi başta yapıp, dükkana gidip malı alıp çıkma imkanına işaret eden Sarp Demiray, şöyle devam etti:
“Biyometrik ödemeler de gelişiyor. Ödemelerin diğer tarafı kişiler arası para transferlerine bakacak olursak, 6-7 günde giden uluslararası transferler, mobil operatörlerle birleştirilerek kullanılan uygulamalarla ivme kazanacak. Kripto paraları kullanan insan sayısı da artacak. Sigortacılık yeni teknoloji ile birlikte müşteri odaklı oldukça, değer zinciri de değişiyor. IoT sigortacılık için en önemli şey. Bankacılık ne kadar hızlı etkiyi aldıysa teknolojiden, sigortacılık da IoT ile büyük bir etki edinecek. Sağlık için de benzer şekilde, kullandığımız cihazlardan sigorta platformu yaratılabilir. Bir diğer konu ise API bankacılığı. Ortak platformlar gittikçe daha fazla kullanılır hale geldi.”
Fintech’lerle bağlar güçlenecek
Platformun ilk paneli ’Yenilenen Bankacılık, Dijital Banka’ başlığında düzenlendi, UKBasecamp Firma Ortağı İbrahim Göğüş’ün yönettiği panelin konuşmacıları ise Paraşüt Kurucusu ve CTO’su Andaç Türkmen, TEB Dijital Bankacılık Grup Direktörü Deniz Devrim Cengiz, Medyasoft Dijital Çözümler Direktörü Mehmet Taha Doğruyol ve iyzico COO’su Orkun Saitoğlu oldu. Katılımcılar, kurumsal dijitalleşmenin önemine dikkat çekerken, markalarla beraber çalışmanın, ortak çözüm platformları geliştirebilme yetkinliğinin önemine işaret ettiler. Fintech başlığındaki kırılımların önemine vurgu yapan panelistlere göre, bankalar ve teknoloji dünyası arasında oluşan köprü, KOBİ’lere de önemli faydalar sunuyor, yer ve mekan bağımsız işlem yapma gücünü getiriyor. Bu yönüyle fintech’leri bankaların rakibi olarak değil, iş ortağı olarak tanımlayan panelistlere göre, yıllar içinde bu bağlar daha da güçlü biçimde oturacak. Panelistlerin de vurguladığı gibi, dönüşüm adına tüm paydaşlar daha yolun başında. Ayrıca özellikle müşteriler noktasında atılması gereken daha çok adım var. Ama gelişimin önümüzdeki yıllarda istikrarlı biçimde devamı ile hayatın herkes için çok daha kolay bir hal alacağı da açık bir gerçek.
Blockchain dünyasının içinde olmamız gerek
İletişim arası sonrası sözü, 'Finans Dünyasında Elektronik İmza' sunumu ile E-Güven İş Geliştirme, Satış ve Pazarlama Direktörü Ayşegül Topoğlu Tüzün aldı. E-imza dünyasındaki hızlı değişime dikkat çeken Ayşegül Topoğlu, şöyle devam etti:
“Geliştirdiğimiz çeşitli çözümler var. Toplu imzalara ihtiyaç duymak, e-arşiv, sözleşme imzalama süreçlerine e-imzayı dahil etmek mümkün. Kapalı çözümler bir diğeri de. Elektronik imzanın zorunlu olduğu ve olmadığı projeler var. Bu anlamda nasıl ihtiyaçlarınız olduğunu biraz daha netleştirebilirsiniz. Çözümler anlamında bunu baz almalısınız. Vatandaşlar AB içinde seyahat ederken elektronik imzalı e-kimliklerini kullanıyorlar. Vatandaşların yüzde 88'i düzenli internet kullanıcısı. E-imzanın satış ve pazarlama dünyasında son yılların popüler kavramı nöro marketing. Bir pazar araştırması ile insanların elektronik imza sistemlerinde neler yaşadığını anlamaya çalıştık. Bu Türkiye'nin ilk ve tek elektronik imza pazar araştırmasıydı. İkinci araştırmayı da bu ay içinde bitirdik. 2013'teki araştırmadan bugüne geldiğimizde, elektronik imzanın kullanıldığı alanlar değişti, çünkü yenilikler geldi. Blockchain, oldukça özgür ve birçok insanın tercih etmesi gereken, birbirini tamamlayan bir yapı. Blockchain'e borsaların, bankaların ihtiyacı olabilir. Blockchain de elektronik imza da aynı altyapıyı, aynı şifrelemeyi kullanıyor. Blockchain dünyasının karşısında değil, içinde olmamız gerek ve biz var olan ürün ve hizmetleri Blockchain'le güncelledik. Bu gelişimin karşısında değil, yanında olmak bize çok daha doğru geliyor.”
Türkiye hızlı olmak zorunda
“Dijital Finans Platformu” başlığında düzenlenen son oturum ‘Dijital Para Dünyası, Kripto Para Sistemleri ve Blockchain Devrimi’ başlıklı panel oldu. Mindstone Kurucu Ortağı Tansel Kaya'nın yönettiği panelin katılımcıları ise Blasea Yönetim Kurulu Başkanı Av. Kadir Kurtuluş, Mobil Çözümler Yazılım ve Danışmanlık CEO'su Özgür Seyrek ve KPMG Türkiye Bilgi Sistemleri Risk Yönetimi Bölüm Başkanı Sinem Cantürk oldu. Para basımını da ortadan kaldıran Bitcoin’in temel anlamda uluslararası jeolojik ve politik sınırları olmayan bir para birimi olduğuna, merkez bankalarını da ortadan kaldıran bu yapının en büyük mevcut güçler için büyük bir tehlike olarak adlandırılmasına sebep olduğuna değinildi. Kayıt zinciri teknolojisini Türkiye’ye getirip, farkındalığı oluşturmak ve Türkiye’nin bu alandaki stratejilerine destek olmak gerekliliğine işaret eden panelistlere göre, güvenli veri iletişimi sistemi üzerinde devam edecek sistem şifrelenmiş durumda ve burada kişiden kişiye iletişimi sağlayacak bir sistem ve teknik altyapı söz konusu. Şifrelenmiş Blockchain yapısında, misal oylama sistemlerini de bu altyapıya taşıma fikrini ortaya koyan panelistlere göre, Bitcoin özelinde insanların bilgisi arttıkça katılım da arttı. Bazı ülkelerde merkez bankaları kendi sanal para birimlerini çıkartıyor. Türkiye’de de böyle bir proje hazırlığı düşünülüyor. Düzenlemeler konusu ise panelistlere göre, herkesin aklındaki öncelikli soru işareti. Panelistlere göre, bu alanda Türkiye’de yapacak çok iş var ama hızlı olmak lazım. Zira doğru bir strateji ve mevzuatla Türkiye için hızlı bir şekilde büyük imkanlar var.