Pardus 2011 yayımlandı
Pardus 2011 artık daha enerjik görseller de kullanıyor. _x000D_
Mekâna yerleştirilen bilgisayarlarda kullanma fırsatı bulduğumuz Pardus 2011 kullanıcılara sade ekranlar sunmanın yanında artık daha enerjik görseller kullanıyor. Kullanıcı geri dönüşlerini hızla alarak çözümler geliştirilebilen sistemin tamamen ‘Türkçe’ olması en başından beri büyük avantaj sağlıyor.
Geliştiricilerden aldığımız bilgiye göre, masaüstü ayarlarının kolayca yapılandırılmasına yardımcı olan ve ilk günden itibaren Pardus’un en beğenilen uygulamaları arasında yer alan ‘Kaptan’ yeni sürümle birlikte otomatik olarak sistemdeki kameraları tanıyarak, kullanıcılara sisteme ilk girdiklerinde değişik uygulamalarda profil fotoğrafı (avatar) olarak da kullanabilecekleri bir hatıra fotoğrafı çekmeyi öneriyor.
Birbirini yedekleyen disklerle daha kararlı çalışma ortamı sağlayan RAID teknolojisi yeni sürümle birlikte sade bir arayüzle ev kullanıcıları için de kullanılabilir hale geliyor.
64 bit ve 32 bit olmak üzere iki ayrı işlemci, kendi olanaklarına uygun derlenmiş sistemler çalıştırarak daha yüksek verim sunuyor. 64 bit altyapısı, TÜBİTAK’la düzenlenen ortak bir proje kapsamında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğrencileri tarafından geliştirildi. Projeyi hayata geçiren üç genç üniversiteli BİLGEM bünyesinde çalışmaya başladı.
Pardus LibreOffice ile daha da özgür
Pardus, açık kaynak dünyasının sunduğu en önemli avantajlardan esneklik ve güvenlik gibi özellikleri Pardus 2011 sürümünde de koruyor. Pardus 2011’de göze çarpan en
önemli yeniliklerden biri ise, OpenOffice.org yerine, özgür yazılım topluluğu tarafından geliştirilen LibreOffice’in tercih edilmesi. Pardus, LibreOffice’i kullanacağını açıklayan ilk Linux dağıtımlarından biri oldu. Ayrıca birçok dilde destek veren Pardus’a, 2011 sürümüyle birlikte Rusça ve Macarca da eklendi. Akıllı telefonlardan sonra masaüstü işletim sistemlerinde de yaygınlaşan tek tuşla program kurma olanağı Pardus’ta TÜBİTAK tarafından geliştirilen PiSi ile ilk günden bu yana ilgi çeken özelliklerden biri. Pardus 2011, kurulumla birlikte gelen yüzlerce uygulamaya ek olarak PiSi depolarında, Skype, Google Chromium, VLC’nin de aralarında olduğu 3500’den fazla uygulamayı kullanıcılarına sunuyor. Pardus 2011 için daha detaylı bilgi için www.pardus.org.tr adresini kullanabilirsiniz.