Patent pazarı büyüyor
Google Motorola Mobility’i geçtiğimiz Temmuz ayında 12.5 milyar dolara satın alırken aynı zamanda bu şirketin sahip olduğu 17 bin patenti de ele geçiriyordu. Bu denli büyük bir patent portföyü için ödenen bedelin şimdiye dek tek bir patent paketi için ödenen en büyük bedel olduğu görülüyor. Google’ın ödediği toplam bedelin yarısından fazlası her bir patentin maliyetinin 400 bin dolardan fazla olmasından kaynaklanıyor.
Gene Haziran ayında Apple ile Microsoft iflas eden Kanada telekomünikasyon şirketi Nortel’in 6 bin patentini 4.5 milyar dolara beraberce satın alırken bir patentin fiyatı 750 bin dolara geliyordu. Bu miktar son yıllarda bilgisayar, yazılım ve telekomünikasyon patentleri için ödenenlerin dört katı fazlasını oluşturuyor. Özellikle ekonominin hemen her sektörde durgunlaştığı ABD’de patent pazarının bu denli hızlı büyümesi dikkat çekiyor.
Patent satın alınması bazı kaygıları da beraberinde getiriyor. Patentler yenilik yaratanlar için buluşlarını veya geliştirdikleri yeni teknolojileri başkalarının kopyalamasına engel olup ticari yollardan pazarlama fırsatı verirken teknoloji şirketleri şimdi patent satın alarak hazıra konma yollarını arıyor ve böylece yenilik yaratma çalışmalarını da gittikçe azaltıyor. BT endüstrisi uzmanlarının çoğuna göre patentler için milyarlarca dolar ödeyen şirketlerin bu paraları araştırma ve yeni buluşlara yönelik çalışmalarına ayırması ile teknolojide daha büyük adımların atılması kaçınılmaz olacak.
Özellikle akıllı telefon endüstrisinde rakip şirketlerin benzer teknolojiler üretmesi patent haklarının kullanılmasında birçok soruna yol açıyor. Avrupa Birliği ülkelerindeki patent hakları ile ilgili kuralların diğer ülkelerdeki kurallara uymaması patent anlaşmazlıklarının uluslararası mahkemelere taşınmasına yol açıyor. Son aylarda patent kullanma haklarını savunma yolunda Apple Android işletim sistemini kullanan HTC ve Samsung’a dava açarken Oracle da kendine ait patentleri kullandığı gerekçesi ile Google’ı mahkemeye verdi.
Öte yandan Ekim ayında Samsung Apple’ın gene Ekim ayının başında çıkardığı iPhone 4S’in satışlarının durdurulması için Japonya’da ve Avustralya’da yasal yollara başvurdu. Gerekçe olarak Apple’ın yeni akıllı telefonunun kendisine ait patentlerle korunan teknolojilerini kullandığını iddia eden Samsung aynı zamanda bu ürünün
Fransa ve İtalya’da satışlarına engel olmak üzere gerekli girişimlerde bulundu.
Son aylarda bu iki şirket arasında patent kullanımı konusunda anlaşmazlıklar sürürken Apple da Samsung’un Galaxy tabletleri ile akıllı telefonlarında patentlerini aldığı teknolojilerin kullandığını ileri sürüyor. İki dev elektronik şirket arasındaki patent kullanımı ile anlaşmazlıklar aralarında Avustralya, İngiltere, Almanya, Hollanda, Japonya ve ABD’nin
olduğu yaklaşık yirmi
ülkeye yayılmış bulunuyor.
Akıll telefon gibi aynı işleve sahip ürünlerde kullanılan benzer teknolojileri kapsayan patentlerin kullanımını kapsayan yasal anlaşmazlıklara karşın patent pazarının büyümeyi sürdüreceği, bu arada yeni teknolojiler üreten küçük şirketlerin de satışa sunacakları patent portföyleri ile bu pazarın daha da ivme kazanması bekleniyor.