‘Patent Verilerinin Dijital Dönüşümü Projesi’ başlatıldı
Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Kurum olarak sınai mülkiyet kullanıcılarına daha etkin ve verimli hizmet verebilmek için dijital dönüşüm çalışmalarını en öncelikli gündem maddesi olarak belirlediklerini vurguladı.
Fikri ve sınai mülkiyet haklarının; bilgi toplumunun altyapısını oluşturan en önemli unsurların başında geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Habip Asan, 2020 yılı başında kullanıma açılan Elektronik Başvuru Sistemi (EPATS) ile TÜRKPATENT’in verdiği 203 hizmetin tamamının e-Devlet üzerinden gerçekleştirilmesini sağladıklarının altını çizdi. Asan, “Bunun yanı sıra 2020 yılı temmuz ayında kullanıma açtığımız Elektronik Tebligat Sistemi (ETEBS) uygulamamızla sınai mülkiyet başvuru süreçleriyle ilgili yüzbinlerce evrakın sahiplerine elektronik ortamda tebliğ edilmesini sağladık” ifadesini kullanarak “ Kurumumuzda bulunan tüm birimlerin iş süreçlerinin ve işlemlerinin otomatik hale getirilmesi, kullanıcı hatalarının en aza indirilmesi, zaman ve kaynak tasarrufu sağlanması, nitelikli verilerin üretilmesi ve uluslararası standartlarda hızlı ve kaliteli sınai mülkiyet tescillerinin gerçekleştirilmesi amacıyla uzun süredir üzerinde çalıştığımız ‘Dijital Dönüşüm Projesi’ni tamamlamak için çalışmalarımız devam ediyor” açıklamasını yaptı.
TÜRKPATENT’in tüm arşivleri sorgulanabilinir ve bütünleşik kullanılabilir hale gelecek
Asan, benzer şekilde 2021 yılının başında ‘Patent Verilerinin Dijital Dönüşümü Projesi’ni başlattıklarını kaydederek “Proje kapsamında aylık patent dokümanlarının XML formatına dönüştürülmesiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Bu sayede Kurumumuzdaki tüm fiziksel ve dijital arşivler sorgulanabilinir ve bütünleşik kullanılabilir hale gelecek. Ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda bilgi teknolojileri alanlarında önemli adımlar atan TÜRKPATENT, hizmet sağladığı kesimlerin memnuniyetini en üst seviyeye çıkarmanın yanı sıra bu alanda örnek bir kurum olma yolunda çalışmalarını sürdürecek” şeklinde konuştu. Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınına rağmen TÜRKPATENT’e
2021 yılında yapılan patent, marka, faydalı model başvurularında önemli artışlar yaşandığına dikkat çeken Asan, şunları aktardı: “Kurum personelimizin büyük bir kısmının çalışmalarını evden yürüttüğü bu süreçte tüm hizmetlerimizi artan bir performansla yerine getirmeye devam ediyoruz. 2020 yılı sonunda istihdam ettiğimiz 120 sınai mülkiyet uzman yardımcısının sağlayacağı katkılarla birlikte önümüzdeki dönemde iş süreçlerimizi daha da hızlandırmayı hedefliyoruz.
2021 yılının ilk beş ayında TÜRKPATENT’e bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artışla 3 bin 15 yerli patent başvurusu, yüzde 53 artışla 2.070 faydalı model başvurusu, yüzde 48 oranında artışla 72 bin 516 yerli marka başvurusu, yüzde 38 artışla 21 bin 33 yerli tasarım başvurusu ve yüzde 104 artışla 210 coğrafi işaret başvurusu yapıldı. Yabancı başvurularda da aynı başarıyı sürdürüyoruz.”
Toplumumuzda sınai mülkiyet alanında farkındalık oluştu
“TÜRKPATENT; patent, marka ve tasarım başvuru sayılarına göre, dünyada en fazla başvuru alan ilk 10 patent kurumundan biridir” bilgisini paylaşan Asan, “Aralık 2020’de yayımlanan ‘Dünya Fikri Mülkiyet Göstergeleri Raporu’na göre Türkiye ulusal düzeyde sınai mülkiyet başvurularında tasarımda 6’ıncı, markada 8’inci, patentte 14’üncü, genel sıralamada ise 10’uncu sırada yer alıyoruz. Yaşanan bu artışların en önemli nedenlerinden birisi de hiç şüphesiz toplumumuzda sınai mülkiyet alanında oluşan farkındalıktır. TÜRKPATENT olarak yoğun bir şekilde gerçekleştirdiğimiz farkındalık çalışmalarımıza salgın döneminde de ara vermeden video konferans yoluyla devam ediyoruz. Ocak ayından bu yana Kurum olarak gerçekleştirdiğimiz 86 etkinlikle yaklaşık 12 bin kişiyi sınai mülkiyet hakları konusunda bilgilendirdik. KOBİ’lerde yenilikçi kültürün artırılmasına katkı sağlamak ve bu yenilikleri korumak için KOBİ’lerde fikri mülkiyet stratejisi oluşturmayı amaçladığımız ‘Hezarfen Projesi’ ile Aydın, Muğla, Sakarya, Düzce, Afyon, Uşak, Kütahya illerimizde çok sayıda KOBİ’mize bire bir danışmanlık hizmeti verdik. Önümüzdeki dönemde farklı illerimizde ‘Hezarfen Projesi’ni uygulamaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Üniversiteler Patent Yarışması’yla öğrenciler fikri mülkiyet başvurusuna sahip oluyor
Prof. Dr. Habip Asan, “Üniversite öğrencilerimizin, teknolojik gelişimin en önemli araçlarından biri olan patent konusunda farkındalıklarını artırmak ve öğrencilerin patent araştırması ve patent başvurusu yapma konularında bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamak amacıyla 2018 yılından bu yana düzenlediğimiz ‘Patentle Türkiye – Üniversiteler Patent Yarışması’nı 5 Temmuz tarihinde gerçekleştirdiğimiz bir lansmanla başlattık”açıklamasını yaparak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Üniversite öğrencilerimiz, TÜRKPATENT’in elektronik başvuru sistemi olan EPATS üzerinden yarışma kapsamında ücretsiz olarak patent başvurusu yapmaya başlayabilecek. ‘Patentle Türkiye Yarışması’nı ülkemizdeki diğer yarışmalardan ayıran en önemli farklılık, bu yarışmada bir yandan katılım sağlanırken bir yandan da ücretsiz patent başvurusu yapılıyor olması. Yani yarışma sonucunda hiçbir ödül alamasanız dahi herhangi bir ücret ödemeden bir fikri mülkiyet başvurusuna sahip oluyorsunuz. Yarışmada başvuru süreci 15 Aralık’a kadar devam edecek. Başvurular, sınai mülkiyet uzmanları tarafından çeşitli kriterlere göre değerlendirilerek 10 buluş belirlenecek. Yarışmanın birincisine 30 bin lira, ikincisine 20 bin lira, üçüncüsüne 10 bin lira, dördüncü ve beşincisine 7 bin 500’er lira ve 6-10’uncu sıralardaki öğrencilere de 5’er bin lira ödül verilecek. Dereceye girenlerin, İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı başta olmak üzere uluslararası buluş fuarlarına katılımlarına da katkı sağlanacak. Öğrencilerimiz yarışma detayları için, www.patentleturkiye.gov.tr adresini ziyaret edilebilir.” Asan, 2016 yılından bu yana her yıl düzenledikleri; ‘İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı’nı (ISIF’21) bu yıl da Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali – TEKNOFEST ev sahipliğinde; 21-26 Eylül 2021 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirecekleri bilgisini verdi.
Fikri Mülkiyet Akademisi bünyesinde araştırmacılarımız için programlar düzenleyeceğiz
TÜRKPATENT olarak ülkemizin sınai mülkiyet portföyünün daha da geliştirilmesine ve ticari değere dönüştürülmesine yönelik olarak faaliyetlerine yoğun bir şekilde devam ettiklerinin altını çizen Prof. Dr. Habip Asan, konuşmasının sonunda şu noktalara dikkat çekti: “‘Milli Teknoloji Hamlesi’ doğrultusunda, yerlileştirme faaliyetlerini destekliyor, teknoloji transfer ofisleri, teknoparklar, Ar-Ge merkezleri gibi yapıların fikri ve sınai mülkiyet yönetimi kapasitelerini artırmaya yönelik eğitimler vermeye devam ediyoruz. Sınai mülkiyet haklarına ilişkin eğitim, danışmanlık, araştırma ve koordinasyon faaliyetleri yürüten Fikri Mülkiyet Akademisi bünyesinde üniversitelerimizdeki araştırmacılarımıza yönelik olarak kapsamlı bilgilendirme programları düzenlemeyi planlıyoruz.”
TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Habip Asan