‘Patentle Türkiye’ kaldıraç görevi üstlenecek
Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle lise düzeyindeki öğrencilere yönelik düzenlenen ‘Patentle Türkiye-1. Ulusal Liseler Patent ve Faydalı Model Yarışması’nın ödül töreni 16 Ağustos tarihinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in katılımıyla gerçekleştirildi.
Bakan Varank, törende yaptığı konuşmada, yarışma kapsamında patent ve faydalı model başvurusu yapan öğrencileri tebrik etti. Yarışmaya, 61 ilde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda öğrenim gören öğrencilerden toplam 1035 patent ve faydalı model başvurusu geldiğinin altını çizen Varank, üniversitelere yönelik gerçekleştirilen ‘Patentle Türkiye’ yarışmalarından farklı olarak, bu yarışmaya faydalı model bileşenini de dahil ettiklerini aktardı. Varank, böylelikle, öğrencilerin yenilik içeren, sanayiye de aktarılabilecek küçük buluşlarla da yarışmaya katılmalarının önünü açtıklarını vurgulayarak “‘Patentle Türkiye’ yarışmasının ülkemizde patent kültürünün yaygınlaşmasında kaldıraç görevi üstleneceğini düşünüyoruz. Bu sayede önümüzdeki dönemde patent başvurularına ilgi daha da artacak” açıklamasını yaptı.
Üniversiteli gençlerin kurduğu şirketler Togg’un tedarikçileri durumunda
“2021 Dünya Fikri Mülkiyet Göstergeleri Raporuna göre, ulusal düzeyde patent başvurularında dünyada 14’üncü, marka başvurularında 7’nci, tasarım başvurularında 4’üncü sırada yer alıyoruz” ifadesini kullanan Varank, şunları kaydetti: “2022’nin ilk 7 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yerli patent başvuru sayılarında yüzde 3, yerli faydalı model başvurularında yüzde 29, yerli tasarım başvurularında yüzde 27 ve yerli marka başvurularında yüzde 2 artış gerçekleşti. Bu dönemde yerli patent tescil sayımız yüzde 11, yerli faydalı model tescil sayımız yüzde 29, yerli marka tescil sayımız yüzde 53 ve yerli tasarım tescil sayımız yüzde 40 arttı. Yılın ikinci yarısında başvuru ve tescil sayılarımızı daha da artırarak 2022 yılını bir rekorla tamamlamış olacağız.” Togg’un Türkiye’de üretilen ilk araç olmadığını, birçok markada otomobilin ülkedeki fabrikalarda Türk emekçiler tarafından üretildiğini dile getiren Varank, Togg’un sınai mülkiyet haklarına sahip olmasının ciddi bir fark olduğunu vurguladı. Bakan Varank, “Togg, Türkiye’de üretilen diğer araçlardan farklı olarak, tüm fikri ve sınai mülkiyet haklarıyla ‘Türkiye’nin Otomobili’dir. Bugün üniversiteli gençlerimizin kurduğu şirketler Togg’un tedarikçileri durumunda. Fikri ve sınai mülkiyet haklarının önemini görmek açısından Togg önemli bir örnek. Bu bağlamda biz de bu önemin hakkını vermeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Öğrencilerin patent araştırma becerilerinin artırılmasına odaklanılacak
Bakan Özer, MEB’e bağlı tüm birimlerde fikri mülkiyet sınai haklarla ve kültürün zenginleştirilmesiyle ilgili kapsamlı çalışma yapıldığının altını çizerek “2022 yılına gelirken bizim hedefimiz 7 bin 500 ürünün tescilinin alınmasıydı. 2022 yılında MEB’e bağlı birimlerde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ürün tescili yapılan ürün sayısı 8 bin 269. Biz 7 bin 500 hedefimizi aştığımız gibi bir aşama daha gittik 74 tane bu tescili alınan ürünlerin de ticarileştirilmesini sağlamış olduk” dedi. TÜRKPATENT Başkan Vekili Cemil Başpınar da Türkiye’nin fikri sermayesinin günden güne artmaya devam ettiğine dikkat çekerek, “Bu artışın sürdürülebilir ve kalıcı olması, gençlerimize yatırım yapmaktan geçiyor. Öğrencilerimizin özellikle patent araştırma becerilerinin artırılmasına yönelik çalışmalara daha fazla odaklanacağız” dedi. Konuşmaların ardından, yarışmada ilk 30’da yer alan öğrencilere ödülleri Bakanlar Varank ile Özer tarafından takdim edildi. Yarışmanın birincisine, 20 bin lira, ikincisine 15 bin lira, üçüncüsüne 10 bin lira, dört ve beşincisine 5 biner lira, 6-10. sırada yer alan öğrencilere 4’er bin lira, 11-20. sırada yer alan öğrencilere 3’er bin lira ve 21-30. sırada yer alan öğrencilere 2’şer bin lira ödül veriliyor.