Patentli parfümler üniversiteden çıkıyor
Selçuk Üniversitesi Çumra Meslek Yüksekokulu Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü öğrencileri, okulun bahçesinde yetiştirdikleri bitkilerden kendi adlarını taşıyan parfüm üretiyor. Tarladan, laboratuar ve şişeleme işlemine kadar her aşamasını öğrencilerin yaptığı işlemde bitkilerin genetiğiyle oynanmadan, insan sağlığına zararlı hiçbir unsur kullanılmadan doğal yollarla üretilen parfümler, etkili kokularıyla piyasadaki ünlü markaları aratmıyor.
Selçuk Üniversitesi Çumra Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Fatih Er, öğrencilerin okul bahçesinde yetiştirdikleri bitkileri kuruttuktan sonra laboratuarda distile işlemine tabi tuttuğunu söyledi. Bunun ardından da, bitkiden esans alan öğrenciler, kendilerine özgü karışımlar yaratıp, özgün kokular elde ediyorlar. Er, öğrencilerin uygulama dersi kapsamında kendi adlarına taşıyan parfümlerinden not aldığını da vurguladı.
Okulun 500 metrekarelik bahçesinde 100’den fazla tıbbi ve aromatik bitki ürettiklerini belirten Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Gümüşçü de şu bilgileri verdi:
“Öğrencilerimize kışın teorik olarak verdiğimiz bilgileri baharın gelmesiyle birlikte pratiğe geçiriyoruz. Her öğrenci, sorumlu olduğu 3 metrekarelik alanda bir ya da birkaç çeşit bitki yetiştiriyor. Bu bitkilerin genetiğiyle oynanmıyor. Tamamı doğal olan bu bitkilerin bazıları da parfüm yapımında kullanılıyor. Dünyada parfüm esansı çok pahalı ve öğrencilerimiz bu esansı kendileri üretiyor, kendi adlarını verdikleri kokuları ortaya çıkarıyorlar. Ticari bir kurum olmadığımız için yaptığımız parfümlerin satışını yapamıyoruz. Öte yandan, parfümün yanı sıra tıbbi alanda kullanılan bitkiler ve bitkisel çaylar da üretiyoruz. Sektörün ihtiyacı olan nitelikli eleman yetiştiriyoruz. Bu da mezun öğrencilerimizin daha nitelikli olmasını sağlıyor.”