Patika’da çocuklar eğlenerek öğreniyor
Gazi Teknopark’ın Ar-Ge şirketlerine ziyaretlerimizin bu haftaki konuğu, BTA Bilgi Teknolojileri oldu. _x000D_
Çokluortam teknolojileri ülkemizde son yıllarda konuşulmasına karşın dünyada oldukça büyük bir pazar. Milyarlarca dolar ciroların konuşulduğu bu pazarın bir başka yönü ise sadece uygulamaların değil uygulamalardan doğan karakterlerin de kendilerine ayrı bir pazar oluşturması. Gazi Teknopark’ın Ar-Ge şirketlerine yaptığımız ziyaretlerin bu haftaki konuğu, çokluortam teknolojileri, TV yayın sistemleri ve artırılmış gerçeklik üzerine 2007 yılından beri Ar-Ge faaliyetleri yürüten BTA Bilgi Teknolojileri oldu.
Çokluortam teknolojilerinin dünyada uzun yıllardır üzerinde durulan bir konu olduğunu vurgulayan BTA Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Cüneyt Ateş, 2000 yılından beri artan Ar-Ge destekleri sayesinde kendilerinin bu alana girme konusunda cesaretlendiğini söyledi.
Sanal platform, gerçek oyuncular
Tolga Garipoğlu ile bir TV programı gerçekleştirdiklerini aktaran Cüneyt Ateş, projenin bitmesinin ardından farklı bir alana yönlendiklerini ve “Patika” programını geliştirdiklerini kaydetti.
Patika programının animasyon karakterlerle canlı yayın yapma olanağı sağladığını belirten Ateş, programla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Proje TÜBİTAK TEYDEB destekli bir proje. Bu programda her şey sayısal, canlı bir sunucu yok. Karakterler yarışıyor ve çocuklar canlı telefon bağlantısıyla programa katılabiliyor. Projenin yayın sisteminden teknoloji altyapısına, görsel karakterlerin oluşturulmasından seslere kadar kendi tasarımımız. Normal bir stüdyo ortamı gibi çalışan platformda reji ve yönetmenin yanında sanal karakterleri yöneten bir de operatör var. Karakterleri canlandıran seslendirenler de bu yapının içerisinde kurgulanıyor. Çocuklar yaş gruplarına göre eğitsel oyunları bu platform üzerinde tamamlamaya çalışıyor. Sanal karakterlerimiz de Bilgin Amca, Ozan ve Ezgi.”
Artırılmış gerçeklik sanal ve gerçeği buluşturuyor
Bu tip uygulamaların sayısının arttığına dikkat çeken Ateş, dünyada bu konudaki yeni eğilimin ise artırılmış gerçeklik olduğunu ifade etti. Artırılmış gerçeklikte gerçek görüntü ile sanal görüntünün birleştiğini aktaran Ateş, şunları söyledi: “Örneğin bir masada sanal bir karakterle gerçek bir karakteri buluşturabiliyoruz. Bu konu 2004 yılında yaygın bir biçimde konuşulmaya başladı. Bu tür Ar-Ge faaliyetlerinin asıl çıktısı yan ürünleri.” Son 5 yıldır Ar-Ge çalışmalarına devletin verdiği desteğin hızla arttığına dikkat çeken Ateş, bu sürece risk sermayesi mantığının da oturması gerektiğini vurguluyor. Ateş, “Üretilen bu ürünlerin pazarlanabilmesi lazım. Birçok şirket bu iletişimi kurmakta zorlanıyor. Belki de bu destekleri ilk basamak olarak görmek gerekli, ikinci basamakta ise bunların hem yurtiçine hem de yurtdışına pazarlanması eklenmeli. Ar-Ge yapan şirketlerin bu konuda bir desteğe ihtiyaç olduğu da ortada” dedi.