Paydaşlar arasında etkin iş birlikleri amaçlanıyor
‘Dijital Dönüşüm Platformu’; ODTÜ ve ODTÜ TEKNOKENT’in gücünden destek alınarak, dijital dönüşümün artan önemi ve bu dönüşümde yerli ürünlerin kullanılmasına duyulan ihtiyaç doğrultusunda, ODTÜ TEKNOKENT ve ODTÜ BİLTİR Merkezi iş birliğiyle kuruldu.
‘Dijital Dönüşüm Platformu’; platforma dâhil olan firmaların, birbirini yakından tanıyarak, ürün/iş geliştirme, yurt dışına açılma, nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi gibi konularda etkin iş birliktelikleri geliştirmesini amaçlıyor. Diğer yandan ürün ve proje envanterinin oluşturulması ve bu envanterin yurt içi ve yurt dışında etkin şekilde tanıtılması da amaçlar arasında bulunmakta. ODTÜ BİLTİR Merkezi, ilgili kamu kurumları, Teknoloji Geliştirme Bölgesi dışı firmalar, sanayi ve diğer üniversiteler ile iş birliği içerisinde çalışmak Platform’un önemli bir vizyonu. ‘Dijital Dönüşüm Platformu’, tüm bu kurum ve kuruluşların sektörel olarak önünde darboğaz oluşturan konularla ilgili gerekli düzenlemelerin yapılabilmesi için birlikte girişimlerde bulunması ve ilgili standartların çıkarılması için çalışmalar yapmayı hedefliyor.
Çok yetenekli bir Platform!
Platform; önemli görevler üstlenmiş durumda: Tüm paydaşlarının yetkinlik ve ürün envanterinin oluşturulması, oluşturulan envanterden yola çıkılarak yetkinliklerin ve ürünlerin tema ve sektör olarak gruplandırılması, görevlerinin başında geliyor. Tema gruplandırılmaları; yapay zekâ, büyük veri, bulut gibi başlıklardan oluşmakta. Sektör gruplandırmaları ise; otomotiv, savunma sanayi ve güvenlik, akıllı şehir ve ulaşım, enerji olarak sıralanıyor. Böylece Platform paydaşlarının birbirini tamamlayan yetkinlik ve ürünlerinin belirlenmesi ve planlı bir şekilde bir araya getirilmesi hedeflenmekte. ‘Dijital Dönüşüm Platformu’; ortak iş/proje geliştirme faaliyetleri yürütülmesi, iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla tematik ve sektörel toplantılar düzenlenmesi gibi faaliyetleri yürütme görevini üstleniyor. Mevcut durumda, bünyesinde 38 firma barındıran platformun yetenekleri arasında; yapay zekâ, büyük veri analizi, sensörler, nesnelerin ınterneti (IoT), bulut teknolojileri, yatay dikey entegrasyon, endüstriyel internet, robot ve otomasyon, simülasyon, siber güvenlik, arttırılmış gerçeklik, eklemeli üretim, sistem entegrasyonu bulunmakta.
Ford Otosan, TAYSAD ve diğerleri…
Firmalar arasında iş birliği sağlayarak yeni teknolojik çözümlerin sanayiye hızlı ve etkin aktarımı ve sanayinin ihtiyaçlarına tek noktadan, etkin ve anahtar teslim çözümler üretmek amacında olan ‘Dijital Dönüşüm Platformu’, ilk etkinliğini Mart 2019’da, Ford Otosan ile gerçekleştirdi. Etkinlikte, Platform tanıtılarak Ford Otosan ile Platform arasında ortak iş birliği yapılabilecek alanlar ve projeler konusunda görüşmeler sağlandı. 23 – 25 Ekim tarihlerinde ise ODTÜ Kültür Kongre Merkezi’nde düzenlenen ‘II. Uluslararası Dijital Dönüşüm ve Akıllı Sistemler Konferansı ve Sergisi’ne stantlı katılım sağlandı. ‘Dijital Dönüşüm Platformu’ 2019 yılında son olarak 16 Aralık tarihinde, TAYSAD (Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği) ile B2B görüşme odaklı, Otomotiv Sanayi Dijital Dönüşüm Ortakları Etkinliği gerçekleştirdi.