Payguru iki yılda yüzde 230 büyüdü
Türkiye’nin ilk mobil ödeme lisansı alan kuruluşu Payguru için 2021, ekonomik tüm çalkantılarına rağmen bir kez daha pazar ortalamasının üzerinde büyüme gerçekleştirdiği bir yıl oldu. Dijital platformlar üzerinden verdiği “Mobil Ödeme” ve “Nakit Ödeme & Banka Havalesi” hizmetleriyle Payguru, yıl içinde 650 milyon TL’yi aşkın işlem hacmi yarattı. Payguru CEO’su Işık Uman, şirketin gelişimi ve 2022 yılındaki hedefi konusunda şunları söyledi: “2021 yılı Türkiye’de anlık ve alternatif ödeme yöntemlerinin yaygınlaştığı, tüketicilerin farklı ihtiyaçları için akıllı telefon ve dizüstü bilgisayarlar üzerinden yapılan
dijital ödeme yöntemlerinin bir önceki yıla nazaran daha fazla tercih ettiği bir yıl oldu. Pandeminin de etkisiyle e-ticaret pazarının büyümesine paralel olarak dijital ödemelerin de yoğunlaştığı görüldü. Payguru olarak, 2019-2021 arasında, yarattığımız işlem hacmi bazında yüzde 230 büyüme kaydettik. Biz, 2022’de ödeme hizmetlerimizi değişen tüketici tercihleri doğrultusunda yeni inovatif çözümlerle zenginleştireceğiz ve bu çözümlerin de desteğiyle 2022 yılındaki hedefimiz yüzde 85’in üzerinde bir büyüme gerçekleştirmek.”
Firmanın Yönetim Kurulu Üyesi ve TPAY Mobile Dijital Oyunlar ve E-Spordan Sorumlu Başkan Yardımcısı Onur Ergüney de, şirketin 2022’ye yönelik hedeflerini şu sözlerle vurguladı:
“Özellikle ödeme hizmetlerinin ana müşteri grubu olmaya başlayan ‘z kuşağı’ tercih ve beklentileri, 2021 yılıyla birlikte artık pazara yön verir hale geldi. Ödeme hizmetlerinin çeşitliliğinin artmasını da büyük oranda yine bu kesim mümkün kılıyor. Söz konusu kesimin özellikle talep ettiği -açık internet üzerinden son kullanıcıya içerik, hizmet veya bir uygulama sağlayan- OTT (over the top) servisleri ile bu alanın -video içeriklerine TV veya bilgisayarlardan anında erişme olanağı tanıyan- VoD (video on demand -isteğe bağlı video) alt segmenti dikkatimizi ve çabalarımızı özellikle yoğunlaştıracağımız alanlar olacak.”
Dijital ödemeler üzerinden geçen işlemlerin toplam hacminin -tam olarak kesinleşmemekle beraber- 260 milyon doları aştığı ve bir önceki yıla kıyasla yüzde 37 artış kaydettiği tahmin ediliyor.
Öte yandan, dijital ödemeler pazarının 2021’de küresel ölçekte 6 trilyon 752 milyar dolarlık bir işlem hacmi yarattığı, 2022 yılında ise 7 trilyon 860 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor.