Paylaşım ekonomisiyle ilgili düzenleme tartışılıyor
Kısa vadeli ev kiralama bedellerinin karşılanabilmesi için ortaya çıkan Airbnb, New York’ta paylaşım ekonomisinin düzenlenmesine konu oldu. Çoğunlukla 30 günün altında daire kiralamanın yasadışı olduğu New York, akıllı bir düzenleme ile otellere benzer bir vergilendirme sistemine dahil edilebilir.
New York Şehir Meclisi’nde masaya yatırılan Airbnb’nin hem emlak piyasasına hem de ekonomiye etkisi üzerine çalışmalar sürdürülüyor. Kısa süreli daire kiralamanın artılarını ve eksilerini ele alan meclis, Airbnb dışındaki diğer “paylaşım ekonomisi” temelli uygulamaları da sorguluyor.
Bilindiği üzere paylaşım ekonomisi, adı üzerinde ortak giderlerin paylaşılmasıyla öne çıkıyor. Böylece bir hizmet satın almak isteyen kişi çok daha ucuza istediğini elde ederken, kâr amacı gütmeyen vatandaşlara da para kazandırıyor. Bu yöntemle hem alan hem de satan kazanırken aracı da kendine pay alıyor. Ancak burada vergilendirme sorunu göze çarpıyor. Zira yapılan işlemler kayıt dışı gerçekleşiyor ve bu konuyla ilgili birçok ülkede düzenleme bulunmuyor.
Sadece New York’ta Airbnb üzerinden kiralanan daire ya da odalar 2010 yılında 2 bin 650’yi bulmuşken, 2014’ün yalnızca ilk beş ayında 16 bin 500’ü geride bıraktı. Bu yöntemle sıradan evlerin oteller gibi kiralanmaya başladığı üzerine yapılan şikayetler, belirli düzenlemelerin yapılması gerektiğini gösteriyor. New York’ta ortaya çıkan bu yeni ekonomik model ile yaklaşık 4 yıl içerisinde 6,8 milyon doları aşan bir işlem hacmine ulaşıldı.
Evlerin yasadışı otel olarak kullanılması ve güvenlik riskleri karşısında yasa koyucuların düzenlemeye gitmesi beklenirken, Airbnb daha önce şikayet edilen evlerin listelerinden kaldırıldığını açıklamıştı. “Ev sahiplerinin birçoğu kazandıkları cüzi paraları evlerinde yaşayabilmek ve faturalarını ödeyebilmek için kullanıyor” diyen Airbnb yöneticisi David Hantman, otellere uygulanan vergilendirme sisteminin Airbnb için de geçerli olabileceğini kanun koyuculara bildirdiğini açıkladı. İlerleyen dönemde benzer düzenlemelerin ülkemizde de görülmesi kaçınılmaz olacak.