Paylaştıkça ‘varız’
Yeni bir haftadan merhaba sana,
Madem teknoloji hayatımızın vazgeçilmezi, o zaman bu insanın iliğini kemiğini kurutan sıcaklarda da dikkat etmemiz gerekenleri Reeder’ın önerileri ile aklımızdan çıkartmayalım. Doğrudan güneş ışınlarına dikkat etmek, akıllı telefon ve tabletleri güneşin altında ekran tarafı güneşe bakacak şekilde koymamak ilk tavsiye. Çünkü malum, bu cihazlar üretilirken, pek çok stres testinden ve kalite kontrolden geçiyorlar. Bizler gibi pek çok ürünün de doğal olarak maksimum ve minimum çalışma sıcaklıkları var. Bu değerlerin sınırlarına yaklaşmak ise tehlike olasılığını artırır. Sıcaklıklar, ürünlerin performanslarını da etkiliyor. Yani ortam sıcaklığı 25 derecede bir ürünün pil performansı, ortam sıcaklığı 40 derece olan bölgeye göre daha yüksek oluyor. Bu arada, hızlı şarj teknolojileri, şarj olurken oluşan ısıyı biraz artırdığı için, taşınabilir bataryalarla güneş altında ürünleri şarj ederken dikkatli olmamız tavsiyeler arasında. Şahsıma soğuk günlerin hasretini çektiren bu sıcaklar işlemci ısısını artıracağından, işlemci performansında da yüksek ısının negatif yansımasını görebiliyoruz. İşlemci normal çalıştığı frekansın daha altında çalışarak, daha az ısı oluşumuna yönelik reaksiyon gösterecek ve bu da performansı negatif etkileyecek. Metal kasalar daha çabuk ısınıp soğuyabiliyor. Pasif soğutma görevi de gören kasaların hava temasını engellemek, ürünleri ısınmasını da artırır. İşte tam da bu yüzden tatil bölgelerinde, telefonları ve tabletleri güneş ışığından korumak için havlu içerisine sarıp, hava almasını engellemeyelim. Reeder’ın ürünlerinde de bulunan güç tasarruf modunu, güneşin ve ısının yüksek olduğu bölgelerde kullanalım. Temelde temennim ise bitse de gitse…
Şahsımı hayattan soğutan bu sıcaklardan, insanın içini ısıtan ve gurur veren haberlere geçiyorum. Evde öylece “duran” eşyaların STK’lara bağışa dönüştüğü, alışverişi sosyal faydaya, kullanıcılarını “Modern Kahramanlar”a dönüştüren uygulama Givin’e dört ayda toplam 80 bin TL değerinde ürün yüklenmiş. Kullanıcılar, uygulamaya yükledikleri 230 TL’lik ürün miktarıyla, STK’lara yapılan bireysel bağış ortalamasını üç katına çıkarmış. Satın alınan her şeyin tüm gelirinin TEGV, TOG, Koruncuk, TOÇEV ve Tohum Otizm Vakfı’na aktarıldığı, “Alışverişin en “iyi” hali” mottosu ile Givin’deki ortalama 80 TL’lik alışverişler sayesinde eğitime şimdiden 15 bin TL destek işlemi gerçekleştirilmiş bile. Google Play ve Apple Store’dan indirilebilen uygulamaya bit.ly/givinapp adresinden ulaşabilirsin.
Gurur veren paylaşım hikayelerim bu kadar da değil… Eğitim, sağlık, kadın-erkek eşitliği ve hayvan hakları alanlarında faaliyet gösteren STK’lar Morhipo’nun başlattığı PaylaşTIK projesiyle büyüyor, STK’ların tasarladığı ürünlerin Morhipo.com üzerinden satışa sunulması ile STK’lara ek kaynak yaratılıyor. Morhipo.com’dan yapılan alışverişlerde Mor Çatı, TOÇEV, AÇEV, ÇEKÜL, Kamer, Kaçuv, LÖSEV, Tohum Otizm Vakfı, Panda Dükkan, Yeşilay, Mutlu Patiler, HADD ve ÇYDV gibi 13 farklı sivil toplum kuruluşuna destek olmak mümkün. Projede 2017’de elde edilen toplam gelir 3 bin 168 ürün satışıyla 45 bin TL olmuş. Arkasının da gelmesi temennimizdir.
Yine güzel insanlarla bezeli bir haberim var sırada. Ajanimo Pet Magazin’de yer alan bir haberi mektubumda da seninle paylaşmak istedim. Emekli öğretmen Semra Serim, gireceği ameliyat öncesi hayattaki tek yakını olan kedisi Uğur için endişelenmiş ve 18 yaşındaki kedisi Uğur’a bakım verebilecek yakını olmayan Semra öğretmen, ameliyat sonucunda hayata veda etmesi durumunda kedisinin de uyutulmasını istemiş. Albay eşini 35 sene, tek oğlunu da 10 yıl önce yitiren, kedisi Uğur ile hayata tutunmaya çabalayan Semra öğretmenin bu durumunu bilen bir kişinin sosyal medyada yaptığı paylaşım ile Semra öğretmenin hikâyesi birçok insana ulaşmış. Sonuçta ameliyat sürecini takip edip kedi Uğur’un da bakımını üstlenen hayvan dostu Oral Yalçın sosyal medya hesabından ameliyatın başarılı geçtiğini ve çok şükür Semra öğretmenin sağlık durumunun iyiye gittiğini duyurmuş. Detaylara goo.gl/4kAc9a adresinden ulaşabilir, çok güzel insanların olduğunu görüp gururlanabiliriz.
Bu sefer uzun zamandır haber almadığım bir dostumdan, annelik ile birleşen anlamlı bir girişim haberim var sana. 15 yıl halkla ilişkiler sektöründe çalışan, bu sürenin son 6 yılında kendi PR ajansını yöneten Burcu Bayraktar Beştaş, ailenin boncuk prensesi Eliz ile ‘Keyif Bebesi’ projesini hayata geçirdi. Blog’dan mağazaya uzanan alışveriş yolculuğu hayaliyle yola çıkan Keyif Bebesi | Mini Mağaza, sadece denenen, kullanılan, önerilen ürünlerle farklı konseptte tecrübe odaklı bir alışveriş sitesi. Uzun bir hazırlık sonrası yayına başlayan www.keyifbebesi.com.tr’de 170’nin üzerinde marka ve 10 binin üzerinde ürün mevcut. Yoğun talep ve Burcu’nun keşfettiği markaların farkı ile Keyif Bebesi | Mini Mağaza için hazırlıklar başladı. Yazılım süreci, marka anlaşmaları derken 1 Eylül 2015’de açılan site, 2017 yılında iOS ve Android uygulamasını yayına aldı. Burcu sürekli yeni markalar araştırıp, tüm annelere ulaşabilmek için çabalarken, bir annenin alışveriş dinamiklerine yanıt adına takip ve tavsiye de bizim görevimiz olsun.
Bu sıcaklarda demirbaş içeceğimiz su ile ilgili bir haberim var. Nestlé Pure Life, Facebook Messenger için yeni bir ‘bot’ uygulaması geliştirmiş. Nestlé Pure Life’in yaza özel şişelerinde yer alan kodların okutulmasıyla aktif hale gelen uygulama, sağlıklı yaşam için kişileri hareket etmeye de teşvik ediyor. Kullanıcılar, Messenger uygulamasını açtıktan sonra şişelerdeki kodu kameraya okutarak sohbeti aktifleştirebiliyor. Nestlé Pure Life’ın 9 farklı smiley karakteriyle sohbet, sağlıklı yaşam önerileri ve sürprizler olduğu gibi, sohbet ‘bot’u uygulamasıyla en yakın spor alanından hava durumuna pek çok bilgi paylaşılıyor ve en azından benim eksiğime -yanıt verip, belirli aralıklarla spor yapmalarını da hatırlatıyor.
Merakla beklediğini bildiğim bir etkinlik ile ilgili haberim var. 2006’dan beri dünyanın birçok yerinde takipçilerine ulaşan ve ‘Kendin Yap’ (Do it yourself) kültürünü benimseyenleri buluşturan Maker Faire, üçüncü kez İstanbul’da olacak. Yeni icatlar çıkaranlar, üretmeyi seven yaratıcı mucitler, mühendisler, ustalar, sanatçılar, bilim kulüpleri, amatörler, öğrenciler, sanayiciler ve start-up'lar Maker Faire İstanbul’da bir araya gelecek. Etkinlikte icatlarını sergilemek, maker hareketinin parçası olmak isteyenler istanbul.makerfaire.com adresinden ücretsiz katılım formunu doldurarak başvuru yapılabilecek.
Haftanın tek ödülü, tam da yaratıcılığın üstüne Çin’den ödülle dönen Darüşşafakalı gençlerden. Darüşşafaka Robot Kulübü öğrencilerinin de yer aldığı “All Star Turkey” takımı, Çin’in ev sahipliği yaptığı FRC Robot Turnuvası’nda İlham Veren Takım Ödülü’nü kazanmış. All Star Turkey takımı Darüşşafaka, Şişli Meslek Lisesi, İstanbul Ticaret Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi’nden 15 öğrenci ve 4 mentordan oluştu. Daha önce ABD’de FRC Dünya Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil eden ve “Takım Ruhu” ödülüyle yurda dönen Darüşşafaka 10. sınıf öğrencileri Cem Arda Fil, Eren Sanır, Şeyhmus Aca, Nur Evsan Birinci, Aslıhan Okur ve Şevval Keskin, bilgi ve deneyimleri sayesinde Çin’deki turnuvada da takımda etkin rol almış, hepsine helal olsun.
Tüm bunların üstüne, yeni bir haftada görüşmek dileğiyle,