PayU, yerelleşme çalışmalarını hızlandırıyor
e-Ticaret şirketlerinin iş ortağı olma hedefiyle çalışmalarını sürdüren PayU, sahtecilik (fraud) konusundaki çözümleri ile de öne çıkıyor.
Dünyanın medya ve e-ticaret markalarını bünyesinde bulunduran Naspers’ın bir iştiraki olan ve 16 ülkede faaliyet gösteren PayU, 2011 yılı Eylül ayından beri Türkiye’de e-ticaret pazarına ödeme sistemleri konusunda hizmet sunuyor. Küresel bilgi birikimini Türkiye e-ticaret pazarının ihtiyaçlarına göre yeniden şekillendirerek sektörde faaliyet gösteren e-ticaret şirketlerinin iş ortağı olma hedefiyle ilerleyen şirket, sahtecilik (fraud) konusundaki çözümleri ile de öne çıkıyor. PayU Türkiye Genel Müdürü Emre Güzer de, PayU Türkiye olarak 2012 yılını Türkiye pazarına yönelik altyapı hazırlıkları ile geçirdiklerini belirterek ekosistemi büyütecek bir strateji ile yol aldıklarını ifade ediyor. Ödeme sistemlerinin e-ticareti büyütebilecek birkaç paydaştan biri olduğunu vurgulayan Güzer, “Ekosistemi, ya ekosisteme yeni oyuncular dahil ederek büyütürsünüz ya da halihazırda bu işi yapan işletmelerin tutunabilmesini sağlayarak büyürsünüz. Stratejimiz başından beri bu idi. Hem küçük işletmelerle çalışabilelim, hem de büyük işletmelerin iş yapış şekillerini kolaylaştıralım istedik. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için PayU, büyük ölçekli işletmeler için ise ‘Pay U Bridge’ ödeme sistemi çözümünü ortaya çıkardık. Baktığınız zaman küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekosisteme girmesi çok zor. Bunu kolaylaştırmak için işletmelere bir hafta içinde 6 bankanın POS’unu tek bir sözleşme ile tek bir bütünleştime, tek bir fiyat, tek bir yönetim paneliyle sunduk. Ödeme sistemlerinde sağladığımız kolaylık ile devamlı internet üzerinden alışveriş yapan 2 milyonluk kesimi de ekosistemin gelişmesine katkı sağlayarak büyütmek amacındayız” diye konuştu.
Sahtecilik çok önemli bir problem
Çevrimiçi dünyada sahteciliğin çok önemli bir sorun olduğunu belirten Güzer, özellikle tatil ve uçak bileti alışverişlerinde sahtecilik oranının yüzde 5’lere ulaştığına dikkat çekti. Bu noktada riskin işlem büyüklüğüne göre çok yükseldiğini ifade eden Güzer, bu konuda sundukları “sahtecilik birimi ve 7/24 izleme hizmeti” ile önemli bir katma değer sağladıklarını vurguladı. Bir e-ticaret sitesinde herhangi bir atak denendiğinde, PayU sahtecilik filtrelerinin daha önceki işlemlere bakıp bir skor ürettiğini belirten Güzer, “Siz daha sonra işletmenin herhangi birinde bir deneme de bulunsanız bile sepet ortalamasından, kartı giriş hızı gibi farklı parametrelerden bu sahteciliği yakalayıp PayU’nun 7/24 ekibinin önüne düşürüyor” dedi.
“Regülasyon sonrası başka oyuncular da pazara girecek”
Önümüzdeki yılın ilk altı ayı içinde yürürlükte olacak ödeme sistemleri kanunu olacağını da belirten Güzer, “BDDK tarafından denetlenecek bir regülasyon söz konusu. Ödeme sistemlerinin gerekliliklerini ortaya koyacak. Türkiye’de bu regülasyon yoktu. Regülasyon net olunca uluslararası birkaç ödeme sistemi şirketinin de Türkiye’ye gireceğini düşünüyorum. Bunların Türkiye’de ne kadar agresif olacakları da önemli” dedi.