Pazar büyüklüğü 100 milyar TL sınırında
Türkiye bilişim sektörünün tek referans kaynağı olan “Bilişim 500 Yayını” çalışmasının araştırmasını üstlenen M2S Araştırma ve Pazarlama verilerine göre, bilişim pazarı 2016'da 100 milyar TL'lik büyüklüğe ulaşacak. Sektörde 2017 yılında da büyüme trendinin devamı bekleniyor. Yatırımın yoğunlaşacağı alan olarak ise bulut hizmetleri öngörülüyor.
Buluta bağlı servisler yaygınlık kazanacak
‘Bilişim 500 Araştırması’nda şirketler kendi performanslarını ölçme ve rekabetteki yerlerini görme şansını elde ediyorlar. 2015'te bilişim pazarı, yüzde 12 büyümeyle 78 milyar TL'lik hacme ulaşmıştı. Rakam, 2016'da daha da yükseliyor. Araştırmayı gerçekleştiren BTHABER Şirketler Grubu üye firması M2S Araştırma ve Pazarlama Genel Müdürü Özlem Unan, 2016 yılı için tahminlerini 96 milyar TL olarak gösterdi. Bir önceki yıla göre büyüme oranı da yüzde 18'e ulaşacak. Pazar hacminin 64 milyar TL ile iletişim teknolojileri gelirleri, kalan kısmının ise bilgi teknolojileri gelirlerinden oluşması öngörülüyor. Özlem Unan, ortaya çıkan sonuçları ve 2017 yılı beklentilerini şu sözlerle değerlendirdi:
“2015 yılına göre en yüksek büyüme, donanım ve yazılım kategorisinde gerçekleşti. Böylece yazılım sektörünün toplam bilgi teknolojilerindeki payı da yüzde 35 oldu. Telekom hizmetleri ise tek başına yüzde 47 ile toplam bilişim sektörü içinde hala en büyük paya sahip. 2017 yılında da bu büyüme trendinin devam etmesini bekliyoruz. 2017 yılında buluta bağlı servisler Türkiye pazarında yaygınlaşacak. Veri merkezlerinin sayısı artarken, güvenlik, felaket yönetimi ve veri yedekleme öncelikli konular olarak gündemde yer alacak. Türkiye’deki işletmelerin yüzde 90’dan fazlasını oluşturan KOBİ’lerin 2017’de yapacakları yatırımlarda ise öncelikleri donanım. Böylece donanım pazarı büyümeye devam edecek.”
Sektörün kökleri git gide güçleniyor
Bilişim pazarında ulaşılan noktanın memnuniyet verici olduğunu vurgulayan BTHABER Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe de, sektörün ulaştığı noktayı ve hedefleri şu sözlerle yorumladı:
“Milyar dolarlarla ifade edilen ihracatımız, 20 bine yakın bilgi teknolojileri ve iletişim şirketlerimiz ile köklerimiz, tüm ülke çapında yayılmış durumda. Bilgi teknolojileri iletişim, sağlık, üretim, ticaret, tarım ve diğer tüm sektörlerin içine girdikçe, köklerimiz de o kadar güçleniyor. Bilgi teknolojileri ve iletişim, artık kökleri güçlü, gövdesi her geçen gün büyüyen, meyveleri ile insanlarımıza daha iyi yaşama imkanı sağlayan teknolojiler üreterek, ülke ekonomisine yaptığı katkılarla en gözde sektör olma yolunda ilerlemekte. Bu tabloda Bilişim500 Araştırması da sürekli bir başucu kaynağı olduğu gibi, yabancı yatırımcı için de rehber niteliğinde. Sektörün en büyük eksikliklerinden olan ölçümleme ve istatistik alanında boşluğu dolduran Bilişim 500 Araştırması’nın asıl faydası; değerlerin karşılaştırılarak ölçülmesi amacına destek sunması.”