Pazarlama Kaptanları’na Pandemi morali…
BThaber Gazetesi’nin, şirketleri ve ekiplerini pazarlama konusunda geliştirdikleri projeler ve hayata geçirdikleri uygulamalar için motive etmek amacıyla hayata geçirdiği “Pazarlama Kaptanları Ödülleri” sahiplerini buldu. Tören, 17 Şubat günü dijital ortamda gerçekleştirildi.
Türkiye’de 27 yıldır kurum ve şirketlerin pazarlama konusunda yol arkadaşı olan BThaber Gazetesi’nin “Teknoloji Kaptanları” ile birlikte başlattığı ödül serisinin ikincisi olan “Pazarlama Kaptanları Ödülleri” kapsamında; şirketlerin farklı pazarlama alanları için geliştirilen proje ve uygulamalar değerlendirilerek, projeyi hayata geçiren Pazarlama Kaptanları’na farklı kategorilerde ödüller verildi. Değerlendirme ağırlıklı olarak, Türkiye’nin önde gelen uzmanlarından oluşan jüri ve web sitesi üzerinden Facebook profil bağlantılarıyla giriş yapabilen halk oylaması sonucunda gerçekleşti.
Törende aşağıdaki kategorilerde farklı ödüller sahiplerini buldu.
- Yılın En İyi Pazarlama Kaptanı Ödülü: Multinet Up – Müşteri Yolculuğu / Bora Işık
- Dijital Pazarlama Projesi Ödülü: Multinet Up – Müşteri Yolculuğu / Multinet Up – MultiOnline / Bora Işık
- Ürün Geliştirme Projesi Ödülü: GittiGidiyor – Likelihood to Purchase / Feyza Dereli Fedar
- Sosyal Medya Projesi Ödülü: Data Market Bilgi Hizmetleri A.Ş. – İdeal Merkezi Kimlik Yönetimi / Zeynep Kam
- Yeni Teknolojilerin Kullanımını Arttırma Projesi Ödülü: Tech Data Bilgisayar Sistemleri A.Ş – BrainIT Projesi / Kaan Bayram
- Sosyal Sorumluluk Projesi Ödülü: Meal Box – Askıda Yemek Var / Meltem Turgan.
Ayrıca, Teknolojide Kadın Derneği Özel Ödülü, Kredi Kayıt Bürosu’ndan Aslıhan Erdal’a verildi.
Dijital ortamda gerçekleştirilen törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren BTHaber Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe, Lüks Marka İletişimi Uzmanı ve Pazarlama Doktoru Dr. Evrim Yamak Derinözlü ile de bir sohbet gerçekleştirdi. Derinözlü, “Dijital dönüşümde pazarlama ve teknoloji kardeş oldu ama pazarlama 5.0 İnsanlık ile birleştirdiğimizde pazarlama ve teknoloji daha da faydalı oluyor. Pazarlama 5.0 diyoruz ama geleneksel pazarlama ile iç içe ve teknoloji ile birlikte ilerliyor. İnsani duygular burada belirleyici. Özellikle Türk tüketiciler için sıcak davranışlar, satın alma davranışlarında etkili. Pazarlamada çalışıyorsanız bu kaptanlık ödülünü hedefleyeceksiniz ki bu ödüle ulaşın. BThaber’in bu konuda çalışmaları değerlendirmesi önemli. Pazarlama Kaptanları yarışmasını 10 yıl, 20 yıl sonra da devam ettirmeliyiz” dedi.
Etkinlik kapsamında Teknolojide Kadın Derneği (Wtech) Başkanı Zehra Öney’in yönetiminde bir panel de düzenlendi. Zehra Öney, “Bu çok değerli bir organizasyon. Bizler Teknoloji Kaptanları jürisi olarak çalıştık ve oradan da sektöre önemli katkılar gördük. Şimdi farklı bir konseptle birlikteyiz. Projeleri uygun hedef kitlelerle buluşturmak iyi bir pazarlama gerektiriyor ve internete değişen çağda pazarlama stratejisini de değiştirme ihtiyacı doğdu. Pazarlama artık reklam ve tanıtımdan çok daha fazlası ve özellikle teknoloji ve satışla birleşerek stratejik bir kurum alanı haline geldi. Birçok departmanı da kapsar hale geldi ve markanın değer üremesi reklam iletişimi dışında da çok yönlü pazarlama stratejilerini önemi kıldı. Bu yönüyle Pazarlama Kaptanları çok değerli bir etkinlik” dedi.
Akbank Strateji, Dijital Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce ise şunları kaydetti:
“Hem pazarlama hem stratejide insanın merkezi önemini azımsayamayız. Bu süreç çalışan ve müşteri açısından zorlu ve çok şey öğrenip çok başarılar elde etiğimiz bir dönem oldu. Yüksek bir çalışan sayımız var ve dağıtık bir çalışanımız var ama buna hazırlıklıydık ve pandeminin ilk günlerinden itibaren adımlarımızı hayata geçirdik, yeni nesil banka programımız kapsamında dijital dönüşüm adımlarımızı zaten atıyorduk ve pandemi ile bu yolda adımlarımızı hızlandırdık. Müşterilerimizin ihtiyacını hızlı yanıt verebilmeyi hedefledik. Dijital öncelikli etkileşim pandemi ile öne çıktı. Eskiden hem dijital hem fiziksel kanalları kullananlar dijital kanallara yöneldi. Diğer önemli değişim müşteri davranışı değişimi ve pandemi sonrasında da bunlar kalıcı olacaktır.”
Visa Güneydoğu Avrupa Bölgesi Pazarlama Başkanı Birim Gönülşen Özyürekli de konuşmasında şu bilgileri verdi:
“Hepimiz bu süreçte insani dokunuşa ihtiyacımız olduğunu gördük. İnsani dokunuşun eksikliği de hemen hemen tüm ülkelerde benzer etkilere sahip oldu. Büyük değişimlerden geçtik. Uyum mücadelesi hızlı dönüşümleri de beraberinde getirdi. Herkes temassız ödeme yapan cihazları istemeye başladı. İhtiyaçlar internet platformlarından alınmaya başladı ve bu da bizim uzun yıllarda ulaştığımız noktanın daha da büyümesini sağladı. Bunlar önemli öğretiler. Tüketici davranışları ışığında herkesin evine farklı baktığı görüldü.”
GittiGidiyor CMO’su Feyza Dereli Fedar ise “Bu süreçte kullanıcı talebi de ciddi biçimde değişti ve bizler de buna hızlı adapte olduk. Kullanıcının ihtiyacı olan ürün ve doğru iletişime odaklandık. Milyonlarca kişi bu süreçte ilk kez online alıveriş yaptı. Bizim için önemli olan bunları tutmak ve geliştirmek. Birçok proje hayata geçirdik yeni satın almalar yapabilmesi için kullanıcılarımızın ve sonraki alışverişlerini tetiklemeye odaklandık. Bu yaşayan bir model. İnsanların bu dönemde sosyal farkındalıkları da arttı. Sorumlu marka olma bilinciyle birçok projeyi hayata geçirdik. Bunların da doğru iletişimde çok önemli olduğuna inanıyorum. Veri tabanlı pazarlama insana yönelik hassas noktaların öne alınmasını sağladı” dedi.