Pegasus İş Çözümleri Grubuyla Fikirden Gerçeğe Yolculuk
Pegasus İş Çözümleri Grubu, ticaret, operasyon, insan kaynakları ve finans departmanları başta olmak üzere tüm iş fonksiyonlarının taleplerini fikir aşamasından gerçekleşme aşamasına kadarki yaşam döngüsünü başarıyla yönetiyor.
Pegasus Hava Yolları İş Çözümleri Grup Müdürü Erdinç Uğurlu, “Biz burada bir teknoloji şirketi olmak istiyoruz” diyor. “Dijital olarak gelir yaratıyoruz. Burasının spektrumu herhangi bir diğer sektöre göre daha geniş. Perakendeden, hızlı tüketimden, bankacılıktan, telekomdan çok daha geniş bir spektruma sahibiz. Herkes kendi servisinin, kendi yönettiği alanın patronu. Biz bunu bir yönetim şapkasıyla senkronize haline getirip en büyük faydayı yaratmak istiyoruz.” Bunun için yaklaşık 2 yıl önce başlayan süreçle, silolar halindeki organizasyonu fonksiyonel bir organizasyona dönüştürmüşler. “Böylece hem süreçleri hem de iletişim adreslerini tarif etmiş olduk” diyor Uğurlu.
“Öyle bir organizasyona sahip olmalıydık ki iletişimimiz gerçekten yalın, şeffaf ve kusursuz olsun. Biz de işlerimizi kesintisiz yerine getirelim. Bu nedenle organizasyonumuzu fonksiyon bazlı kurduk. Örneğin bugün ticaret departmanında çalışan bir arkadaşımız bizdeki hangi arkadaşımızla çalışması gerektiğini çok iyi biliyor. Şirketin tüm departmanlarının taleplerinin fikir aşamasından gerçekleşme aşamasına kadarki yaşam döngüsünü yönetiyoruz. Harcadığımız kaynağın karşılığında alacağımız faydayı göz önünde tutarız. Proaktif bir ekibiz. Özellikle şirketin teknoloji tarafındaki proaktif inisiyatiflerinden gelen yükü belli ölçüde yükleniriz. Çünkü sadece taleplerle işimizi olgunlaştırmıyoruz. Bir yandan da yeni fikirler, sektörde ilk olacak uygulamalar geliştiriyoruz.” Uğurlu, bunun bir ekip işi olduğunun altını çiziyor.
“Ekipteki her kişiyi çarkın bir dişlisi olarak kabul ediyorum. Diş dönmeye başlarken bizimle dönmeye başlıyor. Her iş fonksiyonuna karşılık gelen BRM (Business Relationship Management) yapımız var, iş birimlerinden gelen talebin value&complexity analizi sonrasında, işin büyüklüğüne göre proje yöneticisi ataması yapılıyor. Tüm işlerde IT’nin tüm departmanlarıyla ortak çalışıp, hızlı ve kaliteli değeri ekip olarak oluşturmaya çalışıyoruz.
Her Şey Daha İyi Bir Yolculuk İçin
“Yapılan her şey baktığınız zaman misafire sunuluyor” diyor Uğurlu. “Misafirlerimiz en ucuz şekilde kaliteli hizmet bekliyor. Bunlar gerçekleşiyor mu gerçekleşmiyor mu konusu bizim için önemli. Misafirlere yapılan anketler, NPS ölçümleri, sistemsel raporlamalar ve yolcu davranışı veri üzerinden takip edebilmek bizim için önemli kaslarımızdan. Değişen ve gelişen koşullara göre de yeni duruma nasıl daha uyum sağlayabiliriz diye bakarak yeni projeleri devreye alabiliyoruz. Bunun için tüm departmanlar ilişki içerisinde, biz ise burada onların ulaşmak istedikleri yere varmalarına yardımcı oluyoruz. Bizim çok önemli bir mottomuz var, dünyada teknolojiyi en kullanan 3 havayolundan birisi olacağız diye yola çıktık. Bunu yaklaşık 1 yıl önce başlattık. Bunu belirleyen bir kurum yok ama bizim böyle bir hedefimiz var.
Ryan Air, EasyJet gibi low cost işini iyi yapan, kendini ispatlamış havayollarını teknoloji anlamında geçip en büyük değeri üretmek istiyoruz. Her sene hedeflerimizi güncelliyoruz, iş birimlerimizle paylaşıyoruz, kritik hedefleri de ortak üstleniyoruz. Bulunduğumuz coğrafyada genişleyebilmek, uçuş sayısını artırabilmek her türlü dijital ortamda en iyi olmanız gerektiriyor ki misafir sizi tercih etsin. Üst yönetim yaptıklarımıza inanıyor, bizi destekliyor. Bu da bizim hayatımızı kolaylaştırıyor.” Uğurlu, tüm bunlar için insanın çok önemli olduğunu belirtmeden geçmiyor.
“Tabii ki bütün bu işler insanla oluyor. İnsana yatırım yapmamız gerekiyor. Eğitimlerle, kariyer planlamalarıyla, başarılı projelerde ödüllerle destekliyoruz. Ödüllerimiz de giderek artmaya başladı, çünkü gerçekten yaptığımız işe aşığız ve bunda en iyi olmasını istiyoruz. Bunu yaparken de şirket kaynaklarını en iyi şekilde koruyarak maksimum değer yaratmaya çalışıyoruz. Pegasus, bugün misafirlerini iyi tanıyan bir şirket. Sistemlerimizde 18 milyon tekil misafirimiz var. Ama bu bilgiye sahip olmak yetmiyor, bunun gücünü kullanmak gerekiyor.
Veriyi en iyi şekilde kullanan şirketler cirolarını yüzde 5’e kadar artırma şansına sahip. Biz de buna bütün iş kanallarında, bütün işbirliği fonksiyonlarında verinin gücünü kullanıp misafiri iyi tanıyan, misafire katma değer yaratan, kişisel hizmete dayalı satış stratejisi olan bir şirket olmak istiyoruz. Bunu yaparken inovatif olmak, sektöre yön vermek, dünyanın neresinde olursa olsun teknolojiyi getiren bunu da iş birimlerinin süreçlerini ve misafirin hayatını kolaylaştıran bir mantıkla sunarak en iyi değer teklifini yaratmak temel hedeflerimiz.”