Pegasus, SAS ile Çok Kanallı Misafir Deneyimini Gerçeğe Dönüştürüyor
SAS’ın Customer Intelligence 360 ve SAS Marketing Automation çözümleri sayesinde, Pegasus hem bulut hem de kurum içi kanal ve verilerden en iyi şekilde yararlanıyor. Sağlanan hibrit yaklaşımla tanımlanmış bir müşteri veya ziyaretçi, hiper kişiselleştirme sürecine işlem davranışı boyutunu dahil eden çok kanallı müşteri deneyimini gerçek anlamda yaşayabiliyor.
Kurumların birçoğu bilinçli ya da bilinçsiz olarak girdikleri dijital dönüşüm çabalarının bir parçası olarak konsolide olmaya çalışıyor.
Ancak özellikle son on yılda organizasyonların dijital kanal silolarını yaratması, genellikle kendi kanalları aralarındaki bağlantıların kesilmesine neden oldu. Çözüm gerçek anlamda çok kanallı pazarlamayı yürüterek iletişim kanallarını sorunsuz bir şekilde birbirine bağlayabilen sistemlerde yatıyor. Bu bütünleşik yaklaşımla birlikte analitik, operasyonel ve kolaboratif müşteri ilişkileri yönetimi tek bir bakış açısında toplanıyor. Pegasus bu amaçla SAS’ın Customer Intelligence 360 ve SAS Marketing Automation çözümlerini kullanıyor. Böylece Pegasus’un hem bulut hem de kurum içi kanal ve verilerden yararlanması sağlanıyor. SAS Türkiye ve Orta Asya Bölgelerinden Sorumlu Genel Müdürü Tayfun Topkoç, sağlanan hibrit yaklaşımla tanınan bir müşteri veya ziyaretçinin, hiper kişiselleştirme sürecine işlem davranışı boyutunu dahil eden çok kanallı müşteri deneyimini gerçek anlamda yaşayabildiğini belirtiyor.
Proje; web ve mobil verileri toplama, analiz etme ve müşterilerin dijital davranışlarını müşteri odaklı bilgiye dönüştürerek müşteri profillerini dijital ayak izleriyle zenginleştiriyor.
Ek olarak hem dijital kanallarda hem de geleneksel müşteriye giden kanallar aracılığıyla çok kanallı müşteri yolculuklarının yönetimi gerçekleştiriliyor. Bu sayede kanallarla bağlamsal farkındalığın paylaşılması, bu konuda gecikme yaşanmaması, tutarlı mesajlaşma ve orkestrasyon işlevleri sağlanıyor.
Hedef Kişiselleştirilmiş Aktiviteleri Bir Sonraki Seviyeye Taşımak
Pegasus, 2018 yılında dijitalleşme stratejisini benimseyerek stratejik bir yapılanma sürecine girdi. Bu yolculuklarında veriyi ve yeni nesil ileri analitik teknolojilerini en aktif şekilde kullanma ilkesini benimseyip, iş yapış şekillerini geliştirmeyi hedefledi ve “Türkiye’nin Dijital Havayolu” olmak adına radikal adımlar atmaya başladı. SAS Türkiye ve Orta Asya Bölgelerinden Sorumlu Genel Müdürü Tayfun Topkoç, Pegasus Hava Yolları – SAS yolculuğunun başladığı bu sürecin sonrasını şu sözlerle aktardı: “Pegasus öncelikli olarak misafirlerini daha iyi tanımak, kişisel hizmetler sunmak adına SAS Analitik platformu tercih etti. Bir sonraki fazda pazarlama süreçlerini ve müşteriye temas ettikleri tüm kanalları dijitalleştirmek amacıyla SAS ile olan iş birliğini devam ettirdi. Dijital dönüşüm hiç kolay bir yolculuk değil. SAS uzmanlarıyla Pegasus iş ve bilgi teknolojileri ekipleri Pegasus’un mevcut operasyonlarını ve sektöründe çok fazla örneği olmayan kişiselleştirilmiş aktivitelerini bir sonraki seviyeye taşımak için yakın olarak çalıştılar.
SAS’ın benimsediği temel ilke, Pegasus’un başarısını her şeyin önünde tutmak. Pegasus’unki ise müşterilerine doğru aksiyonu doğru kanaldan ve tüm hizmetlerini doğru zamanda, katma değerli şekilde sunmak.
Bu doğrultuda SAS’ın hava yolu şirketleri ile geçekleştirdiği projelerden elde ettiği global tecrübesini, lokal ekiplerinin yetkinlikleriyle harmanlayarak Pegasus için en doğru yol haritası belirlendi. Uzun süren çalıştaylar ve yakın çalışmalar sonucu Pegasus’un Dijital Kampanya Yönetimi Dönüşüm projesi başarılı bir şekilde hayata geçti.”
SAS Pegasus’a 4 Temel Yönlü Temayla Rehberlik Ediyor
SAS Türkiye ve Orta Asya Bölgelerinden Sorumlu Genel Müdürü Tayfun Topkoç, sundukları çözümlerin Pegasus için sağladığı avantajları şöyle sıraladı: “Pegasus’a sağlanan katma değerdeki temel etmen ileri analitikteki liderliğimiz oldu. Bizi farklı kılan Veri Bilimi (Data Science) ve Kılavuzlu Analitik (Guided Analytics) ile gelen iki yönlü yaklaşımımızdır. SAS olarak veri bilimciliği alanında yıllardır ilk sıradayız.
Bu güç, Müşteri ve Dijital Pazarlama Analitiğinde SAS için büyük bir liderlik pozisyonu oluşturuyor. Kılavuzlu Analitik ile Pegasus’a kampanya yönetiminde daha akıllı testler, daha kişiselleştirilmiş teklifler veya önceden bilinmeyen bölümleri keşfetme gibi alanlarda sonuçları iyileştirmek için pazarlama sürecine analitik rehberlik sağlıyoruz. Bu başarının bir parçası olarak çözüm içerisinde makine öğrenimi ve yapay zeka tekniğini kullanıyoruz. Yakın gelecekte Makine Öğrenimi ile kendi kendine öğrenmenin, bireysel müşteri yolculuklarının yaratılmasında önemli bir rol oynayacağını gözlemliyoruz.
Müşteri Zekası portföyümüz ve bugüne kadar geliştirmekte olduğumuz en iyi pratiklerle Pegasus’a 4 temel yönlü tema ile rehberlik ediyoruz. Bu temalardan günlük işleyişe en çok dokunanı Çok Kanallı (Omni-Channel) Müşteri Yolculuğu. Bu kavram, her zaman işimizin merkezinde yer alıyor. SAS olarak, çevrimiçi ve çevrimdışı pazarlamanın pazarlama ilkeleri yakınlaşmaya devam ederken, bu yeni pazarlama dünyasını daha kolay ve daha etkili hale getirmeye odaklanıyoruz. SAS olarak bu süreci Pegasus’ta sadece daha akıcı ve verimli hale getirmekle kalmıyoruz. Organizasyona ve müşteriye daha fazla değer katmak için daha fazla anlayışla onları nasıl güçlendirebileceğimiz sorusunun en iyi yanıtını sürekli olarak arayama devam ediyor ve projemizde kullanılan çözümlerimizi bu doğrultuda oluşturuyoruz.
SAS olarak fark yarattığımız ve katma değer sağladığımız alanlar arasında; Pegasus web sitesinde müşterilerin dijital hareketlerinde anlamlı ilişkilendirme ve ölçümleme yaparak gerçekçi öngörülerde bulunmak; etkileşim kanalının, dönüşümde yüzde değil, net kâr ve gelirde dönüşüm üzerindeki etkisini anlamak; müşteri yolculuğunda zamanlama ve etkileşimlerin sıralamasının etkisi ve katkısını anlamak öne çıkıyor.
Pegasus’a katma değer sunduğumuz diğer bir tema ise “Dijital Ekosistem Mükemmelliği”. Bu ekosistem mükemmeliyetinin en önemli boyutu müşteri verileri konusu. Ayrıca, çevrimiçi ve çevrimdışı kanallar arasında müşteri verilerini birleştiriyor, bu verileri etkinleştirerek müşteri düzeyinde yürütüyor ve analitiği yönlendiriyoruz.
Burada, daha iyi analitik ve bireylerle etkileşimleri eşleştirmeye yardımcı olacak olasılık tekniklerini kullanarak, kurumların müşterileri ile ilişkilerini daha net bir şekilde görmelerini sağlıyor ve sonuç olarak, tüketicilerin markaya bağlılığını arttırıyoruz.”