Pegasus’ta İşin Angaryasını Robotlar Üstlenecek, Çalışanlar Çözüm Üretecek
Pegasus Kurumsal Çözümler Grubu, şirket çalışanlarının hayatını kolaylaştıracak çözümler üretiyor. Bunlar arasında Pegasus Robot’un kısaltması olan Pero Sabancı isimli bir robot da mevcut.
Pegasus Hava Yolları Kurumsal Çözümler Müdürü Filiz Koçhan, “Kurumsal çözümler müdürlüğü olarak biz çalışma arkadaşlarımızı operasyonel aktivitelerini en etkin ve hızlı şekilde yapabilmelerine imkan sağlayacak teknolojilerle buluşturma hedefiyle çalışıyoruz. Pegasus’un dijital hava yolu olma misyonunu kurumsal uygulamaları en etkin fonksiyonlarla donatıp çalışma arkadaşlarımızın verimli iş süreçlerine kavuşması gerekliliği bilinciyle şekillendiriyoruz. Etkin iş süreçlerini operasyonel maliyetleri minimize edecek çözümlerle desteklemenin yanı sıra yeni nesil teknolojileri takip ederek uygun alanlara nasıl adapte edeceğimize çalışıyoruz.
Örneğin Teknik Direktörlük’teki çalışanlarımızın sahaya girişçıkış anları bluetoothlu kartlar kullanarak yönetilebiliyor. Bu altyapıyla arkadaşlarımızın işe giriş-çıkış anında sıra beklemeden çalışma lokasyonlarına girebilmelerini sağlıyoruz. Yer İşletme Direktörlüğü’ne de yaygınlaştırmakta olduğumuz bu teknolojiyle planlama sistemlerinin anlık olarak uygun işi uygun kişiye atanması sağlanacak. Koçhan, hizmet verdikleri iç müşterilerinin gereksinimlerini doğru anlamak için bir iş ortağı olarak çalışmak gerektiğine değiniyor. “Finans Genel Müdür Yardımcılığı, finansal süreçlerin herhangi bir aksama olmadan, satın almadan ödemeye kadar bütünleşik ve çapraz kontrollerin otomasyon desteğiyle sağlandığı bir altyapıyla yürütülmesini bekliyor” diyor Koçhan.
“İnsan Kaynakları Direktörlüğümüz ile birlikte yürüttüğümüz işe alım sistemleri, performans yönetimi, idari işler projelerinde şirketin farklı birimlerindeki gereksinimlere en esnek şekilde hizmet vermeye yönelik çalışıyoruz. Uçuş Akademi Direktörlüğümüzde eğitim planlama sistemleri üzerinde yapılan ve yapılacak projelerle kaptanların uçuş takvimlerini etkilemeden ve gerekli uçuş eğitimlerinin aksamadan ilerletilmesini hedefliyoruz. Mobilite bizim için çok kritik bir unsur, çalışanlarımızın çok büyük bir kısmı mobil.
Pegasus’un hem web tabanlı hem mobil intranet uygulaması PIN ile kişilerin bağlı oldukları departmanlarla ilgili özelleşmiş bültenler, duyurular gibi bilgilere kolaylıkla erişmesini sağlıyoruz. Zaman ve mekandan bağımsız olarak kişiler kendilerinde bekleyen aksiyonları görüntüleyerek iş süreçlerinin kesintisiz ve hızlı bir şekilde akmasına destek oluyor.”
Robotik İş Süreçleri Gündemde, Bir Sonraki Adım Yapay Zeka
“Robotik süreç otomasyonunu etkin kullanıyoruz, bir sonraki adım yapay zekanın yaygınlaştırılması” diyen Koçhan, dijital iş gücü kullanımını şu sözlerle aktarıyor: “Robotik süreç otomasyonunun faydalarından işletmemizin uyarlanması mümkün olan süreçlerinde yararlanıyoruz, yapay zeka kullandığımız alanlarımız da var. Kurumsal Çözümler olarak robotik süreç otomasyonunu yaygınlaştırdığımız gibi yapay zekanın da uygun alanlara yaygınlaştırılması bir sonraki adımımız olacak. 2018 yılı son çeyreğinden beri iş süreçlerinin otomasyona taşınmasına çalışıyoruz. Şirket genelinde toplam 17 sürecimizi robota taşıdık. Örneğin şu anda faturaların muhasebeleştirmesi belli kontroller yapılarak robotlar tarafından yapılıyor. Amaç Robotik iş süreçleriyle tekrarlayan operasyonel rutin süreçleri robota taşıyıp, Pegasus çalışanlarının değerli zamanını katma değerli işlere odaklamak ve olası insan hatalarını elimine etmek. Üst yönetimimizin de çok destek verdiği bir inisiyatif bu. Hatta robotumuzun bir adı da var: Pero Sabancı. Pero bizim iş arkadaşımız. Bütün Pegasus çalışanlarının kendi yaptıkları süreçlerde bunu Pero da yapabilir mi bakış açısına gelmesini hedefliyoruz.
Bunun için şirket genelinde bir lansman duyurumuz var. Çok sevimli ve ilgi çeken bir şey oldu. Aynı zamanda şirket genelinden kullanıcıları bir araya getirip en iyi uygulama alanlarını incelediğimiz ve Pero ile neleri otomasyona alabileceğimizi konuştuğumuz geniş katılımlı çalışmalar yaptık. Pegasus’un kurumsal hafızasını dijitalleştirme çalışmalarımız var. Pegasus’un büyük montanlı bir satın alma operasyonu var. Dünyanın birçok yerinden aldığımız hizmetlerden kaynaklı olarak yakıt, yer işletme operasyon hizmeti vb. kaynaklı yüksek hacimlerlerde manuel fatura girişi yapılıyor şirkette.
Biz bir kurumsal içerik yönetimi platformu aldık. Fatura girişlerini tamamen dijitalleştiriyoruz. Hem kağıt çıktı masrafından kurtulacak, hem operasyonel verimliliği artıracak, hem de ödeme süreçlerinin daha etkin daha kontrollü ve daha hızlı yapılmasını sağlayacağız. Benzer şekilde teminat mektupları, poliçeler, sözleşmeler gibi tüm kıymetli evraklar bu platform üzerinde tutulacak. Hem evrakların yenileme dönemlerini sistemsel olarak takip edebileceğiz, hem kurumsal hafızamızı güçlendireceğiz. Biz bir kurumsal içerik yönetimi platformu aldık. Fatura girişlerini tamamen dijitalleştiriyoruz. Hem kağıt çıktı masrafından kurtulacak, hem operasyonel verimliliği artıracak, hem de ödeme süreçlerinin daha etkin daha kontrollü ve daha hızlı yapılmasını sağlayacağız.”