Pegasus’ta Sadece Çalışanlar Değil, İş Zekası da İşinin Başında
Pegasus’un, ürettiği iş zekasına dayalı çözümler ve aldığı başarılı sonuçlarla havacılıkta yıldızı parlıyor. Teknoloji, maliyetlerin azalmasına ve misafir memnuniyetinin artmasına katkıda bulunuyor.
Pegasus, dijital havayolu olma misyonu doğrultusunda iş zekasını da süreçlerine dahil ediyor. Şirketteki tüm kurumsal raporlama, üst yönetim raporlaması, veri ambarının oluşturulması ve yönetimi Pegasus’ta iş zekası ekibinin sorumluluğunda. Pegasus Hava Yolları İş Zekası Yöneticisi Uğur Coşkun, 2011 yılında başlayan veri ambarı projesinin büyümeye devam ettiğini söylüyor. “Kurumsal raporlama olarak da veri ambarında oluşturduğumuz veri ambarı modelinin şirketteki tüm seviyedeki kişiler tarafından verilerin görülebilmesi ve analiz edilebilmesi için çalışıyoruz” diyor Coşkun. “Pegasus olarak veriyle yönetimin, teknolojiyi en iyi kullanan havayolu olma amacımıza hizmet ettiğine inanıyoruz. Kurumsal raporlama platformumuz üzerinde şirketin tüm seviyelerindeki çalışanları raporlara erişim sağlayabiliyor ya da yetkinliklerine göre rapor geliştirebiliyor. Burada 25 farklı birim için tasarlanmış 400’den fazla raporumuz var. Birimler kendi raporlarını çekip, analizlerini kendi yöneticileriyle de paylaşabiliyorlar. Bunun haricinde üst yönetim ve farklı birimler için tasarlamış olduğumuz kendi hikayesi olan dashboardlar var.
Bu dashboard’lar ihtiyaca göre gerçek zamanlı ya da veri ambarından aldıkları geçmiş bilgileri belli aralıklarla güncelleyerek de çalışabiliyorlar. Çalışanlarımız hem mobil uygulama üzerinden, hem kendi masaüstü bilgisayarlarından, hem de kendi birimlerine koyduğumuz ekranlardan bu dashboardları takip edebiliyorlar.” Coşkun, “Veri ambarını oluştururken amacımız şirketin birçok kaynak sistemindeki farklı verilerini ortak paydalarda birleştirip bir noktaya toplamaktı” diyor. “Bunun yanısıra şirketin farklı ihtiyaçları da var. 2016 yılından itibaren makine öğrenmesi üzerinde çalışmaya başladık, öğrenebilen sistemler inşa ettik. Örneğin uçaklarda Pegasus Cafe ismi verilen satış kanalımız var. Bu kanaldan, yemek, sandviç, içecek gibi ürünler satılıyor. Bu ürünlerin bir kısmı fireli ürünler olarak geçiyor.
Belli bir uçuş sayısından sonra regülasyon gereğince çöpe atılıyor. Biz bu fire oranının azaltılması için ilgili iş birimi ile görüştük ve inisiyatifi aldık. Fire oranımızı nasıl düşürebileceğimizi konuştuk. Nihayetinde de bir çözüm ortağımızla beraber çalışarak uçağa yüklenmesi gereken fireli ürün miktarını, geçmiş veriyi de kullanarak o hattın benzer dönemdeki satışları, o uçakta o gün kaç kişi uçacak, kaçı sadakat programımıza dahil, kaçı çocuklu aile gibi koşulları göz önüne alarak ürün bazında ne kadar yüklenmesi gerektiğini öneri olarak siparişleri giren arkadaşların uygulamasınaa entegre bir şekilde sunuyoruz.
Onlar da bu önerilerle girişlerini yapıyorlar. Bu sayede sadece uçaklara yüklenmesi gereken ürünlerin azaltılmasından dolayı bir maliyet kazancımız, firenin azalmasından dolayı yine maliyet kazancımız, bunun haricinde de doğru ürünlerin doğru uçağa yüklenmesinden kaynaklanan misafir memnuniyetinde artış gördük. Hem satış ekibinden, hem kabin içerisinde satışı gerçekleştiren arkadaşlardan satışların arttığına dair olumlu geribildirimler aldık. Misafir memnuniyetinin artması açısından da güzel bir uygulama oldu.”
‘Dijital Havayolu’ Mobil Uygulamaya Sahip Olmanın Çok Daha Ötesinde
Coşkun, iş zekasının Pegasus’a kattıklarına başka örnekler de veriyor. “Mali işler tarafı için yapmış olduğumuz uçuş başına karlılık isimli bir proje oldu. Bu uçuş başına kârlılık projesi bizim halka açık bir şirket olarak uyumluluk tarafında zaten istenilen ve olması gereken bir şeydi. Bu projeyi yaparak bu birimlerde çalışan arkadaşlarımızın günlerce, haftalarca uğraşarak Excel gibi ortamlarda ürettiği ve raporladığı verileri, kurumsal bir uygulama ve terzi işi bir çözümle, merkezi bir giriş kontrolü ve kimin ne yaptığının belli olduğu yetkilendirmelerle beraber, saatler, hatta dakikalar seviyesine indirdik. Pegasus Türkiye’nin dijital havayolu. Bunu bu şekilde sadece söylemek değil, gerçekleştirmek en önemli hedeflerimizden bir tanesi. Bunu bütünleşik olarak düşünüyoruz.
Dijital havayolu olmak demek sadece mobil uygulaması olan havayolu demek değil. Bunu şirket genelinde kültürle beraber oluşturmak önemli. Şirket içerisinde çözüm ürettiğimiz ekipler de bizim iç müşterilerimiz ve bu teknolojiden en iyi şekilde fayda sağlamalarını hedefliyoruz. Tüm bilgi teknolojileri ekibi olarak uyumlu bir ekip olmamız da başarılı açısından çok kıymetli.” Coşkun, önümüzdeki dönem hedeflerini de şöyle açıklıyor: “Mevcut veri ambarımızı, ekip olarak bizim öngördüğümüz ve yeni gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda kararlı bir şekilde büyütmek en temel hedeflerimizden biri. Bunun haricinde, şu anda sayabileceğim, operasyon, misafir deneyimi, fiyatlama tarafında halihazırda çalışan yapay zeka çalışmalarımız mevcut. şirkete somut katkıları kanıtlanmış olan yapay zeka tarafındaki inisiyatiflerimizi genişletmek istiyoruz. Bunun için iş birimleriyle devamlı temas halindeyiz, İş zekası ekibi olarak Pegasus’un hedeflerine uygun olan ve katkı sağlayacağını düşündüğümüz konular üzerinde durmaya çalışıyoruz.”