Perakendede BT kullanımı hayati rol oynuyor
Perakende sektöründeki lojistik uygulamalarında, ilerleyen zamanda piyasada olumlu bir bakışa sahip olacağı düşünülen internet penetrasyonundaki artış ve tüketici davranışlarındaki değişiklikler nedeniyle önemli ölçüde bir büyüme bekleniyor. Tüketiciler arasındaki internet penetrasyonu oranlarında meydana gelen artışlar ve rekabetin de büyümesi nedeniyle küresel perakende lojistik satıcıları rakiplerinden kendi hizmetlerini farklılaştırarak pazar paylarını arttırmak için yeni fırsatlar arıyor. Bu yüzden, şirketler müşterilerin özel ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikli hizmet ve özelleştirilmiş ürünler sunmak amacıyla taşımacılık ve lojistik faaliyetleri için daha fazla zaman harcıyor.
Perakende ve lojistik ürün kullanılabilirliği ile ilişkilendiriliyor. Çoğu insan bunu doğru zamanda doğru yere doğru ürünleri götürmek olarak görüyor. Ancak, lojistik tedarik sisteminin doğru işleyebilmesi için ne kadar çaba harcandığı konusunda birçok kişinin çok da fikri bulunmuyor. Lojistik bileşeni ise genel anlamda beş kategoride toplanıyor. Bunlardan birincisi depoların, dağıtım merkezlerinin veya perakende mağazalarının stokları olarak değerlendirilebilecek depolama tesisleri. Perakendeciler ürün talebine göre bu depoları yönetmek durumunda. Diğerleri ise envanter, ulaşım, birleştirme ve paketleme ve iletişim olarak devam ediyor.
Türkiye’deki gelişim çok hızlı
Lojistik sektöründe tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çok önemli değişim ve gelişmeler yaşanıyor. Mal hareketlerinin hacmi ve miktarının son yıllarda gittikçe artması, bu hareketleri yönetecek bilgi teknolojilerinin de benzer şekilde hızla gelişimine neden oluyor. Malların hareketinin planlamasında, evrakların hazırlanmasında, sevkiyat, teslimat, mal bedellerin tahsili, iade mallar gibi lojistikle ilgili bütün lojistik süreçlerde bilgi teknolojilerinin kullanımının yaygınlaştığı görülüyor. Bu nedenle, bilgi teknolojilerinin lojistik stratejik planlama olarak kullanımı hayati rol oynuyor. Ürünlerin, doğru zamanda, doğru yerde, doğru bilgi ile sunulmasına imkân verecek olan, anında nitelikli bilgi transferi sağlayan bilgi teknolojileri sayesinde gerçekleştiriliyor.
Son yıllarda sektörde ulusal ölçekte hizmet veren işletmelerin organize perakendeciliğe hızla entegre olmaya başladıklarını dile getiren BT Bilgi Veri Kalitesi ve Lokasyon Bazlı Hizmetler Direktörü Zuhal İşcan, “Buna bağlı olarak mal ve hizmete talep artmakta, farklı ürünler ve hizmetler devreye girmektedir. Yaşanan bu gelişmeler ve mobil çözümlerin yaygınlaşmasıyla birlikte sektörde BT kullanımının önemli ölçüde arttığını gözlemliyoruz. Araç takip, rota planlama ve optimizasyon kullanımı ve bunlara bağlı uygulamaların kullanım seviyeleri artık olağan uygulamalar olarak kabul ediliyor. Bunların yanı sıra barkod, kare kod ve RFID uygulamaları oldukça yaygın kullanıyor. Genel olarak gönderici-taşıyıcı-alıcı ilişkisinin mümkün olduğu kadar hızlandırılmasını sağlayan uygulamalara ilginin yoğun olduğu gözlemleniyor” diyor.
Umur Özkal OGLI Genel Müdürü
Biz Arvato olarak Türkiye’de lojistik sektöründe yeni faaliyet göstermeye başladık. Ekim 2014 itibariyle Türkiye’nin e-ticaret alanındaki lider lojistik servis sağlayıcısı OGLI’yi Alman Otto Group’tan devralarak bünyemize kattık. Satın alma sayesinde şimdiye kadar çağrı merkezi, satış sonrası hizmetler ve bilişim hizmetleri alanında servis sağladığımız Türkiye pazarında e-ticaret alanında da firmalara tedarik zinciri hizmetleri vereceğiz.
Arvato olarak perakendecilere e-ticaret dönüşümünde uçtan uca çözümler sağlamaktayız. Web-shop’un oluşturulmasından, ERP sistemleri ile entegrasyona, e-ticarete özel lojistik hizmetlerin sağlanmasından, ödeme sistemlerinin oluşturulmasına, müşteri hizmetleri yönetiminden, dijital pazarlama çözümleri ve tahsilata kadar uzanan e-ticaretteki değer zincirinin bütününde müşterilerimize uçtan uca hizmet götürmekteyiz. OGLI özelinde, perakendecilerin e-ticaret, çağrı merkezi, televizyon gibi mesafeli satış kanallarında var olmasını sağlayacak operasyonel hizmetlerini entegre bir şekilde vermekteyiz. OGLI’de şu gibi BT yetkinlikleri bulunuyor; ERP ile entegre çalışan Depo Yönetim Sistemi (WMS), “İlk Adım” – Web tabanlı uygulaması orta ve küçük ölçekli şirketlerin operasyon yönetimi, ürün kabulünde kalite kontrol hizmetleri, çok katlı ve yüksek hızlı toplama altyapısı, RF el terminalleri ve iş istasyonlarıyla yüksek izlenebilirlik ve performans yönetimi, envanter yönetim sistemi, online gerçek zamanlı veri alışverişi altyapısı – Standart Web Service’ler, ürün birleştirme, yeniden paketleme, barkodlama, Artı Adım – Pazarlama ve kişiye özel hizmetler, Ters Adım – Detaylı iade lojistiği, Hızlı Adım – Önde gelen dağıtım firmaları ile entegre çalışan sistemler ve süreçler, online ve dönemsel raporlama, KPI takibi.
La Software Group Genel Müdür Yardımcısı Çağdaş Yıldız
Operasyonların teknolojilerle sistemleştirilip yalın hatasız kurgulanması yönetilmesi, maliyetlerin düşürülmesi günümüzdeki perakende rekabeti ve müşteri memnuniyeti için kaçınılmaz olmuştur.
Teknolojinin hızla gelişmesi, mobilite, online perakendecilik ve birçok farklı kanalın birleşmesi ile lojistik süreçlerinin hatasız ve yalın süreçlerle yönetilmesinde BT kullanımı şart olmuştur.
Ayrıca Bu süreçlerde teknoloji kullanımının çok ötesinde inovasyon ve müşteriye özel hizmet kavramı kriterleri kapsamında yine BT kullanımı uygun bir pazarlama aracı haline de gelmiştir.
Kısaca, Günümüzde Perakende lojistiğinde BT kullanımı, Depolama, Satış noktalarına Dağıtım , Stok yönetimi, Tedarikçi yönetimin çok ötesinde Talep Tahminlerinden başlayarak, Tedarik Planı, Tedarikçi Yönetimi, Stok İzlenebilirliği ve Paylaşımı, Mağaza ve Satış Noktalarına Zamanında İkmal Yönetimi, Müşteriye Özel Teslimat, Maliyet ve Dağıtım Optimizasyonları, Mobil Teknoloji Entegrasyonuna kadar uzanmaktadır. Özellikte perakendeciliğin, online perakendecilikle birleştiği hatta Omnichannel ‘ın şirketlerin vizyonuna girdiği son günlerde, depo yönetimi, stok yönetimi, taşıma yönetiminde teknoloji ve mobilite zorunluluk haline gelmiştir.