Performans ve verimlilik artışı kilit nokta
Başta sanallaştırma olmak üzere yeni teknolojiler veri merkezlerinde kaynakları etkin ve uyumlu kullanma, sürekli maliyetleri azaltma, iş sürekliliğini artırma ve uyum yeteneği yüksek, çevik yapılar kurabilme kazanımlarını beraberinde getiriyor. Diğer taraftan veri merkezlerinde ölçeklenebilir sistemlere yatırım yapılması da ayrı bir önem taşıyor. Dosya tekilleştirme ve sıkıştırma gibi gelişmiş fonksiyonlar ile veri merkezlerinde artan veri miktarının yönetimi de kolaylaşıyor.
EMC Kıdemli Teknoloji Danışmanı Feyza Başaran’a göre de bütünleşik çözümler sayesinde veri merkezlerinde kullanım kolaylığı, gelişmiş performans ve verimlilik özellikleri ile artan ihtiyaçları adresleyecek altyapının kazanımları da elde edilmiş oluyor. Verinin büyüme hızı düşünülürse, ölçeklenebilir sistemlere yatırım yapılmasının da ayrı bir önem taşıdığını belirten Başaran, gelişmiş fonksiyonlarla veri yönetiminin etkinleştiğini ifade etti. Her bir veri tipinin ayrı altyapı ihtiyacına sahip olduğunu da dile getiren Başaran, “Otomatik olarak verilerin ihtiyaca göre flash, fiber ya da SATA disklere dağıtımını sağlayan yazılımlar, işletmelerin yatırım maliyetlerini düşürüyor” şeklinde konuştu.
Veri merkezlerinin bu yeni teknolojiler doğrultusunda şekillendirilmemesi durumunda şirketlerin büyümelerinin önünü tıkama ve rekabette geride kalma risklerini alacaklarını belirten TurkNet Erişim Veri Merkezi, Güvenlik Ürün Müdürü Erdem Eriş de, yeni teknolojiler hayata geçirilirken bunların kullanacağı altyapının çok daha özenli seçilmesi, kurulması ve işletilmesi gereğine dikkat çekti. Gerek depolama alanı gerekse anlık yüklenmelere cevap verebilecek altyapıyı satın almanın şirketler için yüksek ilk yatırım maliyeti (capex) ve bunun yanı sıra yüksek işletim maliyeti (opex) yükü getireceğini ifade eden Eriş, şöyle konuştu:
“Dolayısıyla şirketler, yeni teknolojilerin hayata geçirilmesi konusuna tek başına yaklaşmak yerine, konuyu dışkaynak kullanımı ile birlikte ele almalı ve sistemlerini veri merkezlerinde barındırmayı düşünmeli.”
Dell Kurumsal Ürünler Pazarlama Müdürü Tunç Erkan’a göre de veri merkezlerinde yeni teknoloji ve çözümlerle yakalanabilecek farklı kazanımlar söz konusu. Erkan bu kazanımları şu başlıklar altında özetledi:
Akıllı Altyapı: Gerçek ve sanal sunucu yönetiminin optimizasyonu ve yatırımların korunması ve ilaveye dayalı, açık yaklaşım ile BT bütçelerinde önemli tasarruf, bu bütçenin yüzde 50’sini yeniliklere ve gelişime ayırabilmeyi kapsıyor.
Kolay Altyapı Yönetimi: Sunucu, ağ, depolama ve iş yüklerinin dinamik olarak yönetimi ve kablolama, kurulum, yönetim, güç/soğutma ve başka araçlar gerektiren cihaz sayısında radikal azalmayı kapsıyor.
Modern Uygulama ve İşyükü Yönetimi: Gündelik işlerin otomatikleşmesi. İşyükü yerine imaj yaratılması, en iyi teknolojilerin (bugün ve gelecekte) kullanımına yönelik tasarım ve hiçbir markaya mecbur kalmamayı içeriyor.
Akıllı Veri Yönetimi: Depolamanın sanallaştırılması, verimli obje depolama, otomatik veri katmanlandırması ve tekilleştirme ile yüzde 50 azalan maliyet, talebe dayalı kapasite ve bulut tabanlı felaket kurtarma (DR) teknolojilerinden alınan desteği içeriyor.
Yeni teknolojilerin kurumların spesifik ihtiyaçlarına göre ölçeklenebilme özellikleri sayesinde iş süreçlerinin yükünü azalttığını ifade eden Fujitsu Genel Müdürü Halit Zaim, enerji tasarrufu başta olmak üzere sabit giderlerde yüzde 80 oranında tasarruf elde edilebildiğini dile getirdi.
Yeni teknoloji ve çözümleri kullanan kurumların endüstri standartlarıyla uyumlu bir altyapı, denenmiş ve test edilmiş bütünleştirme ortamına sahip olduklarını ifade eden Zaim, şöyle konuştu: “İş süreçlerini sorunlarla karşılaşmadan gerçekleştirebiliyor, BT yükünün altında kalmadan asıl işlerine odaklanabiliyorlar. Gelecekte de bilgi teknolojileri sürekli olarak değişmeye ve gelişmeye devam edecek. Buna paralel olarak veri merkezleri de gelişmeyi sürdürecek. Günümüzde dahi kullanıcılar çoğunluklu olarak hızlı, kolay kullanım sunan, mobilitesi yüksek olan ürün ve çözümleri tercih ediyorlar. Bu kapsamda da veri merkezleri konusunda gelecekte bulut bilişimin önemli bir yeri olacağını düşünüyorum. Bulut platformları ile kullanıcılar lokasyonlarından bağımsız olarak verimli, hızlı ve güvenli bir şekilde çalışabilecekler.”