Pil kullanımı form değiştirecek!
Varta Tüketici Pilleri Türkiye Genel Müdürü Kerem Acar: “Pil kullanımı bitmeyecek, ancak form değiştirerek hayatımızı kolaylaştırmaya devam edecek.”
Teknolojinin ve dijital ürünlerin hayatımızın her alanına girmesiyle enerjiye olan ihtiyacımız da gün geçtikçe artıyor. Geçmişte kullanılan bazı teknolojilerin bugün artık enerji ihtiyacımızı karşılayamaması da insanları yeni teknolojiler bulmaya itiyor. Günümüzde rakip teknolojilere oranla önemli avantajlara sahip en popüler enerji kaynağı ise lityum. Bu vurguyu yapan Varta Tüketici Pilleri Türkiye Genel Müdürü Kerem Acar’a göre, özellikle taşınabilir tüketici elektroniği ve elektrikli taşıtları çalıştırmak için pillere olan talebin artması lityum kullanımını giderek artırıyor. Yapılan araştırmalara göre, küresel lityum-iyon pil pazarının 2025 yılına kadar yüzde 17-20 oranında büyümeye ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu beklentisini dile getiren Kerem Acar’ın verdiği bilgiye göre, lityum-iyon piller, kompakt boyutları, şarj edilebilirlikleri, geri dönüştürülebilirlikleri ve yüksek yoğunluklu enerji çıkışları nedeniyle yoğun bir şekilde kullanılıyor. Bu arada, elektrikli otomobiller dünyada hızla yaygınlaşırken, akıllı telefonlar, fotoğraf makineleri, tabletler, bilgisayarlar, akıllı saatler, drone’lar gibi cihazların hemen hepsi enerjilerini ‘pillerinden’ temin ediyor. Bu yönüyle Kerem Acar’a göre, pil kullanımı bitmeyecek, ancak form değiştirerek hayatımızı kolaylaştırmaya devam edecek. Kerem Acar, sorularımızı yanıtladı:
Varta’nın odaklandığı yenilikler neler?
Marka relansmanımız ile, performans ve sürdürülebilirlik konularına verdiğimiz önemi hayata geçirdik. Her evde günlük yaşamın vazgeçilmezi olan, yüksek performanslı VARTA pilleri, çok geniş bir uygulama alanına hitap ediyor. Yeni LONGLIFE serimizde, en çok tercih edilen AA ve AAA ebatlarındaki pillerimiz artık daha da fazla güç temin ediyor. Yeni performans artışımız ile VARTA, rakiplerine kıyasla ilgili fiyat kategorisinde, Avrupa’nın en güçlü AAA alkalin pili oldu. VARTA, çevresel ayak izini önemli ölçüde azaltma yolunda kararlı adımlar atmayı sürdürüyor. Bu nedenle, pil ambalajları yeniden tasarlanarak daha sürdürülebilir hale getirildi. Yeni blister ambalajların çoğu, FSC sertifikalı, %100 geri dönüştürülebilir mukavvadan imal ediliyor ve böylece üretim faaliyetlerinde plastik kullanımı her yıl 94 ton azaltılıyor. VARTA taşınabilir şarj cihazlarının ambalajları da plastik içermeyen malzemelerden üretiliyor. Diğer ürün çeşitlerinde de benzer dönüşümlerin planlanmasına devam ediliyor.
Pil ve şarj yapıları, sürdürülebilirlik konseptinde nasıl bir öneme sahip? Varta bu başlıkta nasıl bir stratejiye ve ‘sürdürülebilirlik’ konseptine sahip?
VARTA’nın AA ve AAA ebatlarındaki şarj edilebilir pilleri de benzer şekilde önemli performans geliştirme çalışmalarına tabi tutulmuş durumda. Şarj döngü sayısındaki yükseliş, bu gelişmenin açık bir kanıtı. RECHARGE ACCU AA 2.600 mAh modeli, yüzde 33’e kadar daha yüksek şarj döngü sayısı sunarken, RECHARGE ACCU AAA 1.000 mAh’lik pillerinde bu oran, yüzde 66’ya kadar çıkıyor. Yeni malzemelere ek olarak, artık her pil ve şarj edilebilir pil ambalajında, bir pil çıkartıldıktan sonra ambalajın tekrar kapatılabilmesine olanak tanıyan akıllı açma/kapama mekanizması bulunuyor. Böylece, pillerin istenmeden ambalajdan düşmesinin önüne geçiliyor. Ömrünü tamamlayan pillerin ambalaja tekrar yerleştirilebilmesi de geri dönüşüm için kullanışlı bir seçenek sunuyor. VARTA, yeni ambalaj tasarımlarıyla müşterilerine daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmakla ve sürdürülebilirliği teşvik etmekle kalmıyor, aynı zamanda perakende noktalarının da çevresel ayak izini en aza indirmelerini sağlıyor
Türkiye pazarında pil tüketim alışkanlıklarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye’de pil pazarı büyüyen bir pazar. Kişi başı pil tüketimi henüz Avrupa’nın çok gerisinde. Örneğin, Kuzey Avrupa ülkelerine göre Türkiye’de kişi başı pil tüketimi, yaklaşık 1/3 oranında gerçekleşiyor. Türkiye, dinamik nüfus yapısı ve potansiyeli ile çok önemli bir konuma sahip. Avrupa’daki doymuş pazarlara kıyasla Türkiye’deki potasiyelin yüksek olduğunu görüyor ve buna göre planlar yapıyoruz.
Gerek 2022 yılı gerekse orta vade için küresel stratejiniz ve Türkiye pazarında hedefleriniz neler olacak?
Küresel stratejimiz; tüm dünya çapında inovasyon ve teknoloji lideri olarak yeni standartları belirlemek ve ürün segmentlerimizde pazar lideri pozisyonuna ulaşmak. Küresel stratejimize paralel olarak, Türkiye pazarında da müşterilerimize ve tüketicilerimize kesintisiz olarak en iyi değeri sunmaya devam ederek pazar lideri olmayı hedefliyoruz.