Plak şirketleri rahatsız
Spotify’ın en önemli içerik sağlayıcıları arasında yer alan Universal Music, uygulamanın “freemium” modelinden rahatsızlık duyduğunu açıkladı. Şirket, ücretsiz abonelik sistemi sebebiyle gelirlerinin azaldığını öne sürüyor.
Spotify, 8tracks, Pandora ve Deezer gibi online müzik uygulamaları son dönemde müzik severlerin bir numaralı tercihleri haline geldi. Universal Music gibi plak şirketleri, bu şirketlerle yaptıkları anlaşmalar üzerinden yüksek gelir elde etseler de, bu uygulamaların özellikle reklam gelirlerinen rahatsız olmuşa benziyorlar.
Son yıllarda müzik severlerin özellikle akıllı telefonların hayatın bir parçası haline gelmesiyle birlikte tercih ettiği müzik servisleri ve plak şirketleri arasındaki sorunlar bitmek bilmiyor. İlk etapta bu şirketlerle anlaşarak içerik sağlamaya giden plak şirketleri; CD, DVD ve plak satışlarının önemli ölçüde azalmasıyla birlikte kriz giderek farklı bir hal almaya başladı.
Spotify’dan ücretsiz kullanıcıların müzik kataloğuna erişmesinde daha fazla kısıtlama yapılmasını ve kullanıcıların ücretli aboneliklere daha yoğun bir şekilde yönlendirilmesini isteyen Universal Music, yapılacak yeni anlaşmanın şartlarının bu madde üzerine temellendirilmesini istiyor. Universal Music bu sayede kullanıcıların daha fazla müzik satın alacağını ederek, daha yüksek kalitede hizmet verilerek kullanıcıların ikna edilebileceğini öne sürüyor.
Buna karşın Spotify ve diğer müzik uygulamaları, ücretsiz müziğe ulaşılabilen YouTube gibi alternatifler varoldukça, plak şirketlerinin bu taleplerinin her iki tarafa da zarar vereceğini belirtiyorlar.
Bu konu özelinde kazanan plak şirketleri olacak gibi görünse de, uzun vadede gerek Spotify gerekse de plak şirketlerin bu konudan zararlı çıkacağını söylemek mümkün.
Spotify'ın şimdilik ne tür değişiklikler yapacağı bilinmiyor. Ancak gelecekte çevrimiçi müzik hizmetlerinin genelinde bir kısıtlama yapılması şaşırtıcı olmayacaktır.