PLANLAMADA HATAYA YER YOK!
Hiper bütünleşik altyapı, veri merkezlerini basitleştirmeyi sağlarken, hibrit buluttan en iyi şekilde faydalanmayı sağlıyor. “İdeal bir hiper bütünleşik altyapı; bilgi işlem hesaplamaları, depolama, sanallaştırma ihtiyaçlarını giderirken, sistemlerin her an kullanıma hazır olmasını sağlamalı” vurgusunu yapan Hitachi Vantara Türkiye Genel Müdürü Önder Sönmez, ekledi: “BT yatırımlarını stratejik vizyona birleştiren şirketler içerisinde farkındalığın yavaş yavaş geliştiğini görüyoruz.”
Yeni nesil hiper bütünleşik altyapı çözümleri için Hitachi Unified Compute Platform (UCP HC) ürünü ile işletmelere ölçeklenebilirlik, basitlik ve güvenilirlik sunduklarını belirten Önder Sönmez, “İş uygulamalarının, veritabanlarının, analitik yazılımlarının, sanal masaüstlerin, uzak ofis ve şubelerin ve bulut barındırma çözümlerinin tüm ihtiyaçlarını bu çözümümüzle karşılıyoruz. UCP HC ile üretim sürelerini 6 kata kadar kısaltıyoruz, donanımlardaki performans darboğazlarını gideriyoruz” açıklamasını ekledi. Önder Sönmez, bu altyapıyı kurgulamak için veri merkezi mimarisini yıkmaya gerek olmadığı kanısında. “Bu şekilde ilerleyenler tüm süreci uzatabilecekleri gibi, maliyetleri de artırmış olur” uyarısını yapan Önder Sönmez’e göre, oysa var olan veri merkezini modernleştirecek adımlar atılarak sonuç alınabilir. Sönmez, bu konuda izlenmesi gereken stratejiyi şöyle anlattı:
“Öncelikle var olan veri merkezi ve hiper bütünleşik yapı sonrasındaki veri merkezinin gereksinimleri düşünülerek, her ikisi için yatırım geri dönüşü hesabı karşılaştırmalı olarak yapılmalı. Böylece en önemli adım olan ‘planlama’ tamamlanır. Ölçeklendirme önlemleri baştan alınmalı. İşin ve dolayısıyla ihtiyaç duyulacak bilişim altyapısı ihtiyaçlarının belirlenmesi, geleceğe daha güvenle bakmak demek. Örneğin; depolama ve analiz işlemleri için ihtiyaç duyulacak depolamayı ayrı ayrı hesaplamaya dikkat etmek gerek. Bu alanda en çok planlama hataları sebebiyle istenen sonuçların alınmadığını görüyoruz. Ağ bağlantı kapasiteniz ve bir sorun çıkmadan önce servis anlaşmalarının uyumluluğunu kontrol etmiş olmak da hiper bütünleşik altyapının kurgulanmasında dikkat edilmesi gereken noktalar.”
Diğer tüm alanlarda olduğu gibi hiper bütünleşik altyapıda da yapay zeka ve makine öğrenimi yeteneklerinin kapsamı genişliyor. Hem veri merkezi yükünü optimize etmekte hem devasa veri analizlerindeki karmaşıklığını ortadan kaldırmada bu teknolojilerin faydalı olacağı beklentisini dile getiren Önder Sönmez’e göre, merkezi olmayan ya da sınır bilişim dahilindeki merkezlerin yönetimini yapmak da kolaylaşacak. Önder Sönmez, bu başlıkta beklentilerini şöyle anlattı:
“2020 yılında altyapı alanındaki yazılım ve donanım şirketlerinin işbirliklerinin arttığını göreceğiz. Sanallaştırma ve yazılım tabanlı hizmetler veri merkezi yönetiminde ağırlığını artıracak. İster kurum içinde ister bulut üzerinde çalışsın, yazılım tanımlı veri merkezi kavramı da hiper bütünleşik altyapılardan alacağımız verimi artıracak. Yazılım ve donanım tabanlı şirketler altyapı çözümlerini geliştirmek için bir araya gelecek. Zaten bunun BT’nin başka kollarında da gerçekleştiğini görüyoruz. Hiper bütünleşik altyapı konusunda da yaşanmaya başladı bile. Şirketlerin bu tip işbirliklerine sıcak baktıklarını düşünüyorum. Çünkü bu işbirlikleri endüstrinin kaçınılmaz bir gerçeği olduğu gibi, tüm taraflara da fayda sağlıyor. Çok sayıda teknolojiyi, kapsamlı altyapılar üzerinde çalıştırmak için çabalıyoruz. Yazılım ve donanım birlikteliği, bu anlamda entegrasyon, hız ve güvenlik gibi konularda kurumlara fayda sunacak.”