Plant-e projesiyle bitkilerden elektrik üretiliyor
Hollanda’da bir araştırma ekibi, bitkilerin köklerinde yer alan mikroorganizmaların özel bir yakıt hücresi içinde elektrik üretme kapasitesi olup olmadığını 2007’de araştırmaya başlamıştı.
Bu araştırma ekibinde, fizikçi, çevre biyoteknoloğu, çevre teknolojisi uzmanı, elektrik mühendisi, botanik uzmanı ve mikrobiyologlar bulunuyor.”Plant Power” isimli Avrupa Birliği projesinden 4 milyon avroluk destek alan bu ekip, bitki yakıt hücrelerini ticari ürün haline getirmek için “Plant-e” firmasını kuruyor.
Şimdi ise Hollandalı bu firma, bitkilere zarar vermeden onlardan enerji elde edebiliyor. Hatta Kasım 2014’te Amsterdam yakınlarındaki bir bölgede başlayan Planet-e projesi ile bitki enerjisi, cep telefonlarının şarjında, kablosuz internet sağlamada ve 300 LED sokak ışığı aydınlatmada kullanılıyor.
Birçok araştırmacı çevreci elektrik üretimi konusunda çalışma yaparken, Plant-e’nin bitkiden enerji üretme çalışmaları yeni bir devrim olarak görülüyor. Plant-e’nin kurucu ortağı ve CEO’su Marjolein Helder,“100 metre karelik yeşil alan senede 2800 kilowatt saatlik elektrik üretebiliyor” diyor. Hollanda’da ortalama bir evin bir yılda kullandığı elektrik yaklaşık 3500 kilowatt saat olarak belirtiliyor. Yani 1oo metrekarelik alanda üretilen enerji neredeyse bir evin ihtiyacının yüzde 70’ini karşılayabiliyor.
Peki, bu sistem nasıl işliyor?
Elektrik üretim sürecinde, bitkiler plastik kaplarda yetiştiriliyor. Güneş enerjisi ile fotosentez yapan bitkiler, güneşten aldığı enerjiyi organik maddeye dönüştürüyor ve yarısını kökleri vasıtasıyla toprağa iletiyor. Bitki büyüdükçe ihtiyacı olduğundan daha fazla organik madde üretip, toprağa iletiyor. Topraktaki bakteriler organik maddeyi parçalıyor; protonlar ve elektronlar açığa çıkıyor. İşte Planet-e sisteminde bu elektronlar, elektrotlar vasıtasıyla topraklanarak elektrik akımı elde ediliyor.
Araştırmacılar bu teknolojinin, fakir ama bitki örtüsü zengin bölgelerde elektrik sağlanması için kullanabileceğini ön görürken; bu işlemi daha uygun maliyetle yapmaları durumunda bitki enerjisinin dünyayı değiştireceği düşünülüyor.