PlusClouds, şirketler ve devlet kurumlarına tasarruf vadediyor
Firmalar, kamu kurumları yabancı menşeli yazılımlara her yıl çok ciddi bütçeler ayırıyor. Ödemeler döviz üzerinden olduğu için artan kurlarda görülen ataklar maliyetleri yükseltiyor. Bu nedenle son yıllarda yerli imkanlarla Türk mühendislerinin geliştirdiği birçok yazılıma ve teknolojik hizmete ilgi artıyor.
Yerli ve milli teknoloji geliştiren şirketlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Şef Bilişim AŞ bünyesindeki PlusClouds bunlardan biri. PlusClouds, bulut ve otomasyon gibi sunduğu birçok hizmetle bugün teknolojide dışa bağımlılığı büyük ölçüde azaltacak yetkinliğe ve teknolojik gelişmişliğe sahip.
Üstelik muadillerine göre maliyetleri yüzde 75’e varan oranda düşürüyor. Yabancı rakiplerinin sağladığı bulut hizmetinin aynısını kendi ürettikleri teknolojilerle verebildiklerine dikkat çeken PlusClouds’un CEO’su Serkan Koçak, “Plusclouds olarak geliştirdiğimiz teknolojilerin sadece yarısı Türkiye’deki şirketlerde veya devlet kurumlarında kullanılsa yıllık 1 milyar dolardan fazla tasarruf sağlanır.Buna diğer yerli firmaların geliştirdiği teknoloji hizmetlerini de eklediğimiz de bu rakam çok daha yukarı çıkabilir” diyor.
MARKA OLMA HEDEFİ
Serkan Koçak, temelleri Harun Barış Bulut tarafından 2011 yılında atılan PlusClouds’un kuruluş öyküsünü şöyle anlatıyor: “2007’de H2B ismiyle şirket kuruldu. O zaman da otomasyon ve orkestrasyon işleriyle ilgileniyorduk ancak yaptığımız iş, çok daha küçük kapasiteli sunucuların üzerinde büyük yazılımları çalıştırmaktı. O dönemde de bizim kullandığımız ve ayrıca müşterilerimize sunduğumuz çok sayıda sunucumuz vardı. Bu sunucularımızla da, yurtdışında yaşayan ve fikirlerini bizimle paylaşan arkadaşlarımız aracılığıyla, maliyetlerimiz azalsın diye sanallaştırma dünyasına dahil olup kendimize bir platform geliştirdik. Biz aslen yazılım şirketi olduğumuz için aynı işi onlarca defa yapmak bize çok garip geliyordu. Orchestrator LEO’nun hikayesi de bu ihtiyaçtan doğdu. Dolayısıyla biz artık sunucu açıp kapatmak vs. ihtiyaçları için yazdığımız küçük programcıklar bizim işimizi yapmaya başladı. Zaman içerisinde sunuculara dair önemli ancak zaman ve para kaybettirici işlemlerdeki çözümlerimiz dikkat çekmeye başladı. İşin başında bunu ticarileştirme niyetimiz yoktu. Çok talep görüp, çok hızlı satmaya başlayınca kendimizi bulut pazarında bulduk. Katettiğimiz yol bir iş haline dönüştüğünde PlusClouds markasıyla yola devam etme kararı aldık. Türkiye’ye Bulut Bilişim alanında getirdiğimiz yenilikler de genç markamızın hızlı bir şekilde tanınmasını sağladı.”
Kurulduğu yıldan bu yana hızlı bir büyüme kaydeden şirket geçen yıl yurt dışı şirketleri ile birlikte 2 milyon dolar ciroya ulaştı. Yurt içi ve yurt dışında toplam 30 kişiye istihdam sağlayan şirket bu yıl ise yüzde 300’lük büyüme hedefliyor.
ALTERNATİF ÜRÜNLER
Şirketin geliştirdiği pek çok ürün var. Veri merkezlerinin uçtan uca insansız ve lisanssız yönetilmesini sağlayan ‘Orchestrator LEO’ bu girişimlerimizden sadece bir tanesi. Devlet kurumları da dahil olmak üzere şirketlerin neredeyse tamamının bu ürünün yabancı alternatiflerine her yıl çok ciddi bütçeler ayırmak zorunda kaldıklarını vurgulayan Serkan Koçak, ‘Orchestrator LEO’ yazılımı ve bulut bilişim alanında geliştirdikleri ürünlerle sadece Türkiye’de değil dünya çapında da marka olma hedefine doğru emin adımlarla ilerlediklerini anlatıyor.
YURTDIŞI OFİSLERİ
Şirket, yurtdışında da marka olma hedefi doğrultusunda adımlar atıyor. Bu kapsamda da Hollanda’da başladığı çalışmalara, 2019 yılında İngiltere ve Avustralya’da ofis açarak devam ediyor. Önümüzdeki beş yıl içerisinde bulut bilişim sektöründe Avrupa’nın önde gelen teknoloji markaları arasında gerek şirket içi yaşam kalitesiyle gerekse hizmet kalitesi, ürün yelpazesi ve güvenilirliği sayesinde Türkiye’nin bayrak taşıyıcısı olmayı hedeflediklerini dile getiren Serkan Koçak, “İstanbul gibi büyük bir metropolden kaçmak isteyen mühendislerimiz için Antalya’da kurduğumuz AR-GE merkezinin kapasitesini 2020 yılından itibaren yüzde 300 arttırarak yurtdışı satış ihracatımızı güçlendirmeyi hedefliyoruz” diyor.
YENİ ÜRÜNLER
Teknoloji hızla ilerliyor. Teknolojideki trendler şirketleri de yeni ürünlere yönlendiriyor. Serkan Koçak, şu anda üzerinde çalıştıkları ürünler ve odaklandıkları alanlarla ilgili şunları anlatıyor:
“E-ticaret ve yapay zeka olmak üzere odaklandığımız iki alanı şu şekilde özetleyebilirim:
E-ticaret tarafında pazarlama alanındaki süreç otomasyonları ile ilgili Ar-Ge çalışmalarına başladık. Bu strateji sayesinde e-ticaret yatırımı yapan firmaların satışlarını katlayarak arttırmayı hedefliyoruz. Bu ürünün ilk müşterisi de Avustralya’daki bir e-ticaret gözlük firması oldu. ”
Orchestrator LEO ile de yapay zeka çalışmalarında veri merkezlerindeki makinaların birbirleri arasındaki iletişimini sağlayarak insan kaynaklı hataları minimum seviyeye getirmeyi hedefledik ve gerçekleştirdik. Şimdi ise IT alanındaki diğer operasyon süreçlerini de otomatize edecek ve yine lisans ücretlerini ortadan kaldıracak Ar-Ge faaliyetlerine başladık.
Son olarak yabancı hiçbir yazılım kullanmadan sadece kendi teknolojilerimiz ile sene sonunda faaliyete geçireceğimiz yeni veri merkezi üzerinden Türkiye ve bölgedeki en uygun fiyatlı bulut sağlayıcısı olmayı hedefliyoruz.