POS’ta hizmet yelpazesinde sınır yok
Esnafa, perakendeciye artı değer katma hedefiyle kurulan 2Nokta’da hedef, esnaf odağını yitirmeden tüketicinin de dahil olduğu bir platform yaratmak.
2Nokta nasıl bir hedefle kuruldu?
Bu sektördeki deneyimimizi ve ödeme sistemleri birikimini biraraya getirip, tüm paydaşların kazandığı bir sistem yaratmayı hedefliyoruz. Bunu yaparken de odağımıza esnafı ve onların ihtiyaçlarını koyduk. Perakende alanında hızlı tüketim ürünleri (FMCG) alanında önde gelen bir şirketle çalışıyoruz. Bunun için onların kampanya yönetimlerini yapmaya çalıştık. Sonuçta EsnafPOS, üzerinde birçok ürünü barındıran bir çözüm platformu yazılımı.
EsnafPOS yapısında neler var?
Stok ve sipariş yönetimi, kampanya modülü, destek çağrı hizmeti ilk akla gelenler. Esnaf bir problemi olduğu zaman ‘Beni arayın’ modülü koyduk. Ona bastığında doğrudan bizim sisteme düşüyor, onu arıyoruz. Yani esnaf kendi alarmını kendisi verebiliyor. Çağrı merkezi hizmeti de veriyoruz. POS cihazı bir esnafın kullandığı, bildiği bir cihaz. Biz de bu gerçekten yola çıktık ve odağımıza esnafı koyduk, tüm uygulamalarımızı bunun üzerine gömdük. POS cihazına bir barkod okuyucu da takarak işlerini kolaylaştırmayı hedefledik. Bunlar GPRS altyapısını kullanan masaüstü cihazlar. Bu da maliyet avantajı demek. Çünkü bir IP veya dial-up terminalde altyapı gerekir, iletişim maliyetleri yüksektir.
Perakende sektörünün ilgisine karşılık ya finans sektörünün ilgisi nasıl?
Şu anda bir banka ile çalışıyoruz. Odağa koyduğunuz esnafa ulaşmak zorundasınız. Banka da zaten üye işyeri olan esnafa kendi temsilcileri ile sürekli ulaşabilir. Biz de bu kanalları kullanarak esnafa ulaşmayı hedefledik. 2Nokta ismi de zaten buradan geliyor. Yani ‘iki noktayı birbirine yaklaştıran’ bir yapı. Düzenleyici kuruluşların mevzuatları da bu işbirliğine yönelik bir engel teşkil etmiyor.
EsnafPOS ne kadar zamanda geliştirildi?
2011 Şubat’ında kuruldu 2Nokta. Bankalara ve perakendeye bunun katkılarını anlatarak, 2012 sonunda da yapıyı hayata geçirdik.
2013 yılı nasıl geçti?
Odağımıza hep esnafı koyduk ve ihtiyaçları dinledik, üzerine eklemeler yaptık. Sonuçta esnaf, teknolojilere çok yakın olmayan, ama işlerini kolaylaştırmanın da yollarını arayan bir kitle. Örneğin ihtiyacı görerek tahsilat yönetimi yapısını geliştirdik. Yani işyeri sahibi yerinde olmadığında, cep telefonuna günlük tahsilatı yollayabilecek, günlük ne kadar işlem yapıldığını gösteren bir sistemi kurduk. Küresel bazda büyük bir firma ile çalışıyoruz ve onların da ‘push’ mesajları ile günlük kampanyalarını iletebiliyoruz esnafa. Esnaf bu mesaj sonrası POS cihazı üstünde tek tuşa basarak bu kampanya siparişini verebiliyor. Söz konusu firma mesajı oluşturup bizi bilgilendiriyor. Ama dilerseniz kişiye özel kampanyalar bile düzenleyebilirsiniz. Örneğin doğum günü olan bir esnafa kutlama mesajı gönderilebilir.
Bir esnafın bu POS cihazını edinmesi için ne yapması gerek?
Web sitemizde kolayca başvuru yapılabilen bir yapımız var. Esnafın bizim belirlediğimiz profilimize uyması yeterli. Küçük market veya bakkal olabilir, mobil hatlara TL yüklemek veya fatura ödetmek istiyorsa, bu gibi birçok sunumu birarada kullanmak istiyorsa bize başvurabilir. POS cihazı kullanmıyorsa, birlikte çalıştığımız bir banka olduğu için orayı kredi kartlı sistemlere de dahil edebiliriz. Sonuçta işin içinde operatörler de var, finans kuruluşu da, tüketici ve perakendeci de.
Esnaf bu yapıda neler kazanıyor?
Bu sistemin esnafa bir maliyeti yok. Aksine cirolarını yükseltici yeni alanlar açmayı hedefliyoruz. Ödeme sistemleri dünyasında yeniliklerin sınırı yok. Bankaya da artı bir değer sağlıyor, bankanın operasyonel sürecinde bir başlığı, yani POS operasyon sürecini üstleniyoruz. Tüm çözümü iki nokta arasında biz sağlıyoruz. Sahaya gitmek için bankalar çeşitli ücretler veriyor, ama bunu biz de sistem içinde sunuyoruz. Bu yönüyle bankayla da komple bir çözüm sunuyoruz. Perakendeciye ürünlerinin satışına yönelik kampanyalar yaptırabildiğim için onların pazar payını olumlu etkileyebiliyorum. Esnafın stoğunun bitmesine yakın onu bir mesajla haberdar edebiliyorum. Varolan ERP sistemi ile bütünleştirme ile ilgili çalışmamız da var.
Bu POS’tan kaç tane verdiniz ve hedefleriniz ne?
Türkiye ve KKTC’de 5 binin üzerinde noktada varız şu anda. Tüm esnaf yelpazesi bu POS yapısında istediği fonksiyonları da kullanabilir, sadece belli başlıkları da. 2014 yılı hedefimiz ise 10 bin noktaya ulaşmak.
Bir esnaf ödeme alırken ne yapıyor?
Bu barkod okuyucuyu arkadan ekleyebildiğiniz, masaüstü için uygun ve GPRS’li bir cihaz. Normal yazarkasadan farklı bir yapı var. İlgili işyerinde ne kadar TL satılmış olabileceğini görebiliyoruz. Kampanya yönetimleri sistemimiz üzerinden geçtiği için oradaki işlemleri de görebiliyoruz. Böylece esnafa veri dökümü sunuyoruz. Perakendeciye bu verileri göndermek zorundayım. Çünkü işlemleri benim üzerimden geçiyor. Bu yönümle onlar için bir çözüm ortağıyım. Tek noktadan yönetim imkanını onlara sunuyoruz.
Yeni çözüm ortakları olacak mı?
Küresel bazda faaliyet gösteren bir POS firmasının terminalleri üzerine yazılım ve geliştirme yapıyoruz. TL yükleme konusunda da çözüm ortaklarımız olacak. Hedefimiz kapsamı genişletmek.
Bireysel tüketicilere yönelik çalışma olacak mı?
Evet, ama şimdilik bu yapıyı başka projelerle destekliyoruz. Bunun bir örneği sadakat projelerimiz. Hizmet verdiğimiz bir oto yıkama zinciri var. Temassız ve içine para yüklenen bir kartta 3 kullanımdan sonra 4’üncü hizmet ücretsiz sunuluyor. Bu gibi sadakat projeleri ile tüketici tarafındayız.
2014 planlarınız neler?
Öncelikli hedefimiz 10 bin noktaya ulaşmak. Odağımızda hep esnaf olacak. Örneğin yeni yaptığımız bir çalışma ile POS cihazlarından oyun satışı gerçekleştirebiliyoruz. EsnafPOS noktasından gidebilir ebeveynler, internette oynanabilecek çeşitli oyunlar için nakit veya kredi kartı karşılığında bir PIN numarası alıp, işbirliği yaptığımız firmanın internet sitesindeki ödeme butonunu tıkladığında PIN girişini yaparak yüklenen miktar kadar oyun oynama imkanına sahip. Bu konuda 120’yi aşkın noktada faaliyet gösteriyoruz.