Posta hizmetleri
Ülkemizde, pullu posta gözden düşüyor. Bu süreçte, PTT’in P’sini ayırdık. “Havale kısmı”nı da banka gibi yapılandırdık. Posta dağıtımı tek başına kaldı. Adrese teslim edilmeyip yok edilen posta maddeleri haberlerini de çok izledik. Kişisel olarak, yurtdışından abone olduğum dergiler kaybolmaya başladığında, adrese dağıtımda kaybı ortadan kaldırmak için posta kutusu kiraladım, bir yararı olmadı. Günümüzde, faturalarım bile kaybolmaya başladı. Posta hizmetlerindeki yavaşlık ve güvensizlik, insanlarımızı ilk ağızda kargo ile mektup yollamaya itti. Ama kargo pahalı.
Yerine koyabileceğimiz e-posta, yalın hâli ile son derecede güvensiz ve güvenliksiz bir iletişim ortamı. Sistem bir gönderinin yerine ulaşmasını garanti etmiyor. Üstelik, ulaştırma rotası sâbit değil ve kullanıcı tarafından izlenemiyor. Dahası, gönderdiğinizi okumak isteyen bir meraklı araya karışsa, buna da bir engel yok.
Ama, e-postayı daha güvenli yapabilirsiniz. e-posta programınızı “return receipt” ister şekilde kurarsanız, bir gönderinizin alıcısına ulaşmadığını fark edebiliyorsunuz. Bu, pullu postadaki taahhütlü ve alma haberli gönderinin karşılığı. Pullu postadaki ihbar mektuplu gönderi de internette mümkün. e-posta ile, “bana bağlan, gönderini al” diye ihbar yolluyorsunuz, alıcı size (ftp server) bağlanırken kullanıcı adı ve şifre ile kimlik doğrulaması (authentication) kuruyor, gönderinin ancak alıcısı tarafından alınabilmesini sağlıyorsunuz.
Başkaları tarafından okunmayı engelleyecek şekilde güvenlikli gönderi yollamak için ise, mektubunuzu bir Word, Excel veya Powerpoint belgesi olarak yazıyorsunuz, bunu şifre ile açılabilir şekilde kaydediyorsunuz, mektubu zarfa koyar gibi e-posta eki şeklinde yolluyorsunuz. Şifreyi de alıcının cep telefonuna SMS ile gönderiyorsunuz.
Pullu postanın tarihe karışması için ortam hazır. Geçimini pullu postadan sağlayanlar, kaybolan gönderilerle dönüşümü hızlandırdıklarında “tekel işçileri” gibi sokağa dökülürlerse şaşmam. Uğurlar ola pullu posta! Hoş geldin e-posta!