Prof. Dr. Derviş Karaboğa’ya ‘Üstün Hizmet Ödülü’ verildi
Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanları Kurulu (BMBB) Toplantısı, 34. kez 9-11 Eylül tarihinde, Dicle Üniversitesi ev sahipliğinde, pandemi sebebiyle çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. BMBB ile birlikte BThaber’in ana medya sponsoru olduğu 5. Uluslararası Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Konferansı (UBMK) eş zamanlı olarak ‘Pandemi Döneminde Yüksek Öğretim’ ana temasıyla düzenlendi. Konferansta, ‘Üstün Hizmet Ödülü’, Prof. Dr. Derviş Karaboğa’ya takdim edildi. Karaboğa, ‘Artifical Bee Colony /Yapay Arı Kolonisi’ isimli algoritma çalışmasıyla yapay zekâ konusunda dünyada öncü olan devletlerin bilim insanlarına örnek olmuş, kendini bilime adamış bir akademisyen.
UBMK Konferansı’nda; davetli konuşmacılar olarak Yavuz Emir Beyribey; ‘Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Kamuda Dijital Dönüşüm’, Mevlüt Dinç; ‘Oyun Sektörü’, Yusuf Tulgar; ‘Bir Başarı Hikâyesi Divvy Drive’, Prof. Dr. Liwen Shih; ‘Accelerating HPC with Quantum Optimization’, Prof. Dr. Swarup Bhunia; ‘Innovations in IoT for a Safe, Secure, and Sustainable Future’, Dr. Shaoshan Liu; ‘Enabling Computer-vision-based Autonomous Driving with Affordable and Reliable sensors’, Cengiz Ultav; ‘Bilimle Yeniden Buluşma’ başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.
ABC algoritması olarak adlandırılan yapay zekâ optimizasyon yaklaşımı farklı problemleri çözüyor
UBMK’da ‘Üstün Hizmet Ödülü’ takdim edilen Prof. Dr. Derviş Karaboğa, bu tür ödüllerin bilim insanlarının çalışma şevkini artırdığının altını çizerek gençlere de iyi örnek olacağını vurguladı. Covid-19 olmasına rağmen kendini çok iyi hissettiğini kaydeden Karaboğa, “Çalışanların teşviği çok önemli. Bilimin ve bilim insanlarının desteklenmesi gerekiyor. İlkokuldan üniversitelere kadar pek çok yerde gençlere bilimi sevdirmeye çalıştım. Bundan sonra da çalışmaya devam edeceğim. BMBB’ye bu anlamlı ödül için çok teşekkür ederim” şeklinde konuştu. Prof. Karaboğa; lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini sırasıyla; Erciyes Üniversitesi-Elektronik Mühendisliği, İstanbul Teknik Üniversitesi-Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği ve Cardiff Üniversitesi-Sistem Mühendisliği bölümlerinde aldı ve halen Erciyes Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi olarak çalışmakta. Bilimsel çalışma alanı genel olarak yapay zekâ, optimizasyon ve uygulamalarıdır. 2005 yılında bal arılarının yiyecek arama davranışını modelleyerek ‘Yapay Arı Kolonisi’ (Artificial Bee Colony-ABC) isimli yapay zekâ yaklaşımını geliştirdi. Geliştirmiş olduğu ve kısaca ABC algoritması olarak adlandırılan yapay zekâ optimizasyon yaklaşımı mühendislikten tıpa, eczacılıktan mimarlığa kadar çok farklı alanlarda çok farklı problemlerin çözümü için kullanılmaya başlandı. Uzun yıllar Bilgisayar Mühendisliği Bölümlerinde öğretim üyesi olarak görev yapan Karaboğa başarılı bilimsel çalışmaları nedeniyle; 2016-2019 yılları arasında, ‘Clarivate Analytics-WoS’ tarafından belirlenen dünyada yaklaşık 5 bin ve Türkiye’de ise 10-15 bilim insanın girebildiği ‘Highly Cited Researchers’ listesine girme başarısı gösterdi. Prof. Dr. Derviş Karaboğa, ‘Yapay Zekâ Optimizasyon Teknikleri’ kitabının yazarıdır ve ‘Artifical Bee Colony /Yapay Arı Kolonisi’ isimli algoritma çalışmasıyla yapay zekâ konusunda dünyada öncü olan devletlerin bilim insanlarına örnek olmuştur.