Profesyonelce tasarlanmış altyapı
İnternetin gelişmesi, yüksek kapasite ve trafik gerektiren iş uygulamalarının artması, iş süreçlerinin online platforma taşınması, sosyal ağlarda paylaşılan verinin hızla büyümesi kurumların iş yapış şekillerini dijitale çevirmelerini gerektiriyor. Manuel yapılan işlerin online platformlara taşınması, kağıt ortamında depolanan şirket bilgileri ve evraklarının dijitale dönüşümü ile birlikte BT altyapılarına duyulan ihtiyaçlar da artıyor. Bunun sonucunda da işletmeler kendi iş süreçlerine odaklanabilmek için BT süreçlerini işin profesyonellerine aktarma ihtiyacı duyuyorlar.
İş yapış şekillerimizin dijitalleşme sürecinde veri merkezi operasyonları önemli rol oynuyor. İş sürekliliğini sağlamak ve aynı zamanda verilerini güvence altına almak isteyen kurumlar, felaket kurtarma, iş sürekliliği ve bilgi güvenliği konularına büyük önem veriyorlar. Bunun yanı sıra BT altyapılarını kurmak ve yönetmek kurumlar için oldukça maliyetli. “Hali hazırda asıl işi BT hizmetleri olan firmalar varken işletmeler yeni altyapılar kurmak, bu altyapıların yönetimi için eğitimli ve uzman personel istihdam etmek yerine bu hizmetleri işin profesyonellerinden kiralamayı tercih ediyorlar” diyen Teknotel ve Telehouse İstanbul Genel Müdürü Selçuk, şunları kaydetti:
“İşte burada devreye, uluslararası standartlarda hizmet veren hem fiziksel hem de veri güvenliği anlamında yüksek güvenlik önlemleri ile donatılmış profesyonel veri merkezleri devreye giriyor. Dünya devi veri merkezi işletmecisi Telehouse ve Teknotel Telekom işbirliği ile faaliyet gösteren Telehouse İstanbul veri merkezimizde sunduğumuz bulut çözümleri, sunucu barındırma, felaket kurtarma, yedekleme, güvenlik çözümleri, alan adı ve hosting servislerimiz ile her çeşit büyüklükte ve her sektörden firmaya çözüm sunuyoruz.
Veri merkezi hizmetlerinin olmazsa olmaz bir bileşeni de hızlı ve kesintisiz internet erişimi. Kurumlar için iş uygulamalarına hızlı ve her daim erişmek önemli. Telehouse İstanbul 'Carrier Neutral' yani 'Operatör Bağımsız' erişim altyapısına sahip. Veri merkezi müşterilerimiz bu sayede farklı operatörlere ait internet erişim ve noktadan noktaya bağlantı seçenekleri sayesinde esnek ve kesintisiz hizmet alma imkanı sağlıyorlar.
Veri merkezi operasyonunda kesintisiz, hızlı ve güvenli hizmet sunmayı taahhüt edersiniz; hata payı yok denecek kadar azdır. Taahhütünüzü yerine getirebilmek için, donanım ve sistemlerinizin sorunsuz çalışması ve bunun için de profesyonelce dizayn edilmiş bir altyapıya sahip olmanız gerek. Bu da hem sermaye hem de uzmanlık gerektiren bir konu. Kesintisiz enerji, iklimlendirme ve erişim altyapıları, fiziksel güvenlik, sistem ve veri güvenliği için alınmış önlemler, ileri teknolojiye sahip donanımlar ve uzman personel desteği ile 7/24 yaşayan bir merkez oluşturuyorsunuz.”
Bir veri merkezinin kesintisiz ve hızlı erişim altyapısına sahip olması işleyen bu sistemin sürekliliğinde büyük önem taşır. Yüksek kapasitelerde ve yedekli bir erişim altyapısına sahipseniz müşterilerinize kaliteli hizmet sunabilirsiniz. Çünkü özellikle kurumsal müşterilerinize hız ve kesintisizlik taahhüt ettiğiniz zaman, kota ve limit gibi kısıtlayıcı uygulamalardan da kaçınmanız gerekir. Bunun için de her anlamda kuvvetli bir erişim altyapısına sahip olmanız gerekir. Veri merkezinin operatör bağımsız bir yapıya sahip olması, erişim ağlarının genişliği, sadece yurt içinde değil yurt dışından da yönlendirilen erişim altyapısına sahip olması yüksek kalitede hizmet sunabilmek için önem taşımaktadır.
“Veri merkezlerinin sürekliliği ve güvenliği için birçok soyut ve somut önlem alınabilir ama sorunsuz işleyişten bahsedecek olursak; bu eğitimli, işinde profesyonel ve sektör tecrübesine sahip bir ekiple mümkün olabilir. İstediğiniz kadar teknolojik bir veri merkezine sahip olun. Son model cihazlarla kurduğunuz bu veri merkezinizi donatın fakat eğer donanımlı ve profesyonel bir ekibe sahip değilseniz veri merkezi operasyonunuz bir noktada aksamalara uğrayacaktır” diyen Alper Selçuk, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Operasyonel standartların içinde elektrik ve mekanik sistemler olduğu gibi yangın ve su baskınına karşı önlemler de bulunmalıdır. Veri merkezinin sensörler sayesinde gerekli alarmları otomatik olarak üretmesi ve 7/24 teknik ekipler tarafından izlenmesi bu standartların arasında olmazsa olmazlar. Üst düzey güvenlik standartları ise CCTV, elektronik geçiş sistemleri ve 7/24 fiziksel güvenlik ile sağlanmalıdır.
Felaket kurtarma ve iş sürekliliği kavramlarını operasyonunun merkezinde konumlandıran ve dünyada kabul gören veri merkezi standartlarında en üst seviyelerden biri olan Tier 3+ standardına göre tasarlanan Telehouse İstanbul veri merkezimizde güvenlik ve devamlılık için oluşturulması gereken koşulları; optimum operasyonel standartlar, elektrik, iklimlendirme ve güvenlik başlıkları altında grupluyoruz.
Sistemlerin düzenli kontrol ve bakımlarının yapılması da veri merkezinin vaat ettiği sürekliliği sağlayabilmesi açısından çok önemli. Üst düzey güvenlik standartları ise CCTV, elektronik geçiş sistemleri ve 7/24 fiziksel güvenlik ile sağlanıyor. Ayrıca alanında uzman ve sertifikalı teknik kadromuz tarafından 7/24 izlenen Erişim ve veri merkezi altyapımızda, en üst seviyede hizmet sürekliliği sağlamak üzere her türlü önlem alınmış durumda.
İleri teknoloji donanım altyapısı ve yedekli erişim altyapısı ile kesintisizliğimizi Uptime yüzde 99,9999 ile sağlarken, her yıl denetimden geçerek devamlılığını sağladığımız ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi sertifikamızla bilgi güvenliğinizi temin ediyoruz. Veri merkezinden hizmet alacak müşterilerin de bildiği gibi, yedekli altyapılar ve doğru tasarlanmış bir sistem mimarisi olmadan bilgi güvenliği ve iş sürekliliğini sağlamak mümkün değildir. Bu anlamda veri merkezinden hizmet alacaklara önerimiz bu özellikleri taşıyan bir veri merkezinden hizmet almalarıdır.
Bilgi güvenliği, kurumların ticari bilgileri ile korumak zorunda oldukları kişisel bilgilere, sadece erişmesini istediğimiz kişiler tarafından, istendiği her an ve kesintisiz olarak erişebilmesidir. Bilgi güvenliği prosedürleri, herhangi bir bilgi kaybı sebebi ile kurumların maddi, manevi, zaman ve prestij olarak zarar görmesini engellemek amacıyla uygulanır. Güvenlik uygulamalarında, bilginin gizlilik, bütünlük ve erişilebilirliğinin korunması ve bilginin herhangi bir şekilde kaybolması durumunda, en kısa zamanda bilginin tekrar kurtarılıp yerine konulması esas alınır.
Teknotel’de ISO 27001 standartları uygulanmaktadır. Bu standartlar doğrultusunda, bilginin sadece yetkili kişiler tarafından erişilebilir olması, bilginin yetkisiz değiştirmelerden korunması ve değiştirildiğinde farkına varılması, bilginin yetkili kullanıcılar tarafından gerek duyulduğu an kullanılabilir olması amaç edinilerek, bilgi varlıklarının gizlilik, bütünlük ve erişilebilirlik özelliklerinin korunması sağlanmıştır. Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi’nin temelini oluşturan Risk Yönetimi çerçevesi; potansiyel bilgi güvenliği risk olaylarının tanımlanması, risklerin kurumumuzun kurumsal risk alma kriterlerine uygun olarak yönetilmesi, kurumsal hedeflere ulaşılması ile ilgili olarak makul bir seviyede güvence sağlanmasını kapsamaktadır. Teknotel’de Risk Yönetimi şirketin yönetim kurulu, üst yönetimi ve diğer tüm çalışanları tarafından etkilenen ve stratejilerin belirlenmesinde kullanılan sistematik bir süreçtir.
ISO 27001 Bilgi güvenliği Yönetimi Sistemi, bilgi güvenliği gereksinimlerini tanımlayan tek uluslararası denetlenebilir standarttır. Her yıl denetimlerden geçerek almış olduğumuz bu uluslararası sertifika ile müşterilerimize, hizmetlerimizi en güvenli şekilde sunmaktayız.”