Proje toplantılarında altı şapka
Edward De Bono, biz insanların düşünme alışkanlıklarımız ile kendimizi kısıtladığımızı, sadece bir veya iki yaklaşımla düşünme eylemini gerçekleştirdiğimizi keşfettiğinde bir kitap yazmaya karar verir ve 1985 yılında “Six Thinking Hats” kitabını yazar. Toplantılarda ve takım çalışmalarında bizlerin çok daha üretken olabilmesi için bu kitabında anlattığı 6 şapka düşünme yaklaşımının kullanılmasının yeterli olacağını söyler.
Bu konuda bir araştırma var mı bulamadım. Ancak araştırma yapılırsa iş hayatının ciddi bir adam-günü karar çıkmayan toplantılar ile geçtiği görülebilir sanıyorum. Bu kitap verimsiz geçen toplantılar için ilaç olabilecek nitelikte.
Beyaz şapka takıldığında görüşülen konu ile ilgili net olan bilgiler ortaya konuyor. Kırmızı şapka duyguları ifade ediyor, katılımcılara hiç bir dayanağı olmadan, sezgi, fikir ve duygularını söyleme fırsatı veriyor. Sarı şapka takıldığında herkes iyimser oluyor bir anda, konunun avantajlarına, güçlü yönlerine odaklanılıyor. Siyah şapka ise kötümserliği ifade ediyor ve konunun dezavantajlarını konuşturuyor. Yeşil şapka inovasyon şapkası.. Konuyla ilgili diğer alternatifleri düşündürüyor, “Fikrim Geldi” cümlesi en çok bu sırada duyuluyor. Mavi şapka ise kontrol şapkası. Hangi şapkanın çıkarılıp hangisinin takılacağına karar veriyor.
Bu yöntem, toplantılarda herkesin aynı anda aynı şeyi düşünmesini sağladığı için fikirlerin paylaşılmasını daha da kolaylaştırıyor. Toplantılarda hep kaçındığımız çatışmaların önüne geçiyor ve karamsar insanların toplantıları baltalamasına izin vermiyor.
IT proje yöneticilerinin bu yöntemi bilmesi ve gerektiğinde uygulaması projenin başarısı için kritik olabilir. Toplantı sırasında “hadi kırmızıyı çıkaralım, sarıyı takalım!” diyemez ama tecrübesini ve ustalığını kullanarak şapkaları değiştirebilir.