Proje yetkinliği ve altyapı sahipliği önem taşıyor
Entegrasyon hizmetleri sunmak hedefiyle kurulan, yetkin bir ekiple yaklaşık 2 yıl entegrasyon ve e-Dönüşüm odaklı hizmetler sunan Mebitech, gelinen noktada ve edinilen yetkinlikle proje firması kimliği ile öne çıkıyor. Sadece geliştirme yapmadıklarını, yazılım mühendisliğini de üstlendiklerini vurgulayan Mebitech Genel Müdürü Oğuz Öztürk, bu başlıkta müşteri ve ihtiyacına özel çözümleri sunabilme gücüne sahip olduklarını belirtiyor. BT’de ‘geliştirme’ ve ‘yazılım mühendisliği’ kavramlarının birbirinden ayrı değerlendirilmesinin gerekliliğine işaret eden Oğuz Öztürk, bu paralelde Mebitech’in özellikle Java tabanlı yetkin yazılım hizmetleri sunduğuna dikkat çekiyor ve ekliyor: “Kamuda ve özel sektörde halen çok farklı çözümlerimiz kullanılıyor.”
Ürünleşme Mebitech için önemli, ama bir tarafta da Öztürk’ün belirttiği gibi, kuruluştan bugüne gelen bir ‘terzi kesim proje’ odaklılığı var. İşte bu odaklılık, Türkiye’de ürün haline gelmemiş ne kadar açık varsa, bunları kapatma hedefiyle konumlanma sonucunu beraberinde getiriyor. Bu odaklanmanın, kurumsal büyüme hızını pekiştirdiğine dikkat çeken Oğuz Öztürk, Mebitech’in bu vizyonla ulaştığı noktayı şöyle anlatıyor:
Yazılım yetkinliği, Türkiye için bir gereklilik
“Bugün 200’e yakın yetkin istihdamımızla İstanbul’da genel merkez olmak üzere Ankara, Kocaeli, Erzurum ve Bolu’da şubelerimizle faaliyet gösteriyoruz. Yazılım mühendisliği yetkinliğimizi pekiştirmek adına CMOI’dan ISO ve TSE standartlarına uzanan çok sayıda önemli belgeye sahibiz. Hatta Türkiye’de CMOI almış az sayıdaki yazılım firmalarından biriyiz. Doğru yazılımlar, doğru çözümler üretmeye çalışıyoruz. Son bir yıl içerisinde ortalama yüzde 40 büyüme sergiledik. 2018 yılı büyüme hedefimiz de bu paralelde olacak. Çünkü yazılım, Türkiye için artık olmazsa olmaz bir çözüm. Yazılım; insan gücünü verimli ölçebiliyor. Özellikle güvenlik alanındaki yazılımlar ve siber güvenlik çözümleri ülkenin kendi kendine yetmesini sağlayacak ve milli yazılımlarla desteklenecek altyapılar artık Türkiye için olmazsa olmazlar. Bunun, ülkenin geneli tarafından bilindiğinin de farkındayız. Dolayısıyla sektörde beklentilerimiz yüksek.”
Mebitech, her proje için farklı ekipler oluşturuyor ve her proje ile farklı katma değerler sağlamaya odaklanıyor. Örneğin; bilinen e-Ticaret web siteleri ile aynı yapıya sahip olduğu gibi, İstanbul Ticaret Borsası’nın işleyişi dikkate alınarak özelleştirilmiş Elektronik Pazar yapısında ‘yönetim paneli’ ile web üzerinden tüm yönetim işlemleri, ‘müşteri’ arayüzünde ise alım/satım, borsa/piyasa takip, açık artırma, mesajlaşma gibi birçok işlem gerçekleştirilebiliyor. Bu altyapının kendilerine önemli bir güç sunduğunun altını çizen Oğuz Öztürk, tanımını şöyle detaylandırıyor:
“Kendi eserimiz olan güçlü altyapımızla varız”
“Hangi müşterimiz hangi talebi ile bize gelirse gelsin, altyapı sistemi kendi eserimiz ve sürekli elimizde hazır olduğu için bu altyapıyı farklı versiyonlara çevirip farklı şekilde modelleyebiliyoruz. Yazılımı kendimi yazdığımız için arka tarafta oluşmuş çok ciddi kütüphanelerimiz var ve bu kütüphaneden her türlü uygulamayı aynı bir yapboz gibi, kolayca üst üste oturtup ihtiyaca uygun geliştirme ve modelleme yapabiliyoruz. Türkiye’de proje lideri firmalardan biriyiz. TÜBİTAK’tan aldığımız teşvikler de bize güç katıyor.”
Mebitech, Ar-Ge çalışmaları kapsamında Türkiye’ye katkı sağlama gücü olan, yazılım mühendisliği anlamında ilerde Mebitech’e ek avantajlar sunabilecek kavramlara yöneliyor. Örneğin sanal gerçeklik, dünya çapında hızla gelişen bir altyapı ama şu anda Türkiye’de kullanılan yazılımların çoğunda sanal gerçeklik destekli çok fazla aksiyon görülmüyor. “Bu konuyla alakalı çok fazla çözüm de yok” eleştirisini yapan Oğuz Öztürk, şu bilgiyi veriyor:
“Teknolojinin bu yönde ilerleyeceği ise açık bir geçek. Biz de dışarıdan teknoloji transfer etmek yerine, bu altyapıları kendimiz oluşturma fikriyle yola çıktık. Dolayısıyla önceliğimiz gerçekten ülkeye katkı sağlayabilecek ve mümkün olduğu kadar dışardan teknoloji transferi yapmamızı engelleyecek kavramlara odaklanmak.”
Sektöre de güç vereceğiz!
Mebitech Genel Müdürü Oğuz Öztürk, orta ve uzun vadeli kurumsal hedeflerini şu sözlerle paylaşıyor:
“Şu anda üzerinde çalıştığımız ortalama 8-9 farklı projemiz var. Bu paralele de 9 farklı ekibimiz, söz konusu projeler üzerinde ciddi çalışmalar yürütüyor. Önceliğimiz; her projemizi müşterimizi maksimum ölçüde memnun ederek tamamlamak. Orta vadede, yani 5 -10 yıl içerisinde Mebitech’i Türkiye’nin ilk üç yazılım firması arasına sokmak istiyoruz. Maalesef son 10 yılda ciddi zararlar gören bir bilişim sektörü var karşımızda. Bu nedenle bu yolda gerçekten emek ve para harcamış firmaların piyasadan çekilmek zorunda kaldığını görüyorsunuz. Sektörü artık tekrar canlandırırken, bu başlıkta ilk 3’ün içinde yer alan bir Mebitech hedefliyoruz. İlk kez katıldığımız Bilişim 500’de 2016 yılı sonuçlarımızla ‘dijital arşiv’ kategorisinde ilk 5’te yerimizi aldık. Bilişim 500 sıralamasında mümkün olduğu kadar daha yukarılara çıkıp, Türkiye’de yazılım geliştirme ve çözüm sunmada gerçekten yetkinliği ile öne çıkan bir firma olmak istiyoruz.”