Projeler çiçek açtı
3. Ar-Ge Proje Baharı, inovatif ve geliştirilebilir projelerin tanıtılmasına fırsat verdi.
TET-Ar-Ge Proje Baharı’nın üçüncüsü İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. 4 kategoride 122 proje yarıştı. Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu “TET Ar-Ge Proje Pazarı, ödül odaklı bir yarışmanın çok daha ötesinde bir anlam taşıyor. Bizleri en çok gururlandıran da etkinliğimizin ardından projelerin ticarileştiğini ya da ticarileşmek üzere olduğunu görmek. Proje Baharı, yeni bir fikri olan girişimcilerle sanayici ve yatırımcıyı buluşturan ortak bir paylaşım platformu yaratıyor” diye konuştu.
Ödül törenine katılan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, konuşmasında “2023 yılı ihracat hedefimiz için yürümek, koşmak bize yetmeyecek. Sıçramalıyız” dedi. İnovasyonda üniversite sanayi işbirliğinin önemi paneli Uluslararası Rekabet Araştırması Kurumu Genel Sekreteri Doç.Dr. Melih Bulu’nun moderatörlüğünde gerçekleşti. Panele T.C Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge ve Yenilik Destekleri Dairesi Başkan Vekili Hülya Öztoprak, TÜBİTAK-Teydeb Bilişim Teknolojileri Grubu Yürütme Kurulu Sekreter Vekili, Arçelik Ar-Ge Direktörlüğü İnovasyon ve Sistem Geliştirme Yöneticisi İffet İyigün Meydanlı katıldı.
Ödüller
İlk 3 Ar-Ge projesi sahibine sırasıyla 20 bin TL, 10 bin TL ve 7 bin 500 TL nakdi ödül verildi. Bilgi ve İletişim Teknolojisi Uygulamaları’nda birinciliği gömülü sistemlerde CAD/CAM projesiyle İlker Kavak kazandı. İkinci Ahmet Karaküçük – Ahmet Emir Dirik / Çektiğiniz Fotoğraflardaki Gizli İzden Haberdar Mısınız? Üçüncülüğü ise Türk İşaret Dilini Sese Çeviren Eldiven Projesiyle Elif Saygı – Harun Bavunoğlu / turSOS kazandı.
Enerji Üretim İletim ve Dağıtımına Yönelik Uygulamalar birincilik ödülünü Elektrik Dağıtım Şebekelerinin CBS Tabanlı Olarak Modellenmesi ve Projelendirilmesi ile Cihan Çopur aldı. Hüseyin Bekir Yıldız ikinci, Selahattin Çelik üçüncü oldu.
Çevre ve Enerji Verimliliği Uygulamalarında Baran M. Dağ – Kerem Erikçi Noktasal Zirai Meteoroloji Yazılımı ve Karar Destek Mekanizmaları projeleriyle birinci oldu. Kategorinin ikincisi Ayhan Prepol, üçüncüsü ise Şefik Doğan ile Güvenç Şenol oldu.
Diğer birinciler ise Ahmet Zengin, ikinci Hüseyin Boztepe üçüncü ise giyilebilir teknoloji ürünü medya gömleği ile İsa Ataseven – Ahmet Ali Atan – Sefa Taftali – Hüseyin Barın ekibi oldu.
Vestek Genel Müdürü Metin Salt, YASAD Başkan Yardımcısı Zeynep Sarılar ve İş Ortağım Melek Yatırımcı Ağı Başkanı Mehmet Buldurgan “Girişimcilikte Yeni Trendler” panelinde söz aldılar. Girişimcilerin cesur ve girişken olmaları mesajı verildi.
Kendi kendimize sunum yapıyoruz
Emre Gönültaş’ın felçli hastalara yönelik geliştirilen EEG tabanlı tekerlekli sandalye sistemi “Bir proje, verimli bir işe dönüşmezse anlamlı olmaz. Yatırımcılar da projeleri yakından incelemeliler ancak proje sergisinde görmeyi umduğumuz yatırımcılarla buluşamadık. Kendi kendimize sunum yapıyor gibiyiz. Bu etkinlikler çok önemli ancak daha verimli geçmesini umuyoruz ”dedi.
KOAH hastalarının uzaktan takibini sağlayan Bileklink uygulaması’nın geliştiricisi Mesut Tozan etkinliğin fikir alışverişi açısından verimli olduğunu ancak yatırımcıların ilgili olmadığını, genel önerilerde bulunan ziyaretçilerin dışında, yatırım için ciddi ilgi gösteren ziyaretçilerin olmadığını ifade etti. Sosyal medya ve CRM alanında geliştirdiği tarih şeridi projesinin geliştiricilerinden Ekrem Emre Gündüz “Proje baharı başarılı bir etkinlik. Büyük ve geliştirilebilir işlerimiz için kademeli yatırımlar bekliyoruz ancak yatırımcılarla tanışamadık. Proje Baharı’na zaten kaliteli ve büyütülebilir projeleri seçilerek geliyor. Dolayısıyla yatırımcıların daha ilgili olmasını bekliyorduk” dedi.