“PTT’nin uluslararası etkinliğini genişletmeyi hedefliyoruz”
PTT A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Harun Maden, dinamik BT pazarından kendilerini soyutlamanın mümkün olmadığını ifade etti.
Bilişim sektöründe tecrübeli bir isim olan Harun Maden, 18 Mart 2015’ten bu yana tecrübelerini PTT’ye aktarmakta. Maden, PTT’nin anonim şirkete dönüştürülmesinin getirdiği sorumlulukları değerlendirerek başladığı konuşmasında öncelikle şu bilgileri verdi: “Devlet tekeliyle sınırlandırılmış sektörler gelişme sağlayamadığı gibi rekabetin olmadığı pazarın büyümesi de söz konusu olamaz. Dolayısıyla yeni yasal düzenlemeler, sektör oyuncularından birisi olarak şirketimizin de çağa ayak uydurması ve sektörde etkin piyasa gücüne sahip olması için yeni projelerle sürekli yenilenmesini de beraberinde getirdi. 175 yıllık geçmişe sahibiz. Tecrübe ve birikimimizle, serbest piyasada faaliyet göstermenin gereklerini yerine getirerek ve her alanda değişim ve dönüşümleri sağlayarak rekabette daima avantajlı durumda olacağız. PTT A.Ş. olarak BTK ile 21 Temmuz 2014’te imzalanan görev sözleşmesi çerçevesinde, coğrafi alan ayrımı gözetmeksizin evrensel posta hizmet yükümlülüğü görevini yerine getiriyoruz.”
e-Tebligat trafiği arttı
e-Arşiv ve e-Apostil projelerinin hizmete başlamasını planladıklarını kaydeden Maden, 19 Ocak 2013’ten bu yana e-Tebligat hizmetini verdiklerini ifade ederek kasım 2015 tarihi itibarıyla 65.609 üyenin e-Tebligat hizmetinden alıcı olarak faydalandığını söyledi ve şu eklemeyi yaptı: “Özellikle Adalet Bakanlığı’nın 1 Temmuz 2015 itibarıyla icra müdürlüklerince gönderilen tebligatları elektronik ortama taşıyarak e-Tebligat olarak iletmeye başlamasıyla e-Tebligat trafiğinde gözlü görülür derecede artış oldu. 17 Kasım 2015 tarihi itibarıyla PTT KEP sisteminden gönderilen 83.939 adet e-Tebligat muhataplarına ulaştırıldı.” Maden, müşterilerin ‘Hızlı Tebligat Hizmeti’nden de yararlanabileceğini belirtip 2015-2019 yıllarını kapsayan dönemde; İstanbul, Ankara, Bursa ve Şanlıurfa’da lojistik üs kurulması çalışmalarına başlanıldığının da altını çizdi. Bankacılık alanındaki projeleri; PTTKart, Sosyal PTTKart, Kurumsal PTTKart, PTT Bonus Kredi Kartı, PTT Mobil Havale olarak sıralayan Maden, sosyal alandaki projeleri arasında; engellilerle olan çalışmalar, üniversite ve askeri birlik indirimlerinin de olduğunu söyledi.
epttavm.com pazar yeri modeliyle çalışan bir e-Ticaret platformu
Maden, PTT’nin teknoloji bakış açısını da anlatarak “Halkımıza kaliteli hizmetleri, ucuz ve güvenli sunma gayesiyle, posta, banka ve lojistik alanlarının tamamında teknolojinin kullanılmasına özen gösteriyoruz” ifadesini kullandı ve konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kayıtlı posta maddeleri otomasyonu, kişisel pul, e-Telgraf, interaktif posta çeki hizmeti, PTTMatik, özel motorize ekipler, özel ring seferleri, yeni posta hatları ihdası, PTTKargo’nun cep telefonlarıyla takibi, PTT KargoMatik gibi hizmetlerimiz mevcut. Diğer yandan internet ve mobil haberleşme kullanıcıları ve sektör pazarının büyüklüğü her geçen gün artıyor. Bu artışa paralel olarak BT sektörünün yıllık cirosu da artış göstermekte. Çok büyük mali hacmin konuşulduğu, kârlılık ve verimlilik açısından bu kadar büyük ve dinamik bir pazardan kendimizi soyutlamamız mümkün değil. e-Yazışma, e-Tebligat, Kayıtlı Elektronik Posta ( KEP), ‘Hybrit Mail’ projeleri, hizmetlerimizin teknolojik alana entegrasyonunun sağlanması yönünde atılmış adımlarımızdan. e-Yazışma sistemi kapsamında halihazırda 43 kamu kurum ve kuruluşuna PTT KEP sistemiyle e-Yazışma yapabilmesi için entegrasyon sağlandı. Bildiğiniz gibi e-Ticaret alanında da faaliyet gösteriyoruz. 17 Mayıs 2012’den bu yana sanal alışveriş sitemiz epttavm.com hizmetini sürdürüyor. Burada farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirketlere ait ürünleri satıyoruz. Bu siteyi, pazar yeri modeliyle çalışan bir e-Ticaret platformu olarak tanımlayabiliriz. 722 firma tarafından 1,5 milyondan fazla ürün satılmakta. Siteyi uluslararası hizmete açmayı da planlıyoruz. Kosova ile anlaşma imzaladık, gerekli çalışmalara başladık.”
Ülkemizi bir aktarma merkezi haline getirmek istiyoruz
PTT’nin hedeflerini de aktaran Maden, şunları kaydetti: “Vizyonumuz; ‘hizmet alanlarımızda yetkin personel ile etkin hizmet sunan seçkin şirket’ olmak. Bu doğrultuda 2023 hedeflerimiz; adrese dayalı kayıt sistemi veri tabanının sektör tarafından etkin kullanılmasının sağlanması, gönderi tesliminde evrensel standartların üstüne çıkılması, tüm gönderilerin kayıt altına alınarak takibinin sağlanması, posta hizmetlerinin sunumunda çevreye duyarlı politikaların izlenmesidir. Diğer yandan posta sektöründe istihdamın arttırılması, sektörde kullanılan teknolojilerin yurt içinde üretimi ve ihracının sağlanması, uluslararası platformlarda etkin temsil ve tanıtımın sağlanması, ülkemizin uluslararası gönderi alıp vermede bir aktarma merkezi haline getirilmesini sağlamak istiyoruz.” PTT’nin 2015-2019 dönemi stratejik planı kapsamında da; öncelikli olarak finansal hizmetler alanında Türkiye’nin en önemli ödeme ve tahsilat merkezi olmaya devam etme hedefini sürdürdüğünü vurgulayan Maden, sözlerini şöyle tamamladı: “Amacımız; Türkiye’nin en geniş elektronik hizmetler ürün portföyüne sahip işletmesi olmak. Faaliyette bulunduğumuz elektronik hizmetler pazarında, pazar payımızı sürekli artırmayı ve PTT’nin uluslararası etkinliğini genişletmeyi hedefliyoruz.” Maden, 19 Eylül – 7 Ekim 2016 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek ‘26. Dünya Posta Kongresi’nin idari, lojistik ve mali düzenlemelerine ilişkin ev sahibi ülke anlaşmasının, İsviçre’nin başkenti Bern’de bulunan UPU’nun genel merkezinde imzalandığını da hatırlattı.