Pulcra Kimya Global BT Altyapı Servisleri Müdürü Hasan Öner: “ALIŞILMIŞIN DIŞINDA GÜVENLİK ÇÖZÜMLERİ GEREKECEK”
“Günümüzde genel olarak birçok kurumun süreçlerinde zaten otomasyon var. ERP sistemleri artık öyle bir noktada kullanılıyor ki, biz onu operasyonun içindeki otomasyon sistemlerinden ayırabilecek durumda değiliz. Birbirini tamamlayan sistemlerden bütününden bahsediyoruz. Burada önemli olan o gerçek veriyi elde edebilmek, yorumlayabilmek, analiz edebilmek ve gerekli yerlerde kullanabilmek. Bunu süreçlerin içerisine nasıl yaygınlaştırdığınız oldukça önemli. Bu sayede gerçekten doğru ve hızlı karar alabilme imkanına kavuşuyoruz. Tahminleme kasımızı da güçlendirmesiyle daha gerçekçi sonuçlar elde edebiliyoruz. Gelecek dönemlerde yapay zeka destekli bütünleşik sistemlerin tüm aşamaları yönettiği organizasyonlar hayatımızın doğalı haline gelmiş olacak.
Burada elbette riskler de var. OT tarafının daha çok operasyon tarafından yönetilip, IT politikalarından bağımsız hareket etmeye devam etmek istemeleri ve IT ekiplerinin OT operasyonlarının dışında bırakılması. Bu durum hatalı kapasite planlaması ve verimli kullanım şartlarının oluşturulamaması dışında bilgi güvenliği soruna yol açabilecek büyük bir hata. İyi bilinmeyen bir sistem için veri güvenliğini sağlayabilmek kolay değil. Bilmediğiniz şeyi yönetemezsiniz. Ama güvenlik genellikle kapıyı tutan IT tarafının sorumluluğunda ve bu operasyonun dışında olmaları gözü bağlı uçuş yapmak gibi. Otomasyon sistemleri için güvenliği, IT/OT ayrımını yönetebilecek çeşitli uygulamalar, kurgular var, ama orada halen net olmayan alanlar da bulunuyor. Bununla ilgili çeşitli tedarikçiler meslektaşlarıma uğramış, çözümlerini anlatmıştır.
Yine genelde uygulanan; OT sistemlerinin tamamen karantina altına alınması, dış dünyaya kapatılması. Eğer biz riskleri bir şekilde azaltamıyorsak, OT’yi tamamen dış dünyaya kapatalım düşüncesi hakim olabiliyor. Çoğu şirkette yapılan şey bu. Şu an için belki bir imkan da sağlıyor, bir şekilde işleri yürütmek için bir arka kapı ama ileride her şeyin internet üzerindeki kaynaklardan çalışacağını düşündüğümüzde bu bir yere kadar yönetilebilir. Bulut tabanlı sistemleri düşünürsek, bir yerden sonra mutlaka bu sistemler internet erişimi gerektirecek. Gelişmiş güvenlik çözümlerine, farklı mimarilere ihtiyaç duyulacak.
Bir diğer konu ise istihdam. Otomasyon sistemleri istihdamı azaltır endişesi vardı. Aslında burada bir değişim var. Personel ihtiyacı azalmak yerine daha çok artık yazılım ve otomasyon süreçlerini yöneten kelifiye ekiplere, kısaca gerekli eğitimleri almış yazılımcılara, otomasyon uzmanlarına, teknisyenlere doğru kayıyor gibi. Gelecek dönemlerde benzer alanlarda yeni istihdam alanlarının artması söz konusu.”