Rack Kabinet alanında yeni oyuncu: Lande
Ülkemizde bilişim sektörünün adım adım büyümesi, donanım, yazılım ve diğer ekipmanlar konusunda büyük bir talep doğmasına neden oluyor. Bu anlamda Ar-Ge yatırımlarına devam eden Türk şirketleri de sektörle birlikte adım adım meyvelerini vererek zaman içinde bölge ve dünya çapında ihtiyaçlara çözüm üreten tecrübeli oyuncular haline geldi. Ülkemizde BT sektörünün önemli ihtiyaçlarından bir tanesi ise rack kabinet üretimi. Bu konuda 2012 sonu itibariyle sektöre tamamen Türk sermayesiyle kurulan yeni bir oyuncu dahil oldu.
Lande Rack Kabinet Genel Müdürü Reyhan Ekşi’nin de belirttiği gibi gerçek 19 inç rack kabinet üretimi parolasıyla yola çıkıyor. BT sektörüne yönelik 19 inç rack kabinetleri, telekom saha kabinetleri (iç mekan/dış mekan), sunucu ve bilgi merkezi kabinetleri ve bunların aksesuvarlarının üretimi konusunda faaliyet gösteren şirket, Fransız Legrand’ın sektörün başka bir oyuncusu Estap’ı satın almasından sonra şirketten ayrılan tecrübeli bir ekip tarafından kurulmuş. Lande’yi daha yakından tanımak amacıyla Genel Müdür Reyhan Ekşi ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
Lazca’da ışığın yansıması anlamına gelen ve aynı zamanda BT sektöründeki Local Area Network Data Equipment İngilizce terimlerinin baş harflerinden esinlenerek isimlendirilen Lande’nin kuruluş hikayesi hakkında konuştuğumuz Reyhan Ekşi şu detayları paylaştı: “Lande rack kabinet 2012 yılının son dönemlerinde Estap şirketinin eski yönetim grubu tarafından kuruldu. 2012’nin beşinci ayından itibaren de tüzel kişiliği oluşturuldu. Yani şöyle bir şey söyleyebiliriz. Eskiden çalışandılar şimdi patron oldular.”
Şirket sektörde yaklaşık 20 yıldır iş yapan bir ekip tarafından kurulduğundan dolayı organizasyon konusunda iyi bir planlama gerçekleştirdiklerini kaydeden Ekşi konuyla ilgili şöyle konuştu:
“Fabrikamızın içiyle, tasarımıyla, üretim şeklimizle, personele yaklaşımımızla, personelimizin duruşuyla ve idari kadromuzun yönlendirilişiyle dünya çapında bir şirket yaratmak istiyoruz. Esasında çoğu şirket kurulduğu andan itibaren 10 kişilik kalite kontrol ekibiyle, üç planlamacıyla, üç tane metod mühendisiyle çalışmaz. Bunlar genellikle bir sonraki adımın işleridir. Ama biz ilk günden itibaren bu kadroyu bünyemize kattık ve çalışanlarımızı hızlı bir şekilde başlattık. Sistem bütünleştirmesini, MRP RP uygulamalarını başlattık. “Day One” dediğimiz yani makinelerin ilk ürün bastığı günde, bütün bölüm şemaları, üretim kontrol süreçleri, fabrika düzeni ve masraf iş merkezleri oluşturulmuştu. Gelen bir faturanın hangi masraf merkezine dağıtım yapılacağı dahi belirlenmişti. Ekip bu işi bildiği için bu süreçleri daha kolay tamamladık. Temel politikamız kaliteli ürün ve gerçek 19 inç rack kabinet üretmek diyoruz. “
10 milyon TL’lik yatırım
Organizasyon yapısının yanında Lande’nin en önemli yatırımlarından bir tanesinin Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’ndeki üretim fabrikası olduğunu belirten Reyhan Ekşi, fabrikayla ilgili çeşitli bilgiler verdi. “Yaklaşık 10 milyon TL’lik bir yatırım ile 2012’de bu fabrikayı kiraladık. Birkaç aylık bekleme sürecinden sonra İtalya’dan CNC kontrollü bükme makinelerimiz geldi. Biz ilk başta boyalı sac kullanarak üretime başlayacağız dedik. Sektöre yeni bir bilgi birikimi getirecektik. Fakat Türkiye’de aradığımızı bulamadık. Bizi İtalya’ya yönlendirdiler. Ama daha sonradan da ithalatla bu işi çözemeyeceğimize karar verdik. Yeniden boyasız sac ile imalat yapmak üzere harekete geçtik. Ek olarak bir boyahane kurma kararı aldık. Şu anda çok büyük kapasiteli bir boyahane kuruldu. 5 Ocak itibariyle de boyahanenin testleri yapılıyor. Her şey tamamlanınca dakikada üç metre kareye boya atabilen bir tesise sahip olacağız. Bu demektir ki kendi imalatımızın yanında Eskişehir ve çevre illerdeki bütün yan sanayilere de hizmet verebiliriz. Fabrikada şu an 10 bin metrekareyi kullanıyoruz. Boyahanenin tamamlanmasıyla beraber birkaç ay içerisinde yaklaşık 20 bin metrekarelik bir alanda hizmet vereceğiz.”
Fabrikada üretilen ürünler hakkında bilgi veren Ekşi, “Üretimde kaynak operasyonunu devreden çıkarttık. Kaynak operasyonunu çıkarttığımızda kabini monte ederken, sıcaklıktan dolayı herhangi bir yerinde açılma olmuyor. Bu yüzden de gerçek 19 inç rack kabinet ürettiğimizi söylüyoruz“ şeklinde konuştu.
Günde bin adet kabinet üretilecek
Hedefleri hakkında bilgi veren Reyhan Ekşi, fabrikanın günde bin adet kabinet üretebileceğini ve bu kapasite doğrultusunda Türkiye pazarının yanında bölge ve dünya pazarına da açılma hedeflerinin olduğunu kaydetti.
“Türkiye’de kabinetle ilgili pazar yaklaşık olarak 30 trilyonluk bir pazar var. Türkiye pastasının yüzde 40’ını almak için bu girişimi gerçekleştirdik. Satışımızın yüzde 60’ı ise yurtdışı pazarına yönelik olacak. Hatta şöyle bir örnek verebiliriz. Lande’nin daha fabrikada makinelerin testi sürerken İsveç ve Danimarka’ya mal gönderdik. Bugün Lande olarak biz Türk Telekom tarafından kayıtlı bir şirketiz. Bu önemli bir ayrıntıdır. Türk Telekom’un bütün projelerine fiyat verebilecek kapasiteye sahibiz. 2013’e yaklaşık 30 trilyonluk bir bütçeyle girdik. 2012 yılında son bir ayda fatura kesmemize rağmen, sektöre de verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ederiz.”