Red Hat ve Microsoft işbirliği sayesinde Azure işlevleri artık OpenShift’te
KEDA projesi ile Red Hat, Azure işlevlerini geliştirici ön gösterimi olarak Red Hat OpenShift Konteyner Platformu’nda kullanıcılara ulaştıracak. Böylece hem Azure hizmetlerindeki hem de Knative’deki ek kaynakları ve görevleri kullanabilen hibrit bir FaaS çözümü sunarken, Red Hat OpenShift Konteyner Platformu üzerinden çalışan uygulamaların göreve bağlı geliştirmelerinin de çok daha hızlı gerçekleşmesini sağlayacak.
Microsoft, geliştirici konferansı olan Microsoft Build’de tüm konteyner iş yükleriyle uyumlu olan ve göreve göre ölçeklenen kapasite sunmayı amaçlayan yeni açık kaynak projesi KEDA’yı duyurmuştu. KEDA (Kubernetes-based event-driven autoscaling) Kubernetes temelli göreve bağlı otomatik ölçekleme anlamına geliyor. Red Hat, hem bu projeyi gerçekleştirerek hem de kurumsal Kubernetes ve Red Hat OpenShift Konteyner Platformu’ndaki konteynerleri kullanan müşterilerine fayda sağlayarak KEDA’ya katkıda bulunuyor. KEDA’yı kullanarak Azure İşlevleri’ni Red Hat OpenShift Konteyner Platformu’nun geliştirici ön gösteriminde birleştiren Red Hat, yönetilen bir hizmet olan Azure’da çalıştığı gibi OpenShift’te de çalışacak şekilde tasarladı. Böylece hem hibrit bulutta hem de bina içinde çalışabiliyor.
Hibrit ve çoklu bulut stratejileri artık bir standart halini aldı. Red Hat’in Microsoft ile gerçekleştirdiği bu iş birliği, Red Hat’in son birkaç yılda yaptığı gibi, hibrit bulutta müşterilere çok daha fazla seçenek sunacak.
OpenShift’te Azure İşlevleri’nin yer almasıyla geliştiriciler, Java ve C# gibi birçok programlama dilini kullanarak, kullanıcı ara yüzü ile veri tabanı arasındaki veri alışverişini sağlayan algoritma olan işletme mantığı yazmaya odaklanabilecek. Bu sayede geliştiriciler Azure İşlevleri’nin Visual Studio Code ve func CLI için eklentilerine yönelik deneyim sahibi olacak.
Azure hizmetlerinin kullanıcıları ve diğer bulut sağlayıcıları, hizmetleri aracılığıyla görevleri göndererek ve o görevleri Azure İşlevleri sayesinde portatif bir şekilde işleyerek sistemin kilitlenme ihtimalini azaltacak. Kubernetes’teki hizmetlerin daha verimli, otomatik ve ölçeklenebilir bir şekilde çalışmasını sağlamak için tasarlanan bir açık kaynak aracı olan Operator Framework ile geliştirilen çözümün bu yıl içerisinde OperatorHub.io’da da kullanıma açılması planlanıyor.
Microsoft Build 2018’de konuşan Microsoft Yönetim Kurulu Başkanı Satya Nadella, “Git gide daha da ileri bir düzeye ulaşan uygulamaların buluttan sınıra yaygın bir bilişim yapısına sahip olması gerekiyor. Dağıtık, göreve bağlı, sunucusuz ve yeni bir uygulama modeli gerekiyor” dedi.
Siloları ortadan kaldırmayı ve ortak bir veri modeli belirlemeyi hedefleyen Açık Veri İnisiyatifi’ne (Open Data Initiative) benzer bir şekilde açık gelecek yolunda ilerleyen Red Hat’in Microsoft ile gerçekleştirdiği iş birliği, aynısını bilişim yapısına da uygulamayı planlıyor. Bu sayede müşteriler ve iş yükleri açığa çıkacak ve uygulamaları her yerde geliştirebilmek ve hizmete alabilmek isteyen geliştiricilere daha fazla seçenek sunulabilecek.