“RedHack”miş …
Hacking veya hacker deyimleri herhalde tüm dünyada en çok yanlış kullanılan veya yanlış anlaşılan terimlerden biri. Hacking kelimesinin orijinal anlamı ve kullanılış tarihçesi üzerinde durup sizi sıkmayacağım. Biliyorsunuz; kod (yazılım) okumaya, anlamaya ve yazmaya dönük her türlü yaratıcı çalışmaya verilen bu isim artık bu anlamında pek kullanılmıyor. Hacking terimin bugünkü anlamı başkalarının bilgisayar sistemine (web sitesi, veri tabanı, vesaire) izinsiz bir şekilde girmek demek. Bu işlem çok karmaşık ve sofistike olabileceği için dikkate değer olabilir. Ancak sağdan soldan elde edilen yazılım araçları ile genellikle IIS üzerinde ve bariz açıklarıyla tutulan ve tutanların işin bu yönünü pek dikkate almadıkları web sitelerine girmeye de hacking deniyor. Özellikle bu ikinci durumda hacking terimin kullanılması çok can sıkıcı. Olayın kendisi basit vandalizmden ibaret. Örnek vereyim: Arabamı evin önüne park ediyorum; şu veya bu nedenle arka pencere çok az açık. Adamın birisi gelip bir elbise askısı ile pencerenin tamamını ve sonra kapıyı açıyor ve arabaya çöp atıyor. Sonra da gidip başka bir yerde “hacking” yaptığı için övünüyor! İnsaf artık.
Uzun bir süredir, kendine RedHack diyen bir grubun genellikle basitçe düzenlenmiş ve kamuyu bilgilendirme amacıyla kullanılan siteleri bu şekilde “hacklediğini” ve sonra övündüğünü okuyorum. Grubun Twitter sitesini şu kadar yüz bin kişi izliyormuş. Tabii, aslında böyle bir grup filan da olmayabilir. Kendisini hem Marksist-Leninist ve hem de Windows-Server-Hacker olarak tanımladığına göre, başka birilerinin ve bambaşka amaçlarla yaptığı işlerin kılıfı da olabilir. Burasını bilemem. Ancak şunu görüyorum: Eğer böyle bir grup varsa, yaptıkları işler hırsızlık, vandallık ve aptallıktan ibaret. Onlara hayranlık duyulmasını ise esefle karşılıyorum. Kamu hizmeti amacıyla yapılan web sitelerini veya ABC partisinin Yozgat Sorgun web sitesini hacklemekle, herkesin kullanımına açık bir parka zevk için çöp atmak, sıraları kırmak, insanları huzursuz etmek arasında hiç bir fark yok.
Gerçek hacking bilgisayar bilimine katkıda bulunmaktır. RedHack vandalizm yaparken, İTÜ, Boğaziçi, Bilkent, ve ODTÜ bilgisayar bölümleri mezunları ABD’nin ve Avrupa’nın en iyi üniversitelerinde doktora yapıyorlar ve gerçekten hacker oluyorlar. Onlara özenelim.