Reel sektör dijitalde ‘doğru’ adımların peşinde!
Bilişim Zirvesi’nin düzenlediği Dijital Dönüşüm Dinamiklerinin Teknoloji Platformu 2020, Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Yönetim Merkezi Konferans Salonu’nda reel sektörü bilişim sektörü ile bir araya getirdi. 10 Mart 2020 tarihinde düzenlenen ve iş dünyasının yoğun ilgisi ile takip edilen Teknoloji Platformu, ‘dijital dönüşüm’ tanımını yeniden ele alırken, yapay zeka, artırılmış gerçeklik gibi yeniliklerle nasıl bir katma değere ulaştığını da ortaya koydu. Her sektörde her ölçekte şirketin dijital dönüşüm adına adım atması gerektiği herkesin hemfikir olduğu konu oldu, ama asıl önemlisi her şirketin kendine uygun bir rota paralelinde öncelikler belirlemesi gerektiğiydi.
Dijital Dönüşüm Dinamiklerinin Teknoloji Platformu 2020’nde “Kara Kutuyu Nasıl Çözeriz?” başlıklı sunumuyla Ernst & Young Tedarik Zinciri ve Operasyonlar Danışmanlığı Lideri Arda Karaçelebi söz aldı. Kendi kariyer geçmişinden paylaştığı örneklerle verinin artan önemine dikkat çeken Arda Karaçelebi’ye göre, üretimde olup biteni beyaz yakalının takip etmesi zor. EY olarak akıllı fabrika metodolojileri hakkında bilgi veren Arda Karaçelebi’ye göre, dijitalle beraber farklı adımları da atmak gerek. “P&G ile geliştirdiğimiz Integrated Work System (IWS) tüm yetkinliğini ve beyin gücünü birden kullanmayı hedefler ve bu sayede hep artı değer yaratır. IWS kurumsal kültür dönüşümünü temsil ediyor. Bu kültürü sisteme oturtmak ölçülebilir faydalar sağlıyor” diyen Karaçelebi, şöyle devam etti: “Teknolojiyi kullanarak rekabet avantajı elde etmeyi hedefliyoruz.
Dijital tek başına sorunları çözemez. Bunun yerine, AR gözlük, sensörler, yapay zeka, blockchain, arıza tahminleme gibi yetkinliklerle değer kazanır. Dijital çağda üretim dönüşümü var ve kara kutu içindeki bilgiye ulaşabiliyoruz. IWS gibi metodolojilerle bu verilerin herkesçe sahiplenilip üretim süreçlerine dahil edilmesi söz konusu. EY akıllı fabrika, standart çalışma yöntemleriyle desteklenen ileri teknoloji. IWS ile sorunları ve fırsatları önceliklendirmek mümkün. IWS çalışanlar için fayda sağlıyor ve problem sayısı azalıyor. Bu konuda yapılan yatırımın geri dönüşü de hızlı. Kağıt üzerinde iş yükünün raporlanabilir, bir kerede kayıt altına alınabilir dijital sisteme taşıyoruz.”
Logosoft SAP Business One Satış Müdürü Mert Onay, “Şirketiniz Ne Kadar Akıllı?” başlıklı sunumuyla SAP Business One ile akıllı işletme kriterlerine odaklandı. KOBİ’ler dahil her ölçekte şirkete dijital dönüşüm imkanı sunan SAP Business One’ın dijital dönüşümdeki önemine odaklanan Mert Onay, “Akıllı işletmelerin ana bileşenleri analitik ve bulut teknolojileri. SAP analitikler ile SAP Business One HANA veri analizi ve görselleştirme, iş zekası ve raporlama desteği sunuyor” bilgisini verdi.
Veriyi toplamak, işlemek ve kullanmak çok önemli ve Onay’ın belirttiği gibi, bulut teknolojileri kritik önemde. “Şirketi akıllandır, veriyi kullan ve bunları yapmak artık büyük maliyet de gerektirmiyor” saptamasını paylaşan Mert Onay, büyük veride SAP HANA yapısının dağınık verinin analizi desteğini sağladığını, bu gibi entegrasyonların, katma değer sağladığını ifade etti.
“Platformlar arası veri paylaşımı esas”
Flormar BT Direktörü Şevket Çelikkanat, “İnsanüstü Teknolojiler” sunumuyla bilişimde yeniliklerin kozmetik sektörüne etkilerini paylaştı. “Teknolojiyi kullanılabilir şekilde iş kalitesine yansıtmamız lazım. Büyük veri ile veriyi kullanmak ve bundan değer üretmeye odaklanıyoruz. Görsel işleme teknolojileri ile entegrasyon da var” adımlarını paylaşan Şevket Çelikkanat, şöyle devam etti: “Uygulamalarla kozmetik sektöründe kişiye özel krem üretiyor, elde edilen verilerle daha iyi krem geliştirmek de mümkün oluyor. Platformlar arası veri paylaşımı esas.
Yeni yaklaşım ‘uberizasyon’, yani her alandaki mevcut atıl kapasiteyi güncel teknolojilerle ekonomiye kazandırma ve verimlilik üretimi yaklaşımı. Misal, tüm GOSB çalışanlarının gidiş gelişlerini mevcut araç filosu ve trafik yoğunluğuna göre optimize eden platform ve şirkete, çalışana toplumsal fayda sağlıyor. Standartlar konusunda ise eksiğimiz var. Oysa bilginin nerede ve hangi standartlarda olduğunu bilmemiz lazım. Bilgi standardizasyonu kurumsal devamlılık için önemli ve gerekli. Maksimum fayda için çok teknoloji var, ama bilgi standartlarını sektörümüze taşımamız asıl önemli konu.”
IoT konusunda kurumsal vizyon gerek
“IoT ve Analitik ile Geleceğin Kurumlarının Şekillendirilmesi” başlıklı sunumuyla Software AG Türkiye & Katar Bölgesi Satış Öncesi Müdürü Deniz Pazarcıoğlu, veri dünyasını zeka dünyasına dönüştürürken, entegrasyon çözümleri ile otomasyon sağladıklarını, iş, BT dönüşüm ve entegrasyon yapan analitik ile ‘veriden anlam ürettiklerini’ belirterek sözlerine başladı. Veriyi yorumlamak için sistem ihtiyacı var ve bu da Pazarcıoğlu’nun belirttiği gibi, entegrasyon gerekliliğini artırıyor ve yeni nesil entegrasyon çözümleri hayatımıza giriyor.
“Kurumsal hafızaya analitik yetkinlikleri katılmalı, veri bilimci de kurumda bulunmalı, kurumsal hafıza oluşturulmalı” vurgusunu yapan Pazarcıoğlu, beklentilerini şöyle anlattı: “Self service analitik uygulamaları bu noktada öne çıkıyor ve analitik yetkinlikler kurumsal yapıda özgür ve yaygın hale geliyor. IoT’de 2025’te 50 milyar cihaz ve 11,1 trilyon dolar ekonomik fayda olacak. IoT konusunda kurumsal vizyon geliştirmek gerek ve ileri analitik yetkinliklerle katma değer geliştirmek vizyonumuz. Biz de bağlantı yoluyla ödül kazanmış IoT platformu ve analitik yetkinlikler ile entegrasyon yetkinlikleri sunuyoruz.”
Atos UCC Satış Müdürü Müge Aydın İncecik, “Dijitalleşen Dünyanın Neresindesiniz?” başlıklı sunumuyla, “Yeni teknolojiler her dönem vardı, ama şimdi temel fark hızı, kapsamı ve yarattığı etki” vurgusunu yaptı. Dünya vatandaşı robot Sophia, kurye robot, chatbot agent’lar hayatımızda yerini güçlendiriyor.
Dijital dönüşüm farkı, hızı, kapsamı ve yaratığı etki bu yönüyle önemli. “Peki biz neredeyiz?” sorusunu yöneten İncecik, şunları söyledi: “Hızlı bir dönüşüm var. Strateji ve öncelikleri belirleme yöntemleri çeşitlilik kazanıyor. Bundan sonra ise tavsiyemiz net: Odaklanın, yalınlaşın ve entegrasyona önem verin, harekete geçin.”
İleri analitik için farklı araçları kullanmak gerek
Konzek Teknoloji Retmes Marka Müdürü Uğur Canbaz, “Üretimde Yapay Zeka Uygulamaları” başlıklı sunum gerçekleştirdi.
“Öncelikle veri topluyoruz. Yapay zeka da üretimde yerini alıyor ve bu konuda paket bir çözüm yok. İhtiyaca uygun bir mimari geliştirebilmek gerekiyor” hatırlatmasını yapan Uğur Canbaz’a göre, veri bu noktada kritik öneme sahip.
T4 Analytics Kurucusu Dr. Ali Tuncel, “Dijital Dönüşümde İleri Analitik Etkisi” başlıklı sunumu ile Teknoloji Platformu buluşmasında günün ilk yarısının son konuşmasını yaptı.
“Analitik kafa karıştırıyor ve dijital dönüşümde veri analitiği önemli” yorumunu yapan Dr. Ali Tuncel’e göre, ileri analitik için farklı araçları kullanmak gerekiyor ve bu da yetkin İK ihtiyacı demek. “Bu konularda başarılı adım atanlar fark yaratıyor” yorumunu yapan Dr. Ali Tuncel’e göre, çalışan analitiği yeni bir kavram ve ileri analitik çözümlerin adaptasyonunda önemli.
Günün ikinci yarısı, GOSB Teknoloji Müdürü Engin Işık’ın, “Sanayiciler ile Gelecek Arasındaki Dijital Köprü” başlıklı sunumuyla başladı. GOSB ile yollarının nasıl kesiştiğini ve gelinen süreçte katma değer sunumlarını paylaşan Engin Işık, şunları söyledi: “2005 Kasım’ında Türk Telekom özelleştirildi, 236 OSB’nin harcadığı para tek gecede çöp oldu. GOSB olarak yatırım yaptık, sonra Türk Telekom’un kapısını çaldık ama yanıt alamadık.
Kapımıza kadar gelen interneti biz dağıtalım dedik, kendi şebekemizi kurma kararı aldık. 2007 Ekim itibariyle fabrikalarımıza hizmet vermeye ve hızlı büyümeye başladık. 162 fabrikamıza kısa sürede ulaştık ve kaynaklar GOSB’de kaldı. Butik biçimde geliştirilebilir altyapı ve düşük maliyet ortaya çıktı. Telekom şebekesini yöneten Türkiye’deki tek OSB’yiz. Sanayicinin ihtiyacına uygun katma değer bizim önceliğimiz. 2019 Ekim’inde veri merkezini katılımcılara açtık. 62 firmanın Kule’ye göçünü planladık. Ocak 2020 itibariyle siber güvenlik ve diğer yönetilebilir hizmetleri sunmaya başladık.”
Dijital fabrika şart
Referance Arge Dijital Dönüşüm Stratejisti Berfin Seydan, “Dijital Dönüşüm Stratejileri” sunumuyla, danışmanlık yetkinliklerini ve sağladığı faydaları anlattı. “Yetkin insanlarla danışman ekip kurduk ve OSB deneyimimizi paylaştık” diyen Berfin Seydan, şöyle devam etti: “Önceliğimiz verimlilik ve tüm başlıkları takip etmek, iç ve dış müşteriyi memnun edebilmek.
Önce ihtiyaçlarınızı iyi bilmeniz gerek. İş süreçleri ve verimliliğe bakmak, kendi kendimizi yönetebilmemiz önemli. En küçük birimdeki çalışan da dijitali benimsemeli. Yalın dönüşümü dijital dönüşüm izliyor. İş süreçleri, kapasite, kalite, kurumsallık ve verimliliği sırasıyla takip edebiliyoruz.”
CLPA Türkiye Müdürü Tolga Bizel, “Dijital Fabrikalar Zamanı ve Robotlar” sunumuyla CC-Link’in yaygınlaşması için yaptıkları çalışmaları anlattı. Fabrikada bilişim teknolojileri en üst seviyede. Dijital dönüşüm ve IoT ile veri paylaşımı, arada insan olmadan haberleşme olacak.
Bu gelişimi, “Dijital fabrika şart” sözleri ile açıklayan Tolga Bizel’e göre, üretimde BT kullanımı ve evriminde veri toplama teknolojileri, veri iletişim teknolojileri, veri işleme teknolojileri ve veri analiz teknolojileri söz konusu.
RPA kullanan şirket sayısı artıyor
Doktar Analisti Sinan Ansen, “Tarımda Dijital Dönüşüm” sunumuyla tarım sektörünün tarihine değindi.
Tarımın konumunu değerlendiren Sinan Ansen, “Tarımda çiftçi sürekli kararlar vermek zorunda ve bu konuda teknoloji eksikliğini hissediyoruz. Tarımda dijital dönüşüm bir sonraki sıçrama noktası olacak. Dağınık ve anlamlandırılması zor verileri çiftçiye sunmak zor. Ziraat mühendisleri tarlaları segmente ederek ziyaret önceliklerini belirleyebilir” saptamasını paylaştı.
Kurumsal Dönüşüm Platformu Koordinatörü M. Göker Sarp, “Robotik Proses Otomasyon” sunumuyla dijital dönüşümü tanımladı. “ERP gibi CRM kullanım oranı da düşük Türkiye’de ve bulut bilişim kullanımı da pazarın geliştirilebileceğini gösteriyor” bilgisini veren M. Göker Sarp’a göre, değişime direnç var.
Dijital dönüşüm hızı küresel bazda beklenenin altında. Bunun Türkiye’deki sebebi ise Sarp’a göre, veri gizliliği ve veri fazlalığı. “Bunun çözümü RPA ve fiziksel robot değil, yazılım robotu” vurgusunu yapan Sarp’ın verdiği bilgiye göre, finans ve telekom şirketleri RPA kullanıyor ve bu konuda şirket sayısı da artıyor.
Dijitalleşme önce bireyden başlamalı
Teknoloji Platformu, bir panelle noktalandı. “Akıllı Teknolojiler ile Dönüşüm Yolculuğu” başlıklı panelin moderasyonunu da Kurumsal Dönüşüm Platformu Koordinatörü M. Göker Sarp üstlendi.
Otostech Genel Müdürü Özkan Sur, Logosoft SAP Business One Satış Müdürü Mert Onay, PaperWork CTO’su Gürcan Yüce, Konzek Teknoloji Genel Müdürü Yunus Altunbıçak Minerva Yazılım Ar-Ge ve Teknoloji Koordinatörü Alper Tandoğan’ın katıldığı panel ile ilgili ayrıntılı bilgileri önümüzdeki sayımızda bulabilirsiniz.