Reform Süreci ‘Yeni Normal’ Olarak İlerliyor
Pandemi dönemi küresel bazda ekonomiden bireysel hayata, sosyal hayattan iş hayatına kadar birçok köklü değişikliği beraberinde getirdi. Ülke ekonomileri bu karmaşık süreçlerle başa çıkaya çalışırken, pandemi ile hayat bulan zorluklar ve belirsizlikler aslında bazı fırsatları da beraberinde getiriyor. Ödeme süreçleri, yatırım algısı, küresel finansal sistemin oyuncularının stratejileri, kaçınılmaz olarak düzenleyici kurumların tavırları ve hamleleri ile yepyeni bir finans dünyası ortaya çıkıyor. Bu dünyanın yeni oyuncuları olan fintech’ler ve insuretech’ler ise geleneksel finans mimarisinin topykün değişiminin hem itici gücü hem de başrole aday oyuncuları olacak. En azından son 10 yıldır var olan finansal girişimlerin artık sesini daha yüksek çıkartacağı, geleneksel sektörün de bu sese sırt dönmek yerine işbirliği fırsatlarını kovalayacağı, hatta geleneksel finans üyelerinin kendilerinin de açık veri stratejisi gibi adımlarla bu girişimleri destekleyeceği net biçimde görülüyor. Satın alma ve birleşmeler, Ar-Ge adımları, bireysel ve kurumsal finans müşterilerine ulaşım ve hizmet, ürün sunumları gibi tüm başlıklar da bu eksende köklü bir değişim içinde ve bu değişimin devam edeceğini söylemek de şart.
Z kuşağı iş ve işlem için hazır, peki ya siz?
Geleneksel finans sektörü, pandem günlerine hızlı adapte oldu, kesintisizlik odağında çalışmalarına devam etti. Ama artık yeni normal için bir yeniden yapılanma adımlarını atma, doğru planlamaları kurgulama çabası da öne çıkıyor. Z kuşağının gerek müşteri gerekse çalışan olarak bu dönüşümde finans dünyasına etkilerinin büyük olacağını da unutmamak gerek. Geleneksel finans sektörü şirketleri bilanço ve gelir tablolarını toparlamaya çalışır, sektörde hızını kesmeyen rekabette de ayakta kalabilmek isterken, pandemi sürecindeki adımları ve yeni teknoloji yatırımları, ayrıca doğru finansal girişimlerle yerinde işbirlikleri ile bu yolda ilerleyecek. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz gibi, krizler, yeni fırsalara da kapı açar. Geleneksel finans sektörü ve sayıları giderek artan finans sektörü odaklı girişimlerin regültif desteği de arkasına alarak anlamlı işbirlikleri oluşturması bu yönüyle tüm taraflar için kritik. Çünkü mevzu para.
Birçok köklü finans kuruluşunun iş sürekliliği için evden çalışma modeline geçmesi, bunu hibrit çalışma modeli ile devam ettirme kararı kurumsal yapıyı tekrar ele almanın da ilk akla gelen örnekleri. Bunu yeni adımların takip edeceğini düşünmek de hata olmaz. Bu adımlar daha da modern yönetim anlayışını beraberinde getirecek ve bu anlayışın temelinde de dijital yetkinlikler olacak. Bu yetkinlikleri bir kurumsal strateji ile bünyeye dahil etmek, hem finans sektörünün insan kaynağı ve Ar-Ge yaklaşımı hem de startup ekosistemi ile bağlarında önemli bir ayrıntı olacak. Sonuçta geleneksel bir sektörün inovasyola evrilebilmesi için tüm bunların anlamlı bir bütünü oluşturabilmesi gerekiyor.